HC Energie Karlovy Vary

Petrohrad si poradil s českou devatenáctkou a ovládl Vemex Cup

Vítězem mezinárodního mládežnického turnaje Vemex Cup se stal výběr SKA-1946 St. Petersburg do 22 let. Petrohradští v rozhodujícím utkání s přehledem přehráli českou reprezentaci do 19 let a oplatili jí středeční porážku. Energie na turnaji obsadila poslední třetí příčku, těšit ji kromě získaných zkušeností může i cena pro nejlepšího gólmana turnaje Vladislava Habala. Fotogalerie

Statistiky

Branky a nahrávky: 7. Maksimov, 25. Alejnikov (Skvorcov), 31. Makarenko (Vlasov, Maksimov), 31. Barabanov (Grebenšikov), 36. Kondratěv (Davydov, Alejnikov), 54. Šalberov (Feoktistov, Skvorcov), 53. Maksimov (Vlasov) - 29. Deutsch (Stloukal, Routa), 47. Lhoták (Polata).
Rozhodčí:Jeřábek, Pešina - Barvíř, Blümel.
Vyloučení:5:5
Využití:3:2
Průběh utkání:2:0, 2:1, 5:1, 5:2, 7:2.
Diváci:120

Konečná tabulka

TýmPořadíZápasyBodySkóre
Petrohrad "22"1.269:3
Česko "19"2.234:8
HC Energie "22"3.202:4


Jurij Skvortsov přebírá pohár pro vítěze Vemex Cupu

Individuální ocenění

Nejlepší brankář: Vladislav Habal (HC Energie "22")
Nejlepší obránce: Dmitrij Alejnikov (Petrohrad "22")
Nejlepší útočník: Zdeněk Doležal (Česko "19")


Zdeněk Doležal, Vladislav Habal a Dmitrij Alejnikov

Reportáž: Petrohrad "22" - Česko "19"

Česká devatenáctka a výběr Petrohradu do 22 let se v tomto týdnu střetly už podruhé. V středečním mimoturnajovém utkání zvítězili svěřenci kouče Juříka 4:2.

Utkání o celkové vítězství na Vemex-Cupu začalo pomalu. Ani jeden z týmů se příliš netlačil dopředu, mírně aktivnější se do začátku páté minuty zdáli Češi. Poté je přibrzdil trest pro Deutsche a především inkasovaná branka po jeho vypršení. Nedůsledná obrana umožnila Andreji Maksimovovi natlačit se před branku a v pádu poslat ruský tým do vedení. Největší příležitostí na české vyrovnání byla dlouhá dvojnásobná přesilovka, ve které však Češi nastřelili pouze tyč. Do kabin tak šli spokojenější jejich protihráči.

Ještě lepší nálada v petrohradské kabině musela panovat o přestávce druhé. Rusové totiž prostřední třetinu vyhráli jasným výsledkem 4:1. Čeští mladíci přitom nezačali špatně. V 25. minutě sice inkasovali z hole Dmitrije Alejnikova, která se po tomto zásahu rozlomila, ale po vyloučení Kondratěva jim stačilo 14 sekund, aby v přesilové hře snížili na 2:1. Z levého kruhu se i díky nejistému zákroku gólmana prosadil Zdeněk Deutsch. Jenže Juříkovi svěřence čekal tvrdý dopad na zem. Neuplynula ani minuta a na kostce v KV Areně svítilo skóre 4:1, trefili se Makarenko a Barabanov. Po oddechovém čase se Češi přece jen uklidnili, přesto před ochodem do kabin inkasovali znovu. Routovo sekání v přesilové hře potrestal Denis Kondratěv.

V úvodu třetí části Rusové naznačili, že chtějí utkání dovést do hladkého vítězství. Forčekingem napadali české útoky už v zárodku a Češi se do nebezpečných situací dostávali jen sporadicky. V 45. minutě při nich stálo i štěstí, když Nikolajev rozezvučel tyč. Branky však v 3. třetině padaly pouze v přesilovkách. Při vyloučení Mironišina pohlednou střelou z otočky snížil Lukáš Lhoták. Petrohradští se předvedli, když na trestnou usedl Troška a chvilku po něm i Bittner. Tým vedený v zápise jako domácí této situace využil stoprocentně. Během dvojnásobné přesilovky se střelecky prosadil Šalberov, při hře proti čtyřem uspěl Maksimov. Tím byl střelecký účet utkání uzavřen. Petrohrad po hladkém vítězství dokráčel k zisku nablyštěného poháru.

Fotogalerie ze zápasu