HC Energie Karlovy Vary

Dopisy z východu V: Blitzkrieg rudoarmějců přisoudil juniorům stříbro

Stejně jako ve finále extraligy skončila vítězná pouť svěřenců Karla Mlejnka těsně pod vrcholem. Finále Světového poháru juniorů v Omsku mělo vyrovnaný průběh pouze do 8. minuty, následné dvě slepené branky poslaly moskevskou Rudou armádu na koně a hrdina předešlých utkání Vladislav Habal čelil jednomu útoku za druhým. Svou herní převahu vítěz MHL stvrdil vítězstvím 7:2, branky Energie obstarali Jaromír Kverka a Martin Funk. Energetici se přesto mohou vrátit se vztyčenou hlavou. Vítězství ve skupině se silnými týmy Švédska, Běloruska a Kanady je velkým úspěchem karlovarského hokeje. Podrobnosti připravujeme.

Finálové utkání

CSKA Rudá armáda Moskva - HC Energie Karlovy Vary 7:2 (3:0, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Plotnikov, 10. Ljubimov (Fefelov), 17. Naumenkov (Plotnikov), 24. Plotnikov (Ozhiganov), 25. Shiksatdarov ( Zykov, Ljubimov), 34. Zykov (Blazhievsky, Naumenkov), 54. Fefelov (Shiksatdarov) - 27. Kverka (Schusser), 42. Funk (Tomeček, Šik). Diváci: 9500. Vyloučení: 6:5.

CSKA Rudá armáda Moskva: Braškin - Sergejev, Naumenkov, Belenkij, Kurdyašov, Lisov, Blažievskij, Ožiganov, Okurkij - Artem, Tolčinskij, Drindrožik, Barbaš, Fefelov, Kudreman, Timirev, Zykov, Šiksatdarov, Plotnikov, Torčeňuk.

HC Energie Karlovy Vary: Habal - Šik, Valeš, Koblasa, Baar, Schusser, Urbančok, Valeš, Novák, Troška, Funk Tomeček, Andrlík - Pulpán, Tomeček, Vrána, Koblasa, Kverka, Winkler, Harkabus, Kubáč, Svoboda, Švec, Táborský.

Report Jiřího Ryžuka

Vážení příznivci mládeže HC Energie,

posíláme všem, kteří právě probíhající účast našich juniorů na 1. Světovém poháru klubových juniorských týmů "Junior Club World Cup 2011" v ruském Omsku sledují, naši závěrečnou zprávu.

Finálový den, tedy sobota 3.9., měla následující program: po snídani stěhování týmu z Areny V. Blinova, kde se hrála naše skupina, do supermoderní a krásné Omsk-Areny, dějiště finálového zápasu turnaje. Následovala "suchá" rozcvička a předzápasové rozbruslení. Poté odjezd zpět do hotelu Tourist, cestou krátká zastávka v ruském kostele. Na hotelu pak oběd, odpočinek a předzápasová porada. Odjezd k utkání cca dvě a půl hodiny před zahájením.

Do haly nakonec přišlo očekávaných (a maximálně možných) 10.000 diváků. Vyprodáno! Pro nás, kteří jsme v českém mládežnickém hokeji zvyklí na několik desítek přihlížejících rodičů, se jednalo o naprosto nevídanou diváckou kulisu! Fanoušci vytvořili fantastickou atmosféru. Tentokrát jsme pokřik "čechija" pochopitelně neslyšeli. Halou dunělo staré známé "šajbu" či "rossija" a běžely mexické vlny. Náš soupeř, "Krasnaja Armija" (neboli CSKA Moskva), byl v prvních dvou třetinách dominantní. My jsme hráli první dvě třetiny zápasu zakřiknutě a zbrkle. Až v závěrečné třetině jsme byli schopni hrát vyrovnaně. Bohužel na nás v nejméně vhodnou chvíli přišla turnajová krize, která postihla každého z účastníků. Finálový výsledek HC Energie - Krasnaja Armija Moskva 2:7 (3:0,3:1,1:1) vyjadřuje výkon obou týmů v tomto utkání. Je samozřejmě nutné uznat kvality tohoto soupeře, za kterého nastoupili hráči z kádru KHL či členové týmu mistrů světa z posledního šampionátu U20. Vítězové turnaje jsou zároveň i vítězi poháru Valerije Charlamova, tedy play-off posledního ročníku MHL. A možná, teď pouze spekuluji, i nejsilnějším juniorským týmem Evropy. Zajímavá by jistě byla jejich konfrontace s vítězi nejcennější severoamerické juniorské trofeje, Memorial Cupu (juniorská obdoba Stanley Cupu), St. Johns Sea Dogs.

Úvodem části hodnotící celou akci, stručné shrnutí, zcela výjimečných, deseti dnů našeho týmu ve velké zemi:

1. Cenná zkušenost
2. Perfektně zorganizovaný turnaj
3. Obrovská medializace akce
4. Pohostinnost pořadatelů
5. Maximální nasazení
6. Velmi dobrá disciplína
7. Skvělá týmová práce
8. Velký úspěch
9. Vynikající reprezentace
10. Nezapomenutelné zážitky

Jménem vedení mládeže HC ENERGIE KARLOVY VARY z celého srdce děkuji všem hráčů a celému realizačnímu týmu našeho juniorského týmu za skvělou práci a vynikající reprezentaci našeho klubu, města i země.

Výsledky i celkové umístění v turnaji jsou obrovským úspěchem pro tento tým i celý náš klub. Odměna samozřejmě nepřišla zadarmo. Hráči i členové realizačního týmu mají za sebou tisíce hodin poctivé práce v trénincích a zápasech i dobré výsledky. V Omsku však šlo o špičkové mezinárodní srovnání klubových juniorských týmů. Naše mužstvo na World Cup určitě neodjíždělo ustrašené. Ale s respektem i s odhodláním reprezentovat co nejlépe. Naší konkurenceschopností v tomto světovém porovnání sil jsme si však jisti nebyli vůbec. Ukázalo se, že po kvalitní přípravě v Moskvě a dobrém startu do turnaje v našem mužstvu víc a víc sílí touha po vítězství a víra ve vlastní schopnosti. To vše je velmi cennou zkušeností i skvělým povzbuzením do budoucnosti pro každého člena tohoto mužstva. Pro hráče a realizační týmy všech ostatních kategorií Akademie HC Energie je toto úspěšné mužstvo výborným vzorem.

V neděli 4.9. odlétáme z Omsku již v 10:30 ráno (je zde o 5 hodiny více než u nás doma) a plánovaný přílet na letiště Praha-Ruzyně (terminál 1) máme v 19:45 (středoevropského letního času). V Moskvě je mezipřistání s cca šesti hodinovou přestávkou mezi lety. Z Prahy by nás měl autobus přivézt ke KV Areně někdy kolem 22:00.

Náš zpravodajský seriál je tedy u konce. Spokojeni a plní dojmů se loučíme s Omskem, s Ruskem a všichni se již moc a moc těšíme domů!

Závěrečný pozdrav před odletem ze Sibiře a návratem do Karlových Varů posílá jménem celého týmu juniorů HC Energie.

Jiří Ryžuk
hlavní trenér mládeže
HC Energie Karlovy Vary

Energii v Omsku reprezentovali

Brankáři

Vladislav Habal, Dennis Rauscher

Obránci

Martin Funk, Adam Schusser, Vojtěch Šik, Pavel Valeš, Otto Novák, David Troška, Jan Urbančok, Jakub Matyáš

Útočníci

Petr Koblasa ("C"), Lukáš Baar, Jaromír Kverka ml., Aleš Půlpán, Marek Švec, Ondřej Kubáč, Jakub Svoboda, Oto Táborský, Lukáš Vrána, Filip Winkler, Tomáš Harkabus, Vojtěch Tomeček, Martin Gombár (hraje běžne na postu obránce, při zranění spoluhráče zaskočil v útoku)

Realizační tým

Karel Mlejnek (hlavní trenér), Jaromír Kverka (asistent trenéra), Pavel Reiser (technický vedoucí družstva), MUDr. Miroslav Švec (týmový lékař), Pavel Holý (kustod a masér), Alexej Naumov (vedoucí výpravy), Jiří Ryžuk (hlavní trenér mládeže klubu)

Další informace

Dopisy z východu I: Junioři na půli cesty
Dopisy z východu II: Energetici lepší Švédů
Dopisy z východu III: Druhá Habalova nula poslala juniory do finále!
Dopisy z východu IV: Arénou v Omsku duněl pokřik "čechija"
Všechny fotografie z Omsku

Fotografie


Kostel v Omsku


Začátek finálového utkání


Blahopřání vítězům