HC Energie Karlovy Vary

Drobnohled: Posily jsou posilami

V pátečním utkání se v KV Areně poprvé představili tři hokejisté, kteří přišli trápící se Energii na pomoc. Nemocemi zdecimované pozice brankářů a obránců vyztužil Dušan Salfický, respektive Kanaďan Travis Gawryletz, do útoku přinesl zkušenosti Michal Mikeska. Jak se novým tvářím povedlo zapadnout do sestavy a byly pro tým přínosem? Přečtěte si naši analýzu.

Brankář Dušan Salfický

Gólman, kterého má většina fanoušků spojeného s rivalskou Plzní. Při zraněních Lukáše Mensatora a Marka Bendy se stal dočasnou brankářskou jedničkou Energie. „Připadám si trochu jako František Straka,“ pronesl po utkání v Mladé Boleslavi. Už tam předvedl dobrý výkon. Pochytal 48 střel, tedy dvakrát více než v pátek proti Litvínovu, a mrzet jej mohla snad jen inkasovaná branka při oslabení 3 na 5.

Proti Litvínovu zdaleka tolik práce neměl, nemusel předvádět žádné mimořádné zákroky. Byly to především jeho zkušenosti, které přispěly k vytouženému vítězství. Správně vyhodnotit hru a bleskově se rozhodnout, kdy je lepší puk podržet nebo kdy jej raději rychle rozehrát. To jsou vlastnosti, které se na tréninku naučit nedají. V brankovišti působil klidným dojmem, sebevědomě pracoval s holí při zachytávání puků u zadního mantinelu i jejich rozehrávání. Pro mužstvo byl přínosem.

Počet zákroků 24
Inkasované branky 2
Úspěšnost zákroků 92.31%

Momenty v utkání

5:10 - Zneškodnil jednu z prvních velkých šancí hostů, konkrétně dorážku Lukeše.

8:32 - Při první inkasované brance moc šancí zasáhnout neměl. Lukešova střílená nahrávka se od Kubinčákovy hole odrazila přímo do růžku.

26:45 - V oslabení zkrotil nahození na svou branku, puk nechal ve hře a dokonce jej sám vyhodil přes všechny čáry.

31:45 - Po zaváhání Gawryletze zlikvidoval nepříliš povedené litvínovské přečíslení 2 na 1, střílel Frolík.

34:06 - Robin Hanzl jej nachytal svou bekhendovou kličkou. Salfickému však příliš nepomohla obrana, Rohan na svého soupeře ztrácel půl kroku a nedokázal jej odtlačit.

54:20 - I díky dobré práci obrany v oslabení odolal jednomu z posledních náporů soupeře.

60:00 - Karlovarský fanklub vyvolává jméno Dušana Salfického. Kdo by to před pár lety čekal.

Obránce Travis Gawryletz

Brzy šestadvacetiletý obránce se narodil v kanadském městečku Trail, v provincii Britská Kolumbie, co by kamenem dohodil od hranic s USA. V Energii zažívá svou první zkušenost s evropským hokejem, doposud působil výhradně v nižších kanadských i amerických soutěžích. Čtyři sezony reprezentoval v pobočku Minnesotské univerzity v Doluth v univerzitní soutěži.

Do Karlových Varů Travis přicestoval teprve ve středu a už v pátek jej čekala náročná premiéra. Hokejista s vizáží připomínající Jakuba Čuttu v podkrušnohorském derby obstál. Bylo patrné, že souhru se spoluhráči ještě nemá zcela v krvi. Občas hledal to správné postavení a do útoku se raději vůbec nepouštěl. Při kontaktu s pukem však působil spolehlivě, jednoduše rozehrával a nekomplikoval si život. Se svým parťákem Petrem Mockem byli na ledě u dvou vstřelených branek, gólovou akci v oslabení dokonce Travis sám založil. Se svou premiérou tak mohl být spokojený. Až získá více sebevědomí a střelami od modré podpoří i útok, bude skutečným přínosem.

Branky 0
Asistence 1
Trestné minuty 0
Poz. / neg. účast +2
Střely na branku 0
Střely mimo 1
Přesné nahrávky 11
Nepřesné nahrávky 4

Momenty v utkání

2:55 - Při svém prvním pobytu na ledě v pravý čas nahrál Františku Skladanému. Slovenský útočník využil rychlosti, prosmýkl se mezi dvěma obránci a byl blízko skórování.

8:16 - V oslabení při naskakování na led ze střídačky se srazil se svým spoluhráčem Františkem Bombicem a poslal jej k zemi.

29:22 - Byl na ledě, když Rastislav Dej skóroval na 2:1.

31:50 - Zapomněl se v útoku a hostům vzniklo krátké přečíslení 2 na 1, které nevyužili.

36:45 - Při vyloučení Martina Parýzka vyhodil puk z pásma a osvobodil svůj tým z tlaku.

37:23 - Ve stejném oslabení střelou do mantinelu znovu vyhodil puk, a s trochou štěstí tím založil karlovarské přečíslení 2 na 1. Po Skladaného nahrávce vsítil Rastislav Dej svůj druhý gól.

43:23 - Byl na ledě při první brance Martina Zaťoviče.

54:40 - Při vyloučení Martina Rohana přerušil dlouhotrvající litvínovský zámek.

Útočník Michal Mikeska

Přestože se narodil ve Zlíně, je odchovancem třebíčského hokeje. Jeho extraligová kariéra započala v dresu Pardubic. V létě roku 2006 jej ale do svých řad zlákal ruský velkoklub Salavat Yulajev Ufa. Mikeska strávil v Baškirské republice celkem tři roky, radoval se ze zisku mistrovského titulu v ruské Superlize, na vlastní kůži okusil i zápasy hokejové Ligy mistrů.

V zápase proti Litvínovu sice příliš šancí neměl, herně však patřil k tomu lepšímu, co mohla Energie nabídnout. Ve Skuhravého formaci si připsal pěknou asistenci při šesté brance, dvěma důležitými zákroky zblokoval střely Litvínova a vynikal především v přesnosti přihrávek, kde z celkových jedenácti pokazil pouze jedinou.

Branky 0
Asistence 1
Trestné minuty 0
Poz. / neg. účast 0
Střely na branku 1
Střely mimo 0
Přesné nahrávky 10
Nepřesné nahrávky 1
Vyhraná vhazování 3
Prohraná vhazování 5

Momenty v utkání

31:12 - Skočil do střely, když čtyři Litvínovští stále téměř osamoceni před Salfickým, čímž zachránil svůj tým od pohromy.

35:23 - Za vyrovnaného stavu a při sílícím tlaku Litvínova důležitým skluzem znovu zblokoval střelu a pomohl Salfickému.

41:23 - Zpoza brány nahrával Kumstátovi, který se z bezprostřední blízkosti gólmana trefil jen do připraveného Volkeho.

44:46 - Vyhrál vhazování v obranném pásmu přímo na Martina Zaťoviče, který unikl všem obráncům a zakončil pod víko. Energie vstřelila svůj šestý gól.

Související články