HC Energie Karlovy Vary

Energie před pauzou padla v Ostravě

HC Vítkovice Steel - HC Energie 4:3 (1:0, 2:0, 1:3)
Délka série zápasů, ve kterých energetici bodovali, skončila na čísle pět. Po čtyřiceti minutách a třech pucích v Salfického síti se zdálo, že si po nevýrazném výkonu z Vítkovic odvezou hladkou porážku. Hosté se však nevzdali, Melenovského branka je povzbudila a v závěrečné power-play stáli blízko vyrovnání. První branku v sezoně zaznamenal František Bombic (na snímku).
Tipsport extraliga, 20. kolo, ne 6.11.2011
Vítkovice
Karlovy Vary
4:3
1:0, 2:0, 1:3
Branky a nahrávky: 17. Burger (Káňa J.), 32. Burger (Sloboda), 35. Pohl (Burger, Kudělka), 56. Káňa T. (Štefanka) - 48. Melenovský (Gřegořek), 52. Bombic (Melenovský, Dej), 59. Kumstát (Pech). Rozhodčí: Mikula, Minář - Bryška, Čech. Vyloučení: 6:8, navíc Nosek, Skuhravý (oba KVA) oba 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 5546. Střely na branku: . Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3.
Vítkovice: Málek - Malík, Kudělka, Ovčačík, Voráček, Sloboda, Rehák, Bartoň - Pohl, Burger, J. Káňa - Pabiška, Húževka, Walker - Šedivý, Strapáč, Szturc - Kolouch, Štefanka, T. Káňa
Karlovy Vary: Salfický - Nosek, Gulaši, Gawryletz, Mocek, Gřegořek, Bombic, Gründling, M. Rohan - Kumstát, Pech, Košťál - Zaťovič, Skuhravý, Mikeska - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, Kupec, T. Rohan

Komentář k utkání

Energetici v Ostravě nezačali šťastně. Už ve 4. minutě k Pechovi po 17 sekundách přisedl i David Nosek a hosty čekalo dlouhé oslabení ve třech proti pěti. Dvojnásobnou výhodu Vítkovic navíc ještě prodloužilo nešťastné vyhození Skuhravého mimo kluziště. Karlovarští však nápor rytířů zvládli, pomohl jim Salfický, vítkovická nejistota a v případě Šedivého rány i boční síťka. Před Romana Málka se tak energetici měli šanci dostat až v 8. minutě, mrštného gólmana ohrožovali především z rychlých protiútoků. Ty jim vynesly i dvě vyloučení na straně soupeře. Karlovarští však v přesilovkách potvrdili, že v posledních zápasech jsou nebezpečnější při hře pět na pět. Zřejmě nejblíže ke skórování tak byl Pech, který nebýt špatného zpracování mohl střílet do prázdné klece. Po návratu Štefanky na led tak skóre otevřeli přece jen domácí, kterým v 17. minutě pomohla i šťastná náhoda. Nahození Jiřího Burgera napříč brankovištěm si Salfický smolně srazil za sebe. První třetina tak skončila lépe pro Vítkovické.

Energetici se do zápasu mohli vrátit hned po přestávce, kdy dohrávali přesilovou hru. Po návratu Ovčačíka na led se navíc podražení dopustil brankář Málek, jenže i v další přesilovce působili hosté neškodně. Opticky pohledněji působila početní výhoda Ostravanů při vyloučení Melenovského, nicméně její výsledek byl stejný. Když se počet hráčů na ledě konečně srovnal, nenabízela hra příliš vzrušujících okamžiků. Energii chyběla dravost a nápaditost z předchozích utkání, a hokejověji tak působili domácí. Nepohodu hostů demonstrovala i dvě vyloučení, která v polovině třetiny přinesla další přesilovku 5 na 3. Pět sekund poté, co se přeměnila v přesilovku klasickou, se z levého kruhu znovu prosadil Jiří Burger. Na trestné lavici zůstal sedět kapitán Energie Skuhravý, jehož menší trest obnášel i desetiminutový přídavek. Na přísný metr sudích doplatila družina Václava Baďoučka znovu po 3 minutách. Pechovo podražení potrestal Petr Pohl, jehož gólovou šanci připravil kdo jiný než Burger. Energetikům na nohy nepomohl ani faul jejich bývalého spoluhráče Slobody, a do třetí části si proto odnesli tříbrankové manko.

Jak důležitou roli hraje ve sportu psychika, ukázala třetí třetina. Až do 48. minuty se zdálo, že si domácí proti nevýrazným hostům v klidu pohlídají své vedení. Jenže využitá přesilovka v podání Marka Melenovského odstartovala velký karlovarský finiš. Energetiků bylo najednou plné hřiště a rytíři se pod tlakem museli uchylovat k zakázaným uvolněním. Když pak videorozhodčí posvětili branku Františka Bombice, zbývalo do konce ještě dlouhých osm a půl minuty. O osudu utkání zřejmě rozhodl Jan Káňa, když v 56. minutě za Salfického dorazil Štefankovu předchozí střelu. Karlovarští se sice ještě vrátili na dostřel, na stav 4:3 upravila dvojice Petr Kumstát - Lukáš Pech, ale poslední minuta utkání už hostům na prodloužení jejich bodovací série nestačila.

Související články

Preview k zápasu | so 5.11.2011

Rozjetí energetici míří na led Steelu