HC Energie Karlovy Vary

Po kanonádě těsný boj, výsledkem jsou tři body

První dvoukolo nového ročníku České sledge hokejové ligy mají za sebou karlovarští Žraloci. Dařilo se jim s poloviční úspěšností, když po úvodní devítigólové nadílce Studénce těsně prohráli bitvu se Zlínem. Výsledky 9:2 a 3:4 přivály na karlovarské konto po dobrém týmovém výkonu tři body, do osobních statistik si nejtučnější příspěvek připsal kapitán Jiří Berger (7+3).

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sledge Studénka 9:2 (4:0, 2:1, 3:1)

Branky: 5. J. Berger, 5. J. Berger (Hrbek), 12. J. Berger (T. Berger), 13. Hrbek (Forgo), 19. J. Berger, 29. Hrbek (J. Berger, Nejedlý), 32. Nejedlý, 34. J. Berger (Forgo, Lindák), 34. Nejedlý (J. Berger) - 18. Fojtík, 43. Fojtík (Kudrna). Rozhodčí: Mach - Červenka, Danyo. Vyloučení: 1:4. Využití: 3:0. Diváci: 36. Vývoj utkání: 4:0, 4:1, 9:1, 9:2. Hráno 17. září 2011 v Ostrově.

Karlovy Vary: Bozděk (od 31. B. Mach) - J. Berger, Hrbek, Frous - Janko, Lindák, T. Berger, Forgo, Očenášek, J. Švec, Nejedlý.

Studénka: Minster - Staněk, Hulín, Mlčák, Kudrna, Krajča, Žák, Veselý, Keler, Fojtík, Chodourek.

První střelu sezóny měl na svědomí už po půlminutě hostující Fojtík a díky ní se zrodil úvodní Bozděkův zákrok betonem. Ve 3. minutě však Studénka zahrála v šesti a v čase 4:18 Jiří Berger otevřel skóre. Uběhlo pouhých 13 sekund, když stejný hráč překvapil Minstera z úhlu a za dalších 25 sekund mohl domácí kapitán slavit bleskový hattrick, kdyby vyhrál svůj souboj z očí do očí s tentokrát perfektním brankářem Studénky.

Hosté se po studené sprše střelecky osmělovali většinou jen Fojtíkem z větší vzdálenosti. Bozděk v domácí brankce působil pohodovým dojmem a mohl sledovat pokračující koncert svých kolegů v poli. Ve 12. minutě Minster tečoval ale nezastavil střelu Jiřího Bergera z pravého křídla a o minutu později zvýšil vysoce estetickou kličkou Miroslav Hrbek už na 4:0.

Zdrcující úvod Žraloků s předstihem prakticky rozhodl o vítězi. Přesto se brankostroj nezastavil a hosté sympaticky dál bojovali. V 18. minutě prostřelil Erik Fojtík padajícího Bozděka a snížil, ale hned po rozehrání Jiří Berger individuální akcí vrátil ranou od modré domácím čtyřgólový náskok.

Karlovarskou pohodu demonstrovali po přelomu poloviny hrací doby Hrbek s Jiřím Bergerem, kteří se ze zadních řad dostali až k nájezdu dvou na nikoho. Před prázdnou brankou však druhý jmenovaný netrefil puk ideálně a Daniel Minster zákrokem odpoledne na poslední chvíli vystavil rukou závoru. Přesto ještě do druhé pauzy Žraloci zvýšili na 6:1, Miroslav Hrbek využil Fojtíkova vyloučení a svou druhou vyšperkovanou trefu namířil nad ležícího brankáře.

Na třetí patnáctiminutovku nahradil v domácí brance Bozděka Mach, zpočátku se ale hrálo na opačné straně ledu. Luboš Nejedlý obloučkem od modré procedil sedmý karlovarský zářez mezi tyč a gólmana a při druhém Fojtíkově vyloučení vyšrouboval skóre na 8:1 Jiří Berger. Oba poslední střelci hned po rozehrání provedli rozborku obrany hostů a i přes Fojtíka zaskakujícího v brankovišti Luboš Nejedlý přiblížil Žraloky populární desítce.

Ta se ale tentokrát nekonala. Závěr totiž patřil Studénce, zejména Erik Fojtík procvičoval Machovu lapačku tak dlouho, až se ve 43. minutě dočkal a kosmeticky upravil skóre na konečných 9:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Nečekal jsem tak výrazný výsledek. O všem samozřejmě rozhodl náš úvod. Jak tam napadaly góly, tak jsem si říkal, že už to bude v pohodě. Jsem spokojený, i kluci, co tolik netrénovali, do toho dali maximum. Brankáři mě taky nezklamali. Na úvod máme důležité tři body, Studénka bude určitě ještě kousat a my potřebujeme doma vyhrávat."

Jiří Bříza (Studénka): "Výsledek vypadá děsivě, ale na začátku jsme dostali tři laciné branky. Gólman možná podcenil situace, možná se nepřipravil jak měl, zkrátka to byly individuální chyby, které ovlivnily celý průběh zápasu. Když už jsme první třetinu prohráli 0:4, tak jsme se snažili druhou a třetí "zminimalizovat". To se nám trošku dařilo, občas jsme Vary dostali pod nějaký tlak ve třetině. Rozhodl jednoznačně úvod a kvalitní tahouni Varů Hrbek a Berger. My máme Erika Fojtíka, ale zatím o něm nemůžu říct, že hraje týmově."

SKV Sharks Karlovy Vary - SHK LAPP Zlín 3:4 (1:0, 0:1, 2:3)

Branky: 5. J. Berger (T. Berger), 44. Forgo (Lindák, J. Berger), 45. J. Berger (Forgo, Hrbek) - 21. Hábl (Palát), 34. Hábl (Palát), 39. Palát (Julina), 42. Hábl (Palát). Rozhodčí: Mach, Danyo. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Diváci: 28. Vývoj utkání: 1:0, 1:4, 3:4. Hráno 18. září 2011 v Ostrově.

Karlovy Vary: Bozděk - J. Berger, Hrbek, Jeřábek, Janko, Lindák, T. Berger, Forgo, Očenášek, J. Švec, Nejedlý.

Zlín: Molek - Julina, Štít, Hábl, Stodůlka, Palát, Sigmund, Šnajdar.

Nedělní souboj se Zlínem přinesl mnohem větší drama. Po defenzivně oboustranně bezchybném úvodu se jako první utrhl ke střele Hábl a Bozděk efektní lapačkou předznamenal svůj výborný výkon. Žraloci odpověděli nájezdem Forga s Očenáškem na jediného obránce, tísněný Forgo však nemohl zakončit razantněji. A na ještě zajímavější průběh zadělal po čtyřech minutách Jiří Berger, který se dostal za obranu a zblízka otevřel skóre.

Iniciativu poté převzali hosté a postupně se přesvědčovali o skvělé Bozděkově formě. Reprezentanti Palát a Hábl měli každý po dvou velmi dobrých šancích, které skončily na brankáři Žraloků. Ti se soustředili na pečlivou defenzivu a do trvalého tlaku soupeře nepouštěli. Ve 14. minutě pak mohl nečekaně kousnout Tomáš Berger, ale ideální Forgovu příhru zakončil z voleje do skvěle reagujícího Molka. Toho nakonec překonal utěšenou střelou z brejku Jiří Forgo, jenže svůj pokus vyslal zlomek sekundy po první siréně a gól na 2:0 tak nemohl být uznán. Zlín alespoň poodhalil svou hlavní slabinu, kterou byla hra obrany.

V 17. minutě se rychlík z Rybář jménem Forgo opět dostal za všech pět soupeřů, ale vidina dalšího samostatného nájezdu byla tak silná, že se najednou rozplynula v postavení mimo hru. Hosté si uvědomili nebezpečí a jako by přepli na vyšší rychlostní stupeň. Zejména Zdeněk Hábl se činil, ačkoliv proti byl stále Bozděk, ať už ležící nebo hlavičkující. Nakonec se zlínský kapitán dočkal, ve 21. minutě potrestal nedůrazné vyhození domácích ze třetiny a po rychlé spolupráci s Palátem vyrovnal.

Domácí inkasovaná branka probudila a Molek také musel do práce. Nepříjemná pro jeho lapačku byla hlavně Bergerova dělovka z předposlední minuty. Rozhodnout se však mělo až v poslední třetině.

Žraloci nejprve ubránili Hrbkův menší trest a přežili hodně nebezpečnou Stodůlkovu teč, ve 34. minutě ale Zdeněk Hábl překulil kotouč přes Bozděka a otočil stav. Karlovarští okamžitě zahájili hon za vyrovnáním, role vrchního ostřelovače se ujal Jiří Berger. Neuspěl stejně jako Forgo na dalším výletě za zlínskou obranou a hosté trestali. Vyloučení J. Bergera přetavil svým typickým gólem zblízka David Palát ve vedení o dvě branky.

Karlovarský tlak přesto nadále pokračoval, pohříchu stejně neefektivně. A tak se na chvilku obrátily role a Zdeněk Hábl v nastalém chaosu před Bozděkem pohodlně dokonal svůj hattrick. Za stavu 1:4 tři a půl minuty před koncem se zdálo být rozhodnuto.

Jenže právě v pomíjivosti jistoty tkví kouzlo jakéhokoliv druhu hokeje. V čase 43:36 vyhodil Hábl puk ze hřiště, následovalo vyloučení a taktický time-out hostů. Už za dvacet sekund Jiří Forgo odrazem o Molka snížil na 2:4 a právo na poradu tentokrát využili domácí. Čas 44:20 a Jiří Berger spektakulární dělovkou nad Molkovu vyrážečku píše drama. V samotném závěru mu Hrbek ještě adresuje pěknou přihrávku, ale Palát úspěšně kazí poslední náznak šance a Zlín si nakonec s velkou úlevou odváží z Ostrova tři body.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Podržel nás Bozděk, který zachytal velice dobrý zápas, máme dobrého nástupce za Janouška. Vedli jsme 1:0 a pak jsme po chybě inkasovali vyrovnávací branku. Chvilku jsme byli pod tlakem, ale paradoxně nám Zlín nasypal až ve třetí třetině, kdy jsme měli šance my. Jen Forgo měl v zápase tři, škoda hlavně toho gólu po siréně. Jsem trochu zklamaný, ale nemám klukům co vytknout. Hrálo se nahoru dolů, podali jsme proti Zlínu dobrý výkon."

Tomáš Sedláček (Zlín): "Dnešní body jsou hodně udřené. Tradičně jsme si nechali dát první gól a podivně pomalu jsme se rozjížděli. Hned v první třetině jsme nedali tři čtyři vyložené šance a pak to bylo jako na houpačce. Když jsem byl s naší hrou spokojený, najednou zase začaly hrát Vary. Pak jsme naštěstí dali góly po pěkných kombinacích, ale ten závěr tedy nevím. Beru, že se stane vyloučení po vyhození puku. Nějak to tam při přesilovce dotlačili, ale za ten třetí gól jsem byl hodně nazlobený. Řekli jsme si jasně, že se už nemáme kam tlačit, a pak propadneme ve čtyřech vepředu. Takových situací dnes bylo víc, všichni kluci si chtěli dát gól. Musím je nějak udržet vzadu. Celkově slušný zápas, o ten jeden gól jsme myslím měli vyhrát."

Výsledky 1. kola

K. Vary - Studénka 9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
Praha - Zlín 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Kolín - Pardubice 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Praha - Studénka 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
K. Vary - Zlín 3:4 (1:0, 0:1, 2:3)

Průběžná tabulka České sledge hokejové ligy

1. Zlín          2  2 0 0 0   8:4   6
2. Karlovy Vary  2  1 0 0 1  12:6   3
3. Pardubice     1  1 0 0 0   2:1   3
4. Praha         2  1 0 0 1   3:4   3
5. Kolín         1  0 0 0 1   1:2   0
6. Studénka      2  0 0 0 2   2:11  0
-. Č. Budějovice 0  0 0 0 0   0:0   0