HC Energie Karlovy Vary

Probuzenou Energii prověří televizní derby

Po nepříznivé šňůře čtyř proher se energetikům konečně podařilo naplno zabodovat. Nyní však musí družina kolem trenéra Baďoučka zkonsolidovat veškeré síly, čeká ji těžký, avšak oblíbený soupeř. Řeč není samozřejmě o nikom jiném, než o plzeňských indiánech. Rival energetiků se po střídavých výkonech v probíhající sezoně usadil uprostřed extraligové tabulky. Západočeské derby startuje již tento čtvrtek od 18:10 v plzeňské ČEZ Aréně za přítomnosti kamer televize Nova sport.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Plzeňská skromná obměna

Indiáni před novou sezonou spíše posilovali svůj už tak dost zkušený kádr a rozloučili se jen s minimem borců. Dres s náčelníkem vysvlékl pouze Václav Benák, Jaroslav Modrý, John Slaney a Jaroslav Kracík, včera pak bylo oznámeno roční hostování Jana Heřmana v Chomutově.

Novou brankářskou akvizicí týmu je Adam Svoboda z Pardubického. A u města perníku ještě chvíli zůstaneme. Do obranných řad získali Plzeňští i beka se zvučným jménem Františka Kaberleho. Nesmíme opomenout i na útok. Z pražské Sparty si to na západ namířila dvojice forvardů Ondřej Kratěna a Pavel Mrňa. Staronovým členem plzeňských řad je i mediálně známá postava Radka Dudy, který předtím působil střídavě ještě v Chomutově. Posledním transferem je příchod zahraničního borce. V týmu přibyl útočník ze zámoří Geoff Kinrade.

Posilování se tedy dotklo všech postů a papírově má tým na to, aby minimálně navázal na loňskou sezonu. Ta byla pro Plzeň herně úspěšná a nebýt bodového odečtu, mohli Západočeši atakovat pozici vítěze základní části.

Nejisté první krůčky v nové sezoně

Plzeň vstupovala do letošní sezony s opravdu velkými ambicemi a není tajemstvím, že tým ze západních Čech pasovalo hodně hokejových expertů na příčky nejvyšší. Dosavadní zisk šesti bodů ze čtyřech utkání je tak spíše jen průměrným výsledkem.

V prvním kole přivítali indiáni Vítkovice. Netrvalo dlouho a hosté již vedli o dvě branky. Domácí však fiasko hned zkraje sezony nedopustili a dotáhli utkání až do nájezdů, kde rozhodli ve svůj prospěch. Následně zavítal tým trenéra Jelínka do Brna, kde se situace obrátila. Hosté dvakrát v zápase vedli, přesto nakonec v nájezdech slavili domácí díky exekutorovi Hubáčkovi.

Ve třetím kole přijela dobýt ČEZ Arénu Mladá Boleslav, ale její plány ztroskotaly už v polovině utkání. Plzeň brala poprvé v letošním ročníku tři body po pohodové výhře 4:1. V posledním kole zavítali Plzeňští v roli vyzyvatele do Českých Budějovic. Domácí od začátku zápasu táhli za správný konec provazu a nepovolili indiánům žádné překvapení. Z Budvar Arény odjela Plzeň bez jediného bodu.

Statistický průřez týmem

Ze začátku ligy bývají statistiky jednotlivých hráčů velmi vyrovnané, pojďme si ale nyní vypíchnout nejúspěšnější „Plzeňáky“ po odehraných čtyřech kolech.

Bodové hodnocení v útoku zatím vedou shodně se čtyřmi body Radek Duda a Ondřej Kratěna (2+2, 1+3). V obraně se o prvenství „perou“ také dva borci. František Kaberle i Nicolas St. Pierre mají po dvou bodech (1+1, 1+1). Nejjednoznačnější je to u indiánů zatím mezi třemi tyčemi. Plzeňskou svatyni totiž zatím hájí výhrandě Adam Svoboda (90.91 %).

Favoritem je Plzeň, ví Václav Baďouček

Václav BaďoučekPo úterním premiérovém bodovém zisku zůstává hlavní kouč HC Energie nohama na zemi a uvědomuje si sílu soupeře, který během léta v kádru přivítal několik zvučných jmen. „Díky tomu, že jsme vyhráli, spadla z mužstva psychická deka. I tak bude Plzeň v tomto derby favoritem. Uvidíme, jak se tyto prognózy o favoritovi vyplní,“ zamýšlí se Václav Baďouček.

Úterní i čtvrteční utkání byla předehrávkami řádných extraligových kol. I proto energetikům čas na regeneraci zkrátil na minimum. Podle trenéra by to však v této fázi sezony nemělo hrát roli. „Samozřejmě je to pro nás trochu nevýhoda. V posledních zápasech jsme vždy narazili na soupeře, kteří měli o den volna navíc. Věřím, že teď na začátku sezony se to ještě neprojeví a že nalezneme dostatek sil, abychom v Plzni odehráli dobré utkání.“

V prvním letošním derby se bude hostující celek stále postrádat svého dlouholetého kapitána. „Venca Skuhravý ve čtvrtek v Plzni určitě ještě nenastoupí. Po ataku v utkání na Kladně má problém s žebry. Šlo o velice bolestivou záležitost. Jeho stav se sice už zlepšuje, v pátek by měl jít na led, ale tento týden do zápasu asi ještě nenaskočí,“ přibližuje Václav Baďouček stav centra první formace.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize5- 1 - 0 - 0 - 4 – 12:17 - 3 b
Průběžné umístění13. místo
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech - 6 bodů (3+3)
Nejlepší střelecMartin Zaťovič, Lukáš Pech - 3 branky
Nejlepší nahrávačLukáš Pech, Petr Kumstát – 3 asistence
Nejlepší v +/- Rastislav Dej +3 body
Nejtrestanější hráčMarek Bartánus – 14 TM
BrankářiLukáš Mensator 88.24 %, 3.54 g/z
Marek Benda 92.86 %, 2.22 g/z
Úspěšnost přesilovek3.4 % (13. místo*)
Úspěšnost oslabení88.9 % (11. místo*)

HC Plzeň 1929
Utkání v extralize4 – 1 - 1 - 1 - 1 - 12:11 - 6 b
Průběžné umístění10. místo
Nejproduktivnější hráčOndřej Kratěna, Radek Duda - 4 body (1+2, 2+2)
Nejlepší střelecTomáš Vlasák, Radek Duda – 2 branky
Nejlepší nahrávačOndřej Kratěna - 3 asistence
Nejlepší v +/-Ondřej Kratěna, Radek Duda +3 body
Nejtrestanější hráčFrantišek Kaberle - 6 TM
Brankáři Adam Svoboda 90.91 %, 2.66 g/z
Úspěšnost přesilovek15.8 % (2. místo*)
Úspěšnost oslabení90.9 % (7. místo*)

Vzájemné zápasy 2010/2011

01. kolo HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 6:5
14. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Plzeň 1929 5:2
27. kolo HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 5:4
40. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Plzeň 1929 2:3

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, Prošek, M. Rohan, Přindiš - Kumstát, Pech, Košťál - Skladaný, Melenovský, Dej - Zaťovič, T. Klíma, Bartánus - Kuběna, Vachovec, Zucker.

HC Plzeň 1929: Svoboda (Mazanec) - Hanzlík, Jeřábek, Kaberle, St. Pierre, Růžička, Dresler, Dobrovolný - Vlasák, Straka, Duda - Mrňa, Hlinka, Kratěna - Petruška, Jan Kovář, Vostřák - Johnson, Pitule, Dvořák. .


V derby se servítky rozhodně neberou, zaskočí energetici indiánskou družinu?

Související články