HC Energie Karlovy Vary

Nemáme se zač stydět, říká kouč Kverka o účasti na Vemex Cupu

Kromě konfrontace s českou reprezentací a účastníkem MHL měl skončený mládežnický turnaj pro energetiky ještě další náboj. Hlavní kouč juniorky Karel Mlejnek se tentokrát postavil na lavičku české devatenáctky jako asistent Jiřího Juříka, a své svěřence doplněné o několik starších borců přenechal Jaromíru Kverkovi. „Byla to pro hráče určitá motivace,“ usmíval se bývalý útočník Becherovky ve svém pozitivním hodnocení turnaje.

Trenére, jak jste spokojený s výkonem Energie na turnaji?
Myslím si, že jsme i přes dvě těsné porážky zanechali dobrý dojem. Turnaj byl pro nás obrovským zpestřením sezony a klukům hodně dal. Sehráli jsme zápasy s velmi kvalitními soupeři, takže i přes dvě porážky na naší účasti vidím jen samá pozitiva.

Nebylo obtížné poskládat dohromady funkční tým, když jste oproti juniorce měli věkovou hranici najednou o dva roky výše?
Se skládáním týmu jsme skutečně měli trochu problém, protože nám hráči odjeli do mládežnických reprezentací. Proti české devatenáctce jsme postavili hodně mladý tým, proti Petrohradu jsme nasadili i několik kluků z áčka, což bylo na výkonu i výsledku znát. Skládání týmu nebylo jednoduché, ale nakonec jsme podle mě odehráli dobré dva zápasy.

Turnaj vyhrál tým Petrohradu. V čem byl podle vás oproti českým týmům lepší?
S ruským hokejem se naši hráči potkali už na poháru juniorů v Omsku. Víme, že jsou lepší v bruslení i individuálních dovednostech, vynikají ofenzivou, obranu naopak mívají slabší. S Petrohradem jsme přesto uhráli dobré utkání a nemáme se za co stydět.

Uhráli jste s Rusy lepší výsledek, než česká reprezentace. Bylo to dáno přítomností starších hráčů, kteří v juniorské extralize už hrát nemohou?
Sice byli jen čtyři, ale i to udělá hodně. Bez nich bychom takový výsledek neuhráli. Petrohrad v plné síle má mužstvo poměrně staré, takže jsme o starší hráče potřebovali posílit i my.

Motivací v zápasu s reprezentací zřejmě bylo nenechat se zahanbit mladšími hokejisty, že?
Že hrajete proti národnímu mužstvu, je samo o sobě velká motivace. Svou roli hrálo i to, že na střídačce devatenáctky stál Karel Mlejnek, hlavní kouč naší juniorky. Nějaké hecování mezi námi dvěma ale neproběhlo.