HC Energie Karlovy Vary

Obrat ze druhé třetiny nestačil, Žraloci končí čtvrtí

O prodloužení série odjeli v sobotu ráno bojovat karlovarští sledge hokejisté do Neratovic proti pražské Spartě. Ta vedla v souboji o bronz 1:0 a i odvetu zahájila lépe. Jednobrankové vedení Pražanů však Žraloci díky výborné druhé třetině smazali a sami se dostali do vedení. Jenže o to záhy přišli v poslední části hry a rozhodovat se muselo až v samostatných nájezdech. Proti stoprocentním sparťanům byl jediný úspěšný nájezd Jiřího Bergera málo, a tak Žralokům skončila úctyhodná série šesti medailových sezón v řadě. V ročníku 2010/2011 patří karlovarskému sledge hokeji čtvrté místo v republice.

Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 3:2 sn (1:0, 0:2, 1:0)

Branky: 10. Z. Krupička (J. Krupička), 31. Z. Krupička (Klíma), rozhodující nájezd Zikmund - 21. Nejedlý (Hrbek, J. Berger), 24. J. Berger (Hrbek). Rozhodčí: Vaněk, Synek. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 4. Vývoj utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Hráno 26. března 2011 v Neratovicích.

Praha: Janoušek - Hrbek, J. Berger, Nejedlý, Čolič, J. Švec, Lindák, Forgo, Očenášek.

Karlovy Vary: Vápenka - Z. Krupička, Němec, J. Krupička, Záluský, Dobruský, Zikmund, Klíma, Podhradský, Žižka, Würtherle.

Druhý zápas série o třetí místo odstartoval poněkud překvapivě v klidném tempu, ale o šance nouze nebyla. Po úvodním otestování obou brankářů byl blízko první brance Zdeněk Krupička, který na začátku 6. minuty orazítkoval spojnici tyčí Janouškovy konstrukce. Sparta postupně převzala aktivitu a usadila se v útoku, málem však doplatila na nedůslednost v obraně, když Nejedlý a po něm Švec měli před sebou odkrytou cestu ke gólu. Ani jeden ze Žraloků nezamířil přesně a při následném Nejedlého vyloučení šel domácí tým do vedení. Zdeněk Krupička vyjel z rohu do kličky gólmanovi, ten záměr kapitána Sparty přečetl, ale puk se znovu odrazil na útočníkovu hokejku a do prázdné branky už se Krupičkovi skórovalo snadno.

Až do konce třetiny byli domácí časteji před brankou soupeře, své vedení ovšem navýšit nedokázali a ve druhé části se karta obrátila. Žraloci zatlačili Spartu do defenzivy, ve které se začala objevovat řada chyb. Karlovarský tlak vyústil ve 21. minutě ve vyrovnání, když se důraznou dorážkou zblízka prosadil Luboš Nejedlý. Nápor hostů pokračoval, Nejedlý ani Švec druhý gól nepřidali, ale krátce po zahájení 24. minuty uspěl z prostoru mezi kruhy Jiří Berger a Žraloci vedli.

Obrat ve skóre i dění na ledě vedlo trenéra Sparty k vybrání oddechového času. Hned po buly ale Švec spálil další tutovku a nastolený trend pokračoval. Bojovně naladění Žraloci útočili, ovšem střelecký prach jim poněkud zvlhnul a 9 sekund před sirénou mohli děkovat Janouškovi, že při vlastní přesilovce vychytal brejk Zdeňka Krupičky.

Třetí dějství začalo zostra. Do šance se hned dostal Jiří Berger, ale neuspěl a z protiútoku vyhnal pavouky z růžku karlovarské branky Zdeněk Krupička a slavil vyrovnání. Hra se přelévala ze strany na stranu, oba týmy chtěly rozhodnout. Ve 37. minutě nepřekonali hosté Vápenku ani z velkého závaru, o pět minut později pro změnu Janoušek se štěstím vychytal neúnavného Zdeňka Krupičku. Tempo hry s blížícím se koncem hrací doby rostlo, ale vítězná branka nepadla.

Rozuzlení tak muselo přijít v samostatných nájezdech. Všichni sparťané uspěli, postupně zamířili přesně Dobruský, Zikmund a Zdeněk Krupička. Za Žraloky zvládl nájezd jen Jiří Berger ve druhé sérii, a tak si rozhodující a bronzový gól připsal do statistiky Martin Zikmund. Sparta bere bronz, na Žraloky zbyly tentokrát bramborové medaile. V sezóně poznamenané potížemi s kádrem však nelze mluvit o vyloženém neúspěchu.

Ohlasy trenérů

Karel Žižka (Praha): "Nastoupili jsme aktivně, ale vytěžili jsme z první třetiny jen jednu branku. Ve druhé kluci znervózněli a Vary byly lepší, naštěstí jsme dostali jenom dva góly a rychle se nám povedlo ve třetí třetině vyrovnat. Těší mě, že se kluci nepoložili a dokázali zápas ještě otočit."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Dnes nás bylo nejmíň a zahráli jsme přitom nejlepší hokej. Škoda, že jsme ve druhé třetině nepřidali víc gólů, šance jsme na to měli. Klukům jsem za celou sezónu poděkoval. Odehrát ji v tolika lidech, před tím klobouk dolů."

Finále Kolín - Zlín

SK Draci Kolín - SHK Lapp Zlín 4:3 (1:2, 0:0, 0:1). Konečný stav série: 2:0.
Branky: 3. Raul, 12. Bejvl (Raul), 23. Bejvl (Raul), 29. Geier (Kubeš) - 17. Hábl (Fojtík), 27. Fojtík (Julina, Hábl), 30. Fojtík (Hábl).

Favorit z Kolína překvapení nedopustil a i ve druhém finálovém utkání porazil svého soupeře ze Zlína. Obhájil tak titul mistra republiky z minulého roku.