HC Energie Karlovy Vary

Junioři na prahu play-off: Kluci udělají maximum, aby došli co nejdál, slibuje kouč Mlejnek

A-tým je z předkola play-off vyřazen, sezona HC Energie však zdaleka nekončí. Vyřazovací boje o mistrovský titul teprve čekají juniory. Zástupci nejstarší mládežnické kategorie se po první etapě základní části umístili osmí, svou účast v následné nadstavbové části B však stvrdili takřka suverénně. Ve čtvrtfinále hraném na dva vítězství narazí na soupeře z Vítkovic, kterého letos v obou případech přemohli. „Výsledky ze základní části nic neznamenají. Teprve uvidíme, jaký kádr proti nám soupeř nasadí,“ říká v našem rozhovoru trenér Karel Mlejnek.

Podívejme se na základní část. Byla pro vás zklamáním neúčast ve skupině A, která má účast v play-off jistou?
V přípravném období jsme začali trénovat s velmi úzkým kádrem. Už samotný začátek soutěže, kdy jsme v 8 utkáních získali 9 bodů, nám ukázal, že to letos bude velmi obtížné. Nicméně v dalších 20 utkáních jsme bodů nasbírali 51, a touto šňůrou jsme se zachránili v soutěži, což je každou sezonu náš prvořadý cíl. Nutno říci, že letos to bylo náročnější než obvykle. Čtyři poslední týmy padají přímo a pátý od konce hraje baráž. Přišla však i série neúspěchů, kvůli které jsme se do skupiny A nekvalifikovali. Rozhodně si ale nemyslím, že to je neúspěch. Naopak bych řekl, že pozice, na kterou jsme se v nadstavbové části dostali, je úspěch a mužstvo si jej za dobrou práci zaslouží.

Že jste hráli ve skupině B však nemuselo být takovou nevýhodou. Bojovalo se o play-off, zápasy musely mít nasazení…
Je to tak. V naší skupině to nehrála naplno jen Jihlava, která se vydala cestou zkoušení kádru pro příští sezonu. Jinak všechna mužstva bojovala až do konce a nastupovala v sestavách jako na začátku sezony.

Po listopadové sérii vítězství jste v od prosince do poloviny ledna neprožívali nejpovedenější období. Čím si vysvětlujete takovou změnu?
Hned za záchranou nejvyšší soutěže je naším každoročním cílem také výchova hráčů seniorskou soutěž. Náš klíčový hráč Martin Rohan začal velmi pravidelně nastupovat za áčko, přišly i další pohyby v kádru a zranění a naše mužstvo trochu ztratilo na sourodosti. Pokles tím způsobený jsme očekávali, i když ne tak hluboký. Přesto jsme byli spokojení, když Martin Rohan a Michal Vachovec dostávali prostor v A-týmu. Zvláště Martin ten prostor dostával velmi výrazný a zvládl to podle mě velice dobře.

Zápasy ve skupině B už vám ale opět vyšly, dostalo se mužstvo opět do pohody?
Kluci především nechtěli skončit sezonu už 5. března. Měli velkou víru, chtěli pracovat a probojovat se do play-off. Za své výkony si účast v play-off zaslouží. Na konci jsme hráli dvě klíčová utkání a rozhodli jsme hned v tom prvním ve čtvrtek v Mladé Boleslavi. Velmi výrazně nám pomohli Martin Rohan a Tomáš Klíma. Celkově jsme ve skupině B nebodovali jen v jednom utkání, tak doufejme, že nám tato solidní forma vydrží.

V poslední době se vám nepovedlo jen utkání s Litvínovem, se kterým jste prohráli 0:6. Ce se přihodilo?
Do utkání jsme šli s tím, že v případě vítězství jsme téměř jistými účastníky play-off. Ze začátku jsme neproměnili některé své šance, bohužel jsme pak dost otevírali obranu a soupeř brejků a přečíslení využíval. Takové nevydařené utkání prostě jednou za čas přijde. Byli jsme z toho smutní, ale hráči se aspoň vrátili zpátky na zem a hráli poté už zase ve starých kolejích.

Jaký program jste pro tým připravil před začátkem čtvrtfinále?
Po sobotním utkání měli hráči dva dny volno. Od úterka do pátku nyní trénujeme, v sobotu budou mít kluci opět volno a od neděle nás čekají čtyři tréninky s přípravou na samotné play-off.

Budete moci nastoupit v nejsilnější sestavě?
Velmi pravděpodobně nám bude chybět Tomáš Sýkora, který odehrál velmi dobrou sezonu. Bohužel si přivodil zranění ramene. Ještě půjde na magnetickou rezonanci, ale s jeho startem to nevypadá dobře. Jinak bychom měli být kompletní. Musíme doufat, že dalších zranění bude minimum, protože máme velmi úzký kádr.

Plánujete nasadit Martina Rohana a Tomáše Klímu, kteří pravidelně nastupovali za A-tým?
V úvahu pro play-off připadá hned pět hráčů ročníku 1990. Jsou to obránci Martin Rohan s Honzou Tomečkem, v útoku pak bratři Klímové a Míra Hudák. Do zápasu však smíme nasadit vždy maximálně tři. Budeme je vybírat tak, abychom vždy měli co největší naději na úspěch.

Mladíci letos v extralize dospělých dostávali hodně šancí. Může to zvýšit motivaci vašich svěřenců?
Příklad Martina Rohana a Michala Vachovce hráčům ukázal, že cesta do A-týmu tu je a záleží jen na jejich další práci. Celý kolektiv trenérů mládeže dělá vše pro to, aby zásobárna hráčů pro áčko byla co nejširší.

Ve čtvrtfinále vás čekají Vítkovice, které jste letos dvakrát porazili. Sebevědomí tedy hráčům asi chybět nebude, že?
Myslím si, že si na ně budou věřit. Nic to však neznamená, nevíme totiž, s jakým kádrem proti nám Vítkovice nastoupí. V první lize v Jihlavě mají dva hráče, kteří teď hrají semifinále s Chomutovem. K dispozici mají i jednoho z nejlepších hráčů na mistrovství světa do 20 let Michala Hlinku. A kdyby vypadlo i jejich áčko, může proti nám nastoupit i Honza Káňa, jeden z nejlepších střelců celé extraligy (7. nejlepší střelec, 20 gólů v základní části, pozn. red.).

Jako lépe postavený tým má soupeř výhodu domácího prostředí. V juniorské extralize to ale až taková výhoda zřejmě není, souhlasíte?
Máte pravdu. Může to pro soupeře naopak být i nevýhoda, pokud venku prohrajete a doma pak musíte vyhrát oba zápasy. Loni jsme si to vyzkoušeli v osmifinále s Pardubicemi a nebylo to nic jednoduchého.

Jaký jste si před play-off stanovili cíl?
Žádné velké cíle si neklademe. Vždy chceme vyhrát ten nejbližší zápas. Jsem naprosto přesvědčený o tom, že kluci udělají maximum pro to, aby došli co nedál. Tím bych chtěl na play-off pozvat i všechny fanoušky, aby klukům pomohli a podívali se na dobrý hokej.