HC Energie Karlovy Vary

Desetiminutový výpadek nás stál zápas, láteřil po derby Martin Zaťovič

Energetikům se vstup do sezony nepovedl a jiskřička naděje pro opět lepší výsledky vznikla při utkání s Rytíři Kladno, kdy Karlovy Vary zvítězily jednoznačně 4:1. Proti plzeňským indiánům tak chtěly navázat na dobře odehrané utkání se Středočechy. První třetina západočeského derby tomu i nasvědčovala. Pak ovšem přišel sedmiminutový zkrat a hráči z lázeňského města prohrávali rázem o čtyři branky. Indiáni nakonec zvítězili rozdílem třídy 6:2. Ač byla první třetina bezbranková, Martin Zaťovič (na snímku) mohl právě tu jednu branku vsítit. Při trestném střílení však Svobodu nepřekonal.
Ve druhém dějství jako by se něco změnilo a bylo „vymalováno“. Energetici nepřistupovali ke svým rivalům z Plzně tak poctivě jako v předešlé části a toho zkušení borci dokázali perfektně využít. „Ve druhé třetině jsme měli desetiminutový výpadek, který nás stál zápas,“ řekl po utkání sklesle.

Plzeňští hráči měli pár minut po úvodním buly možnost přesilové hry pět na tři, která trvala bez mála minutu a půl. Říká se, že kdo nepromění takovouto přesilovku, nemůže v utkání vyhrát. V prvním západočeském derby sezony 2011/2012 toto neplatilo. „Jsou to jenom takové pověry. Když nedají pět na tři a dají jiné branky, tak není pak co jiného čekat. Já jsem neproměnil trestné střílení. Moje chyba, která nás stála vedení jedna nula. Mohlo to být úplně jiné,“ posypala si popel na hlavu karlovarská dvaadvacítka.

Adam Svoboda v brance Plzně a Lukáš Mensator v brance Karlových Varů. V 6. kole Tipsport extraligy jednoznačné opory svých mužstev. I přesto, že karlovarský ochránce svatyně v půlce zápasu střídal po čtyřech obdržených brankách, ani za jednu nemohl. Za to obrana z lázeňského města jako by se procházela po kolonádě. „Lukáš už nás drží pět zápasů. Sice už dvakrát střídal, ale za branky, co obdržel, nemůže. Všechno jde do prázdné brány. Na Lukáše nemůžeme říct křivé slovo. Chytá fantasticky, ale my nedokážeme pokrýt hráče.“

Po sedmi zápasech se získanými třemi body se nabízí otázka, co změnit na tom, aby Energie začala opět vyhrávat. Odpověď není jednoduchá. I podle slov Martina Zaťoviče. „Je těžké něco změnit. Zvykáme si na určitou taktiku, kterou plníme dvacet minut, v zápase s Plzní padesát a během zbylých deseti minut utkání prohrajeme. Taktiku musíme plnit šedesát minut a vyhrát!“

Psychika Karlovarských není zrovna nejlepší. Po prohraném utkání, a že jich bylo dost, chodí ze šatny se sklopenou hlavou. Jediné tři body má Energie ze zápasu s Kladnem – z předehrávky 17. kola Tipsport extraligy. „Stále to rozebíráme dokola. Jediná vidina, jak se z toho dostat, je vyhrát dva, tři zápasy, chytnout se a pokračovat. To se nám dnes opět nepodařilo. Musíme jít dál a prostě urvat nějaké body. Remizovat, vyhrát nájezdy třeba. Prostě bodovat,“ hledal Martin Zaťovič řešení z nedobré situace.

Související články

Preview k zápasu | st 28.9.2011

Probuzenou Energii prověří televizní derby