HC Energie Karlovy Vary

Přetahovaná o chvost tabulky pokračuje v Litvínově

Trenéra Energie čeká pikantní střetnutí. V bundě s logem Energie se vrátí na Zimní stadion Ivana Hlinky, kde na začátku sezony stál na lavičce domácího celku. Nyní se pokusí stáhnout bodový náskok svého bývalého zaměstnavatele a zároveň odpoutat Karlovy Vary od posledního místa. Poslední podrušnohorské derby v základní části startuje v úterý 17.1.2011 od 17:30!
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Litvínovský sešup …

Vstup do soutěže měli Litvínovští na své poměry velmi vydařený a ještě v sedmém kole balancoval tým kolem druhé příčky v extraligové tabulce. Následný zlom ve hře Vervy nelze určit jednoznačně, ale sérii pravidelných bodových přísunů jakoby uťala prohra před domácími ochozy s Třincem v poměru 0:4. Následoval strmý pád a již v jedenáctém kole figuroval Litvínov ve skupině zajišťující play out. Od té doby to manšaft kolem nově jmenovaného trenéra Kučery výš než na devátou příčku nedotáhl.

Bodově se Vervě více daří doma, když z dvaceti jedna zápasů vyhrála třináctkrát. O poznání horší to je s venkovními duely. Z osmnácti výjezdů se na vítězné vlně vrátili Litvínovští pouze v pěti případech.

Statistický drobnohled

Za útočníky to nebude žádné překvapení. Z litvínovského klanu zatím nejvíce září hráč se jménem, které si s nad s jiným klubem ani nelze představit. Je jím Viktor Hübl s 34 body. Mezi beky je boj o klubovou „jedničku“ vyrovnaný a o bod zatím vévodí Karel Kubát, který se pyšní 11 body. Nejvíce utkání za Vervu v brance odchytal Martin Volke s úspěšností těsně nad 90 %. Týmovou dvojkou je Petr Franěk s obdobným hodnocením.

Z domácí kabiny …

Jak již bylo psáno výše, energetici si opět prohodili pozici s Mladou Boleslaví, a vytáhli si tak černého Petra v podobě posledního místa v extraligové tabulce. Po dvou výhrách pod koučem Kýhosem (mimochodem jde o trenéra, který ještě nedávno působil právě v Litvínově) přišly prohry v Budějovicích, doma s Třincem a následně v přímé konfrontaci o čtrnáctou pozici padli Karlovarští i na ledě BK.

Vladimír Kýhos: Cílem je odpoutat se od poslední příčky

Vladimír Kýhos Předkolo play-off je už asi pro energetiky ztracené. Devět bodů zase není taková ztráta na desátou Kometu Brno, ale před Energií jsou další tři vlčáci, kteří chtějí postoupit. „Naději stále máme, ale musíme si přiznat, že naše situace už je v rovině teoretické,“ přiznává před utkáním v Litvínově kouč Vladimír Kýhos.

Naposledy se ale vraťme k utkání v Mladé Boleslavi, jež Energie prohrála 2:4. „Chtěli jsme se poučit z předchozích nezdarů, ale bohužel vše dopadlo úplně jinak. Domácím jsme doslova darovali čtyři branky. Udělali jsme mnoho hrubých individuálních chyb,“ přiznal Vladimír Kýhos.

Po dvou prohrách s Třincem a Mladou Boleslaví nastalo v sestavě Energie zemětřesení. S výjimkou formace Lukáš Pecha s Kumstátem a Košťálem nezůstala ani jedna pětka pohromadě. „Udělali jsme mnoho změn. Nebude hrát Skuhravý, který je v trestu. Do první formace se přesouvá David Zucker...“ přidal kouč.

Na poslední tréninku před utkáním chyběl Petr Gřegořek. „Má menší zdravotní problémy, ale ty by měly do utkání odeznít a v zápase by se měl normálně objevit,“ vysvětlil Kýhos. Litvínov je soupeř, se kterým se stále hraje o desítku. „Naděje stále je, ale bodový odstup už je moc veliký. Pokud bych měl být upřímný, tak hra kterou jsme v posledních dvou zápasech předvedli, tak neukazovala, že my bychom měli bojovat o desítku,“ objektivně přiznal právě bývalý trenér Litvínova.

A jaké jsou tedy cíle mužstva? Na to znal Vladimír Kýhos odpověď. „Momentálně chceme posbírat co nejvíce bodů a odpoutat se od posledního místa před play-out. Chceme si vytvořit nějaký náskok,“ přidává.

Psychika týmu není na nejvyšší úrovni a je to hodně znát. Před sebou má tým ještě třináct zápasů a už je téměř jasné, že do vyřazovacích bojů nezasáhne. „Není to dobré. Je sice možnost, že když vyhrajeme všech třináct zápasů, tak tam ještě můžeme být, ale buďme realisté. Týmy před námi také budou sbírat body a ztrácejí daleko méně,“ pokračoval Kýhos.

Trenéra mrzí přístup některých hráčů. „Musíme na ledě nechat všechno a bojovat o každý bodík. Ne to tam jenom odjezdit, tak jak to někteří ukázali v posledních dvou zápasech,“ varuje.

Travis Gawryletz je mimo hru po zásahu pukem do hlavy. Nepříjemnou ránu dostal v duelu v Českých Budějovicích. „Kromě toho dostal angínu. Proto netrénoval. V pondělí sice přišel, ale začala se mu motat hlava, když začal pracovat. Domluvili jsme mu nějaké vyšetření na neurologii, jestli nedošlo ještě k nějakému otřesu mozku. Pro nás je to veliká ztráta, protože Travis a Greg (Gřegořek) patřili mezi nejlepší obránce,“ dodal na závěr.

Poslední kolo

BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:2 (4:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Hrdel (Balaštík, Podkonický), 8. Cetkovský (Balaštík, Žabka), 13. Podkonický (Mikulík, Balaštík), 19. Jiránek (Stieler) - 12. Sýkora (Zucker), 55. Košťál (Gründlig).

HC Verva Litvínov - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:3sn (1:1, 1:0, 1:2 - 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Černý (Hujsa), 29. Hujsa (Brejčák, Černý), 45. Hanzl (TS), nájezd Kubát – 3. Nahodil (Píša, Elkins), 43. Kousal (Buchtele), 56. Buchtele (Šagát).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize39 – 11 - 2 - 4 - 22 – 102:124 – 41 b
Průběžné umístění14. místo
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech – 31 bodů (12+19)
Nejlepší střelecPetr Kumstát - 20 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 19 asistencí
Nejlepší v +/-Lukáš Pech +12 bodů
Nejtrestanější hráčMichal Gulaši - 92 TM
Brankáři Lukáš Mensator 89.33 %, 3.17 g/z
Marek Benda 87.72 %, 4.29 g/z
Tomáš Závorka 88.68 %, 3.65 g/z
Dušan Salfický 91.64%, 2.97 g/z
Úspěšnost přesilovek12.2 % (6. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení85.1 % (12. místo v extralize) *

HC VERVA Litvínov
Utkání v extralize39 - 11 - 7 - 3 - 18 - 101:127 - 50 b
Průběžné umístění11. místo
Nejproduktivnější hráčViktor Hübl - 34 bodů (15+19)
Nejlepší střelecViktor Hübl - 15 branek
Nejlepší nahrávačFrantišek Lukeš - 20 asistencí
Nejlepší v +/- Viktor Hübl +4 body
Nejtrestanější hráčMartin Ručinský - 74 TM
Brankáři Martin Volke 90.25 %, 2.96 g/z
Petr Franěk 90.61 %, 3.01 g/z
Patrik Nechvátal 82.69 %, 5.29 g/z
Úspěšnost přesilovek12.9 % (5. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení86.3 % (10. místo v extralize) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2011/2012

01. kolo HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 4:3pp
14. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov 6:2
27. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov 2:5

Vzájemné zápasy 2010/2011

10. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC BENZINA Litvínov 6:3
23. kolo HC BENZINA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 0:2
36. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC BENZINA Litvínov 4:1
49. kolo HC BENZINA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary 2:3

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Salfický (8. Mensator) - Mocek, Gulaši, Gřegořek, Lučka, Prošek, Gründling, Schusser - Dej, Skuhravý, Skladaný - Kumstát, Pech, Košťál - Zaťovič, Mikeska, Kotrla - Zucker, Sýkora, Kuběna - od 41. Klíma.

HC VERVA Litvínov: Volke - Brejčák, Gula, Jareš, Kousalík, Kubát, Pojkar, Skuhrovec, Stříteský - Černý, Frolík, Gerhát, Hanzl, Huisa, Hübl V., Jenáček, Kubinčák, Majdan, Maxa, Ručinský, Trávníček.


Předkolo ještě není v nedohlednu, dokáží ale energetici zabojovat?

Související články

Reportáž | út 17.1.2012

Předkolo mizí v mlze