HC Energie Karlovy Vary

Základem neúspěchu byl špatný pohyb, shodli se Košťál a Dej

Po utkání s pražskou Spartou jsme se na pár otázek zeptali karlovarského odchovance Jana Košťála a slovenského reprezentanta Rastislava Deje. Zatímco s forvardem první řady jsme probrali hlavně Energii, s Dejem jsme mluvili i o situaci ve slovenském národním týmu. Oba hráči byli i u nepovedené přesilovky 5 na 3.

Jan Košťál: Na tréninku přesilovky proměňujeme

Honzo, jak byste zhodnotil utkání proti Spartě?
Myslím si, že jsme byli ospalí. Prospali jsme začátek zápasu a pak byl průběh takový, jaký byl. Chyběl nám důraz v soubojích a pohyb. Dneska jsme odehráli špatné utkání.

Na kolik ovlivnila zápas branka v sedmé vteřině?
V hokeji se stává, že padne takový gól. Bylo to hned po začátku, takže jsme měli hodně času na to, s tím něco udělat. Vyrovnat a hrát dál.

Co se stalo ve dvouminutové přesilovce 5 na 3?
Nevím, pár střel jsme měli, ale není to dost. Na tréninku si přesilovky zkoušíme, dáváme branky a v zápase se to nepovedlo. Takový je hokej a nedá se nic dělat. Vím, že se to divákům nemusí líbit, ale někdy se to nepodaří tak, jak by mělo.

Byla ve hře nějaká konkrétní věc, která utkání ovlivnila, nebo to bylo celkovým výkonem? Nevím, co bych řekl. Byli jsme ospalí a na utkání jsme se nepřipravili dobře.

Mezi tímto a předchozími třemi domácími utkání byl propastný rozdíl. Vidíte sám v něčem příčinu?
Možná jsme v hlavách měli, že to půjde samo. Že uděláme skvělý hokej, ale bohužel Sparta byla před tímto kolem druhá, takže kvalita v týmu tam je. Sparťané v kádru mají výborné útočníky a my jsme si mysleli, že to půjde samo. Ukázalo, že jsme si sedli zpátky na zadek a je třeba tvrdě dřít.

V pátek hrajete doma s Kometou. Bude tam příprava podobná, jako byla na Zlín kvůli tomu, že Brno trénuje pan Venera, který kádr Energie pořád dobře zná?
Uvidíme, co nám řekne trenér na předzápasové přípravě. A recept na Kometu? Podat mnohem lepší výkon, bruslit a být důraznější v soubojích.

Po utkání se Spartou vám asi nemusel ani trenér Baďouček nic říkat. Sami víte, jak jste hráli, že?
Byla to bída, k tomu nejde nic dodat. Po reprezentační pauze jsme chtěli zabrat a navázat na předchozí výkony, ale to se bohužel nepodařilo.

Díky za rozhovor.

Rastislav Dej: Proti Kometě musíme hrát jinak

Co byste řekl o dnešním utkání?
Vypadalo to od začátku velmi špatně, hlavně co se týče bruslení. Bylo to, jak kdybychom měli v nohou nějaká závaží. Snažili jsme se, ale soupeř byl lepší hlavně v pohybu a my jsme nestíhali.

Co s týmem udělala rychle inkasovaná branka?
Góly se dostávají. Stane se, že padne rychlá branka, ale dneska bylo všechno o bruslení. Byla to smůla. Nešly nám přesilovky, nevyužili jsme ani početní výhodu 5 proti 3. Sparta odehrála dobrý zápas, dobře bránila, hráči vyhazovali puky a my jsme se těžko dostávali k brance. Všude jsme byli o krok pozadu, hlavně ve středním pásmu.

Na kolik mrzí přerušená série tří domácích výher v řadě?
Mrzí to hodně, ale hned v pátek máme doma Kometu. Sparta má kvalitní tým, dneska to nevyšlo, nesmíme zvednout hlavy a v pátek musíme hrát jinak. Musíme na ně vyletět, věřit si a hrát jeden za druhého.

Co všechno bude potřeba změnit? Všechno není jen o bruslení.
Není to jen o pohybu, ale i o sebedůvěře, je třeba pomáhat si navzájem, hrát kompaktně. Hrát z obranné třetiny, pomáhat obráncům vzadu, útočit v pěti a bránit v pěti. Nepropadat za hru a lépe pokrývat střední pásmo. To vše by nám mohlo v pátek pomoci.

Reprezentační přestávku jste strávil se slovenským týmem na Německém poháru. Jak jste si to užíval?
Odehrál jsem dva zápasy. Pomohlo mi to, proti Spartě jsem se cítil dobře. Škoda, že se mi nepodařilo vstřelit branku na 1:2 a stáhnout tím náskok Sparty. Jsem rád, že jsem v reprezentaci byl a doufám, že jsem nezklamal a ještě mi někdy přijde pozvánka do národního týmu.

Co do slovenského týmu přinesl trenér Vůjtek?
Pomohlo to, že jsme Německý pohár vyhráli. Dokázali jsme porazit všechny tři soupeře, což možná na Slovensku ani nikdo nečekal. Zvlášť kvůli tomu, že mnoho hráčů odmítlo reprezentovat. Byl tam velmi mladý tým a myslím si, že koncepce pana Vůjtka bude pro slovenský hokej přínosná. Pomáhá mladým hráčům, není nervózní na střídačce, protože je zkušeným trenérem, který ví, co dělá a chce. V Německu to vyšlo, takže má 100% úspěšnost u týmu.

Dával vám nějak najevo, že ve vás mladé hokejisty věří? Sám to zmiňoval už při nástupu k reprezentaci.
Na Slovensku chybí střední hokejová generace. My, kterým je okolo 23 let hrajeme v evropských ligách, a když nám dá pan trenér důvěru, jako na Německém poháru, tak jsme ho nezklamali ani v taktických pokynech, které jsme plnili. Dobře hráli i hráči ze slovenské extraligy, takže si myslím, že to do budoucna nemusí být se slovenským národním týmem špatné, pokud bude trenér nadále důvěřovat mladým hráčům a ti si budou vážit toho, že reprezentovat mohou.

Vy jste sám zažil i pana Hanlona u kormidla slovenské reprezentace. V čem byl jiný, než právě Vůjtek?
Každý z nich je trošku jiný a já jsem rád, že mi dal šanci i pan Hanlon minulý rok. Pan Vůjtek je jiný v tom, že není na střídačce afektovaný, má už něco za sebou. Umí hráče povzbudit a dodat mu potřebnou důvěru. Poví mu, co má dělat a je na střídačce rozvážný. Má lepší cit pro hru a zatím je to dobré.

Díky za rozhovor.

Související články