HC Energie Karlovy Vary

Dopisy z východu II: Energetici lepší Švédů

Nečekaným úspěchem skončilo úvodní vystoupení Energie na Světovém poháru juniorů v Omsku. Díky brankám Petra Koblasy, Adama Schussera, Jaromíra Kverky a Marka Švece a bezchybnému výkonu gólmana Ladislava Habala přehráli vrstevníky ze švédského Malmö 4:0. Průběh výpravy od odletu z Moskvy až po první vítězný večer ve svém druhém dopisu z Ruska přibližuje šéftrenér mládeže HC Energie Jiří Ryžuk.

Vážení příznivci mládeže HC Energie,

posílám všem, kteří právě probíhající účast našich juniorů na Světovém poháru klubových juniorských týmů v ruském Omsku sledují, druhou zprávu. Ta je již přímo z dějiště turnaje.

Úvodem nelze než konstatovat, že organizátoři turnaje (zástupci mládežnické hokejové ligy MHL - juniorská obdoba dospělé KHL) k akci přistupují naprosto profesionálně. Vše je připraveno do posledního detailu a organizace dobře funguje. Podmínky pro účastníky jsou minimálně srovnatelné s oficiálním mistrovstvím světa mládežnických kategorií U18 či U20. Medializace turnaje je zde v Rusku obrovská.

Po přípravném víkendu v Moskvě proběhl v neděli 28.8. přesun charterovým letem z moskevského letiště Šeremetěvo do Omsku. Náš tým byl, společně s dalšími čtyřmi družstvy, ubytován v hotelu Tourist, poblíž soutoku velké sibiřské řeky Irtyš s menší řekou Om.

Naše skupina B, do které jsme zařazeni společně s týmy Švédska, Běloruska a Kanady, hraje svá utkání v aréně V. Blinova (nese jméno bývalého slavného hokejisty). Ta nabízí kapacitu pro 5.600 diváků a místní tým KHL Avangard zde hrál svá utkání před dokončením výstavby nové Omsk Areny (pro 10.000 diváků). V té se hrají zápasy skupiny A (Rusko, USA, Lotyšsko a Slovensko) i sobotní finále vítězů obou skupin.

Pondělí 29.8. bylo dnem tréninkovým a přípravným. První trénink na ledě, organizační porady pro hráče, trenéry i vedoucí výprav. A také charitativní akce. Kapitáni všech 8 týmů včetně našeho Petra Koblasy dělali besedu a předávali dárky nemocným dětem na onkologii v místní nemocnici. Před večeří si celý tým šel zahrát bowling.

V úterý 30.8. pak začal turnaj. Po ranním rozbruslení, brzkém obědě (již v 10:30) a krátkém odpočinku nás od 15:00 místního času (10:00 SEČ) čekal první soupeř. Švédský tým Malmö Red Hawks.

Klukům se povedl start do turnaje skvěle. O konečném výsledku 4:0 (3:0, 1:0, 0:0) bylo rozhodnuto již v úvodu druhé třetiny. Odměnou za poctivou týmovou práci a skvělý výkon gólmana Vládi Habala je cenné vítězství nad špičkovým švédským týmem.

Hned po našem utkání se mužstvo rozdělilo na tři skupiny. Hráči se s kustodem Pavlem Holým přesunuli zpět na hotel. Tam byl po večeři na programu odpočinek. Trenéři Karel Mlejnek a Jaromír Kverka sledovali v "naší" aréně večerní utkání našich příštích soupeřů (Kanada - Bělorusko). Další skupina, kterou tvořili zástupci klubu HC Energie Alexej Naumov a Jiří Ryžuk, MUDr. Miroslav Švec (týmový lékař) a Pavel Reiser (vedoucí družstva) se zúčastnili slavnostního zahájení turnaje ve velké Omsk Areně. Turnaj zahajovali mimo jiné i velké osobnosti ruského hokeje Vladislav Treťjak a Vjačeslav Fetisov. Po ceremoniálu následovalo utkání Rusko (CSKA Moskva) - Slovenko (Tatranští Vlci) 4:3, které v přímém přenosu vysílala i Ruská televize.

Ve skupině nás hned zítra (ve středu 31.8.) od 15:00 místního času (10:00 SEČ) čeká běloruské Dinamo Shinnik, které dnes zvítězilo nad kanadskými Oil Barons 3:0. Po čtvrtečním dni volna pak hrajeme v pátek 2.9. večer (od 19:00 místního času - 14:00 SEČ) závěrečné utkání naší skupiny s kanadským týmem z provincie Alberta. Vítězové obou skupin se utkají v sobotním finále o celkové prvenství v turnaji "Kubok Mira 2011".

Podrobné informace o turnaji (ostatní výsledky, podrobné statistiky, fotografie) je možné sledovat na http://mhl.khl.ru.

Další zprávy zašleme vždy po každém z našich utkání.

Pozdravy z Omsku vám jménem celého týmu juniorů HC Energie posílá

Jiří Ryžuk
hlavní trenér mládeže
HC Energie Karlovy Vary

Výsledky 1. dne

Hvězdy Eastern Junior Hockey League (USA) – HK Riga (LAT) 4:2
CSKA Moskva (RUS) – Tatranští Vlci (SVK) 4:3
Energie Karlovy Vary (CZE) – Red Hawks Malmö (SWE) 4:0
Oil Barons (CAN) – Dynamo Minsk (BLR) 0:3

Další informace

Dopisy z východu I: Junioři na půli cesty
Všechny fotografie z Omsku

Fotogalerie


Spokojenost s dobrým výkonem


Slavnostní zahájení turnaje


Radost z vítězství


Světelná tabule po konci utkání


Energetici poslouchají českou hymnu


Rituál v kabině


Kapitáni týmů s dětmi na onkologickém oddělení nemocnice v Omsku


Výprava Energie před hotelem Tourist v Omsku


1. trénink v Areně V.Blinova