HC Energie Karlovy Vary

V dresu Energie si chci ještě zahrát, hlásí odchovanec Frk

Nesporný talent ale i rebel, který za svým cílem jde i po neuhlazených cestách. Ve svých šestnácti Martin Frk nečekaně opustil svůj mateřský klub a v kanadské juniorské soutěži se snaží adaptovat na zámořský styl a oslovit lovce talentů do NHL. Sezonu v Halifaxu mu zpestřují i reprezentační turnaje, kde patří k pravidelným účastníkům. Zatímco na vánočním MS do dvaceti let v Buffalu platil za zelenáče, na probíhajícím šampionátu osmnáctiletých by měl rozhodovat zápasy. Jeden z nejslibnějších mládežnických týmů poslední doby přesto spadl do bojů o záchranu elitní skupiny, když v posledním zápase skupiny podlehl Finsku. Den před střetnutím se Slováky, kteří mají k sestupu ještě blíže, jsme Martina Frka pro čtenáře hokejkv.cz vyzpovídali.

Martine, jak se vám zatím líbí na šampionátu osmnáctek?
Jsem rád, že jsem tady a že jsem od trenérů dostal šanci. Mrzí mě ale, že se nám poslední utkání ve skupině nepovedlo podle představ a musíme teď hrát jenom skupinu o udržení.

Martin Frk

Sahali jste po čtvrtfinále, ale v posledním zápase skupiny jste zcela propadli v závěru. Co se stalo?
Ve třetí třetině jsme šest minut před koncem vedli 3:2. Byli jsme nervózní, dostali jsme branku na 3:3 a pak na 3:4. Když jsme pak dostali ještě gól z brejku, bylo to hotové. Na konci jsme se příliš báli o výsledek. Přitom nám stačilo uhrát s Finy remízu.

Letos jste si už zahrál i na šampionátu do dvaceti let v Buffalu. Teď v Německu je ale vaše pozice v týmu jiná, že?
Na dvacítkách to bylo něco jiného. Hráli tam hlavně starší kluci a já tam jel s tím, že v pár zápasech třeba dostanu šanci ve čtvrté lajně. Pak se to prolomilo a chodil jsem i na přesilovky. Tady v Drážďanech bych měl být lídrem týmu, dávat góly, ale to se mi bohužel zatím nedaří. Gól jsem dal jen jeden, na nějaké sice nahrál, ale týmu to stejně k postupu nepomohlo.

Jak jste spokojený se svou první sezonou v Halifaxu?
Myslím, že sezona nebyla špatná a že mi něco dala. V zámoří se hraje jiný hokej, který se s tím naším nedá moc srovnávat. Všechno bylo rychlejší a musel jsem se tomu přizpůsobit.

Dostával jste se na led často?
Brali mě tam jako mladého hráče se schopností rychle přecházet do protiútoku, takže jsem hrál poměrně hodně. Samozřejmě jsem ještě na ledu nebyl tak často jako kluci, kteří jsou starší a hráli v týmu už druhým rokem.

Jak zvládáte angličtinu? Máte v týmu nějakého krajana, se kterým byste mohl mluvit česky?
V týmu žádný další Čech nehraje. V Halifaxu jsou ale tři české rodiny, které se o české hráče starají, a u jedné z nich také bydlím. S angličtinou mi v rodině pomáhají. Také jsem chodil na doučování a asi dva měsíce jsem navštěvoval i jednu americkou školu. Něco jsem se z angličtiny naučil, ale pořád to není žádný zázrak.

Kolikrát v sezoně jste se byl podívat doma?
V Česku jsem nebyl celou sezonu, ani na Vánoce, protože jsem hrál na šampionátu dvacítek. Myslím si, že příští rok to bude stejné.

Jak zpětně hodnotíte své rozhodnutí odejít?
Zahrát si v zámoří a vyzkoušet si třeba jen tu juniorku je pro většinu hráčů sen. Na druhou stranu jsem opustil mateřský klub, z čehož jsem byl chvíli smutný. Angažmá v Halifaxu mi pomohlo a Karlovým Varům nezbývá než poděkovat za všechno, co mě tam naučili. Jsem rád, že zkušenosti, které mi v mém mateřském klubu dali, teď mohu prokazovat v Halifaxu.

Co na váš odchod říkala rodina? Nepřemlouvali vás, abyste zůstal?
Rodina mě netlačila do toho, abych zůstal, ani abych odešel. Říkali, že tohle rozhodnutí je vyloženě na mně.

Jaké máte v hokeji do budoucna plány?
V Halifaxu určitě odehraji ještě jednu sezonu, po ní mě čeká draft a podle toho, jak se na něm umístím, se bude dál ubírat moje kariéra.

Martin Frk

Sledoval jste během roku výsledky Energie na internetu?
Celý rok jsem se díval především na výsledky juniorů. V play-off jsem jim přál, aby došli co nejdál, a docela mě mrzelo, když ve finále prohráli ten třetí zápas.

Když jste viděl na soupisce áčka Martina Rohana či Tomáše Klímu, nelitoval jste svého odchodu? Šanci v extralize byste zřejmě dostal i vy…
Když jsem to pak viděl, kolik příležitostí kluci dostali, tak jsem si opravdu říkal, že jsem si letos třeba mohl zahrát i já. To jsem ale před začátkem sezony nemohl vědět, a proto jsem se rozhodl pro Kanadu. Že se kluci uplatnili v áčku, mě ale příliš nepřekvapilo. Třeba Martin Rohan hrál v juniorce výborně už sezonu předtím a měl toho dost nahráno i v 2. lize za Sokolov. Tomáš Klíma také podle statistik vypadá na špičkového hráče. Pro Karlovy Vary je to jedině dobře, že mají takové talenty a posílají je do áčka.

Jste s některými bývalými spoluhráči v kontaktu?
Moc v kontaktu nejsme. Chvilku jsem si psal s mladým Jardou Kverkou, několik mailů jsem si také vyměnil s panem Ryžukem.

Pokud by vám draft nedopadl dobře, dal byste před hraním na farmě přednost české extralize?
I kdyby mi nevyšlo NHL, asi bych se do Karlových Varů hned vrátit nechtěl. Přece jen jsem tam hrál dost dlouho. Spíše bych si v takovém případě chtěl zkusit nějakou jinou evropskou soutěž. Časem mě to zpátky do Varů ale určitě potáhne a dokážu si představit, že bych tam i ukončil kariéru. Když to bude možné, rád bych si v dresu Energie ještě někdy zahrál.

Profil Martina Frka na Eurohockey.com