HC Energie Karlovy Vary

Je příjemné, když diváci vyvolávají vaše jméno, říká Tomáš Závorka

Tomáš Závorka se proti ruské Ufě předvedl ve velmi dobrém světle. Při absenci Lukáše Menstatora se postavil do branky právě 23letý mladík a zákroky, které předváděl, byly skvělé. S Tomášem Závorkou jsme si po dalším souboji v přípravě popovídali o ruském gigantovi, dnešním utkání, o Marku Bendovi a o prvních zápasech za Energii.

V dnešním zápase jste předvedl spoustu skvělých zákroků. Jaké to je zachytat si proti hvězdám Ufy?
Díky. Pro kluka, jako jsem já, je to skvělá zkušenost a obrovský zážitek, protože v extralize mám zatím odchytaný pouze jediný celý zápas a tohle je zase o něco výš, i když je to jen příprava. Ufa ještě není rozjetá, ale kvalita jejich kádru je fakt dobrá. Velký zážitek a obrovská zkušenost.

Po dvou slepených gólech jste se rychle zvedl a byl oporou týmu. Pomohli Vám spoluhráči?
Kluci hráli naplno, protože proti soupeři, jakým je Ufa se nehraje každý den. Góly tam prostě spadly a stane se to, měli dvě situace a dvakrát to tam padlo. Já na tohle nemůžu vůbec myslet, ať dostanu deset gólů, nebo žádný, pořád se musím soustředit na každý puk a to, co bylo, hodit za hlavu.

Kdy jste se dozvěděl, že budete dneska chytat?
Ráno na rozbruslení. Lukáš to zkoušel, ale má od zápasu s Plzní něco s prstem (zlomený, jak uvedl trenér Baďouček pozn. red.) a říkal ráno, že nemůže udržet hokejku a chytat nebude. Trenéři pak ukázali na mě.

Slyšel jste diváky, jak vyvolávali vaše jméno? Co jste cítil?
Je to příjemné a potěší to. Člověk pak má pocit, že něco chytil, když vás takhle ocení.

S Markem Bendou se znáte už z mládežnických týmů. Bude boj o post dvojky na kamarádské vlně?
Jsem docela tichý typ, takže jsem nikdy s nikým neměl problémy a taky jsem nikomu nedělal nějaké zákeřnosti. S Markem se známe snad od 5. třídy, když přišel z Mariánských Lázní do Sokolova, takže to bude rozhodně férový souboj, ale nedám mu nic zadarmo.

V jakém duchu se zatím nese příprava?
Jsem tu už třetím rokem, loni jsem se ale po týdnu stěhoval do Kadaně. Letní přípravu na ledě tedy absolvuji s Energií podruhé. Letos máme oproti minulým rokům více zápasů, takže trénujeme občas dvoufázově a dvakrát až třikrát týdně máme zápas. Jako brankář to ale moc nevnímám, připravuji se už několik let stejně.

Těší se tým na zápasy na Moravě a na Slovensku, které vás čekají tento týden?
Nepřemýšleli jsme nad tím. Připravovali jsme se na Ufu a já speciálně na minulý zápas s Ústím, kdy jsem věděl, že budu chytat. Soustředění to ale bude rozhodně náročné, protože nás čekají čtyři zápasy ve čtyřech dnech, takže uvidíme.

Jak vzpomínáte na váš první zápas za „A“ tým Energie proti Plzni před dvěma roky?
Tenkrát to byl přípravný zápas, přišlo asi přes tři tisíce lidí a pro mě to byl velký zážitek. Se spoluhráči jsem měl šanci připravovat se už i roky před tím, ale šanci se dostat do brány jsem neměl. Chtěl jsem si to tenkrát užít, nedělal jsem si z toho hlavu. Vyšlo to, porazili jsme Plzeň, což je i v přípravných zápasech velmi příjemné.

Související články