HC Energie Karlovy Vary

První kolo je tu. Šance na nový začátek?

Přestože původní program Tipsport extraligy přisoudil extraligovým hokejistům volno, energetici v úterý vyjedou na led bojovat o tolik potřebné body. Společně s Vervou, jak se od letošní sezony jmenuje litvínovský klub, si naplánovali dohrávku 1. kola odloženého z důvodu neštěstí u Jaroslavle. Kromě tradiční regionální rivality dodá zápasu náboj i touha obou celků odčinit dosavadní neúspěchy. Úterní podkrušnohorské derby startuje v 17:30 na Zimním stadionu Ivany Hlinky.
Kde sledovat zápas: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Léto bez okázalostí

Loňská osmá příčka po základní části a následný postup přes silnou Plzeň do čtvrtfinále play-off byl ve městě ropovodů vnímán jako úspěch. I vzhledem k omezenému rozpočtu tak klub představil jen málo změn ve svém složení. Ty však alespoň papírově značí určité oslabení. V obraně bude chybět tvrdost Romana Vopata, společně s ním aktivní kariéru ukončil i další bek Vlastimil Kroupa. S odchodem Jakuba Černého (TPS Turku) a Petera Jánského (Sparta Praha) pak Litvínovským odešlo i 27 vstřelených branek z loňské základní části.

Svůj kádr Verva doplňovala především z 1. ligy a slovenské Tipsport extraligy. Po loňském úspěšném hostování se klubu upsal brankář Martin Volke, předešlá jednička Jaroslav Hübl hostuje v Mladé Boleslavi. O 40 km na západ z Ústí nad Labem se do Litvínova přesunul obránce David Pojkar a útočník Robin Hanzl, více známým jménem v seznamu příchodů je pak Martin Frolík. Dřívější opora českých mládežnických výběrů a starší bratr Michaela Frolíka se do české extraligy vrátil poté, co se v dresu Košic stal mistrem Slovenska. Od našich východních sousedů pod Krušné hory zamířili i útočník Martin Hujsa a obránce Ján Brejčák.

Start jako na houpačce

Severočeši načali nový ročník Tipsport extraligy ve velkém stylu. V prvních pěti utkáních vždy bodovali a zaznamenali tři tříbodová vítězství. Po skalpu Slavie se dokonce vyšvihli do průběžného vedení a zdálo se, že předsezónní nelichotivé prognózy nemohly být mylnější.

Po devíti odehraných zápasech už se ale Verva opět zařadila na místa, kde budí méně překvapení. Na vině je aktuální černá série, v níž „chemici“ čtyřikrát nezískali ani bod. Zatímco s Boleslaví a Plzní živili naději na remízu až do konce, zápas s úřadujícím mistrem z Třince ztratili během hrozivé čtyřminutovky, ve které inkasovali čtyři branky.

O Energii

Ani energetici nemohou být se svými posledními zápasy spokojeni. Konkrétně s jejich výsledky. Po vítězství na Spartě, o které se čtyřmi brankami postaral Petr Kumstát, sice přehrávali i hokejisty Brna a Zlína. Vinou špatné koncovky se ale Energie připravila o body i možnost odpoutat se od extraligového dna.

Své zraněné maskované kolegy v těchto utkáních skvěle zastoupit Tomáš Závorka, připravený Milan Řehoř zapůjčený z Chomutova zatím svou chudou sbírku extraligových startů rozšířit nemohl. Proti Litvínovu už by se do sestavy mohl vrátit Lukáš Mensator, chybět naopak bude útočník Marek Bartánus, který pro neuspokojivé výkony nenastoupil už proti Zlínu.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - PSG Zlín 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Skuhravý (Rohan M.) - 1. Čajánek (Veselý, Honejsek), 57. Tesařík (Sýkora), 60. Leška (Hamrlík, Köhler).

HC Plzeň 1929 - HC Verva Litvínov 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Dvořák (Růžička), 47. Kovář (Vostřák) - 56. Majdan (Hanzl, Kousalík).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize14 - 2 - 0 - 1 - 7 – 24:35 – 7 b
Průběžné umístění14. místo
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech - 12 bodů (6+6)
Nejlepší střelecLukáš Pech - 6 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech, Petr Kumstát - 6 asistencí
Nejlepší v +/-František Skladaný +5 bodů
Nejtrestanější hráčPetr Gřegořek - 20 TM
Brankáři Lukáš Mensator 89.12 %, 3.56 g/z
Marek Benda 87.12 %, 4.29 g/z
Tomáš Závorka 89.66 %, 2.47 g/z
Úspěšnost přesilovek5.3 % (13. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení87.5 % (10. místo v extralize) *

HC VERVA Litvínov
Utkání v extralize9 - 3 - 0 - 2 - 4 - 16:22 - 7 b
Průběžné umístění11. místo
Nejproduktivnější hráčFrantišek Lukeš - 8 bodů (2+6)
Nejlepší střelecViktor Hübl - 4 branky
Nejlepší nahrávačFrantišek Lukeše - 6 asistencí
Nejlepší v +/-Robin Hanzl +2 body
Nejtrestanější hráčRichard Jareš - 37 TM
Brankáři Martin Volke 92.12 %, 2.47 g/z
Petr Franěk 93.02 %, 2.26 g/z
Úspěšnost přesilovek8.6 % (12. místo) *
Úspěšnost oslabení87.9 % (9. místo) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzajemné zápasy 2010/2011

10. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 6:3
23. kolo HC BENZINA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 0:2
36. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 4:1
49. kolo HC BENZINA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 2:3

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Gulaši, Nosek, Gřegořek, Bombic, Rohan M., Mocek, Gründling, Prošek – Košťál, Pech, Kumstát - Skladaný, Melenovský, Dej - Zaťovič, Skuhravý, Zucker - Kuběna, Kupec, Klíma.

HC VERVA Litvínov: Franěk – Pojkar, Kubát – Černošek, Kousalík – Pojkar, Jareš – Skuhrovec, Brejčák – Gula, Kubát – Frolík, Hübl, Ručinský – Trávníček, Hujsa, Lukeš – Kubinčák, Heinisch, Jenáček – Majdan, Hanzl, Gerhát.


Budou mít energetici na ZS Ivana Hlinky důvod k radosti?

Související články

Reportáž | út 11.10.2011

Energie veze z Litvínova bod