HC Energie Karlovy Vary

Sám jsem byl překvapený, jak mi to tam padá, přiznal Klíma

V předkole play-off se trochu překvapivě stal nejlepším střelcem A-týmu Energie a své střelecké kvality nyní Tomáš Klíma potvrzuje i ve vyřazovacích bojích juniorské kategorie. Po gólu v prodloužení v KV Areně rozhodl i druhé semifinálové utkání se Spartou, když v trestných stříleních zvítězil v dechberoucím souboji s domácím Danielem Přibylem. „Takhle dramatické nájezdy jsem zažil poprvé v kariéře,“ líčil před slavící kabinou.

Tomáši, jak byste zápas zhodnotil?
Byl to neuvěřitelně těžký zápas. Všichni jsme šťastní, že jsme sérii ukončili už dnes a můžeme si před finále oddychnout.

V zápase jste šli do vedení, ale Sparta během chvilky vyrovnala. To vás muselo psychicky srazit, že?
To nebylo příjemné. Měli jsme ale ještě dostatek času něco s tím zápasem udělat. Prohrávali jsme 2:1, podařilo se nám ale v oslabení vyrovnat. Zápas už se pak spíše dohrával a v nájezdech jsme byli šťastnější.

Oba semifinálové zápasy dospěly do prodloužení, Sparta vám byla hodně vyrovnaným soupeřem, že?
Byly to asi nejvyrovnanější zápasy, co jsem letos hrál. Co se týče dneška, takhle dramatické nájezdy jsem zažil poprvé v kariéře a jsem rád, že ta první zkušenost je hned kladná.

Jak jste na tom v závěru byli se silami? Přece jen jste hráli v hodně okleštěné sestavě.
Už tak máme úzký kádr a včera se nám navíc zranil hráč. Hráli jsme takřka na dvě a půl pětky, měli jsme jen dva centry, takže to bylo opravdu náročné. Když se ale postoupí, tak únava z člověka spadne a už se jenom slaví. Je třeba si ale uvědomit, že ještě není konec sezony a nějaké síly musíme nastřádat na finále.

Jaké to bylo, jet tolik nájezdů v řadě?
Když jsem z první trojice jako první dal gól, bylo mi jasné, že pojedu znovu. Trenér viděl, že se mi daří, tak mě tam posílal pořád dál. Sám jsem byl překvapený, jak mi to tam padá. Asi mě to teď bude i něco stát v kabině. Ještě uvidíme, co si na mě kluci vymyslí.

Měl jste před každým nájezdem vymyšlené, jakým způsobem zakončíte?
U první branky jsem si ještě dopředu říkal, co bych tak mohl udělat. V dalších nájezdech už jsem ale opravdu nevěděl a vždycky jsem se zařídil podle brankáře. Na lavičce jsme to moc neřešili. Podle mě by se člověk před nájezdem neměl nechávat ovlivňovat spoluhráči, aby udělal to či ono, ale zahrát vždycky to, čemu sám věří.

Ve finále můžete narazit na Znojmo nebo Slavii. Kterého soupeře byste si přál více?
Papírově bychom teď měli mít nejlehčího soupeře, protože dva nejlepší celky základní části jsme už vyřadili. Jestli to bude Slavia nebo Znojmo, na tom už tolik nesejde. Hlavní je, abychom po semifinále dobře zregenerovali a co nejlépe se připravili na neděli.

Prozradíte, proč s vámi nenastupuje i váš bratr Lukáš?
V zápase mohou nastoupit nejvýše tři hráči ročníku 1990. Máme tam dva skvělé obránce Martina Rohana a Honzu Tomečka, tak trenéři raději nasazují je, protože obránců navíc máme málo.

Související články