HC Energie Karlovy Vary

Střelec Klíma: Teď máme psychickou převahu

Kumstát, Pech? Kdepak. Nejlepším střelcem Energie v play-off je zatím Tomáš Klíma. Dvěma trefami v neděli pomohl svému týmu zničit Slavii a svůj průměr zaokrouhlil na jeden gól na zápas. To vše zvládl jako centr čtvrté formace mladíků. „V Praze budeme chtít navázat na tyto dva domácí zápasy a postoupit do čtvrtfinále,“ říká v našem rozhovoru.
Čtyři utkání a čtyři branky. Dvacetiletý Tomáš Klíma za krátkou chvíli trvání předkola play-off stihl vyrovnat svou střeleckou bilanci ze základní části. Týmový úspěch však stále nadřazuje nad svůj vlastní. „Jsem samozřejmě rád, že mi to tam padá. Důležitější ale pro mě je, abychom postoupili do čtvrtfinále, když se nám teď sérii podařilo vyrovnat,“ odmítá spekulovat o své střelecké formě.

Společně se svým krajanem Františkem Skladaným se Tomášovi v úvodní třetině nedělního zápasu podařilo skórovat hned dvakrát. Uvážíme-li, že jako centr čtvrté formace nedostává na ledě takový prostor jako jiní spoluhráči, jde bezesporu o chvályhodný výkon. „Povedlo se mi ty góly vstřelit během dvou nebo tří střídání. Při první brance odvedl skvělou práci David Zucker, který zatlačil na obránce, odrazil se poté ke mně puk, tak jsem zakončil. Druhá branka padla ze situace dva na jednoho. Bek se položil, takže jsem si na nahrávku moc nevěřil. Zkusil jsem stahovačku a naštěstí to vyšlo,“ vypráví o svých střeleckých úspěších.

Pět branek v síti Pražanů de facto rozhodlo zápas hned v první dvacetiminutovce. Za takového stavu už mohl větší ice-time dostávat i útok mladíků. „Je pravda, že za rozhodnutého stavu jsme my mladí na led chodili častěji, aby starší kluci mohli odpočinout. Je to pro nás cenná zkušenost,“ pochvaloval si hokejista, který si český hokej poprvé vyzkoušel v Litvínově.

Ačkoli Energie letos ztratila už mnoho nadějných zápasů, po druhé třetině o jejím vítězství nepochybovali snad ani zarytí pesimisté. Předčasné ukončení utkání by v tento okamžik zřejmě uvítali jak slávisté, tak energetici. I kvůli pravidlům a natěšeným divákům bylo však samozřejmě nutné odehrát i posledních dvacet minut. S jakou taktikou do nich energetici vstupovali? „Říkali jsme si, abychom hlavně nedělali zbytečné chyby. Mensimu (Lukáš Mensator, pozn. red.) jsme chtěli pomoci k nule, což se nám i podařilo. Nikdo se také samozřejmě za rozhodnutého stavu nechtěl zranit,“ vysvětluje Tomáš.

Dvacetiletého útočníka přímo v hledišti podporovala rodina, konkrétně teta, babička a děda. Jejich radost by jistě byla ještě větší, kdyby se v utkání objevil i Tomášův bratr Lukáš. Ten momentálně nastupuje pouze v NOEN Extralize juniorů. „Pochopitelně nám je to oběma líto, ale takový už je hokej. O sestavě rozhoduje trenér a musíme to akceptovat. Brácha dával včera branku za juniory, takže je to pro nás i tak úspěšný víkend.“

Zatímco o Lukáš s juniory o účast v play-off teprve bojuje, Tomáš bude chtít v úterý dalšími brankami posunout Energii do čtvrtfinále. Jenže předchozí utkání v O2 Areně Karlovarákům nevyšly. „Budeme chtít navázat na tyto dva domácí zápasy, ale začíná se opět za stavu 0:0. Hlavní je, abychom postoupili. Řekl bych, že dvě třetiny prvního zápasu v Praze jsme hráli stejně jako dnes doma. Pak jsme ale přestali hrát. Druhý zápas byl vyrovnaný, ale dostali jsme v něm zbytečné góly. Teď jsme na tom ale psychicky lépe. Slavia byla pár minut od čtvrtfinále, včerejší zápas nakonec ztratila a dnes jsme jí vůbec nedali šanci,“ uvažuje závěrem synovec československého reprezentanta Petra Klímy.

Související články