HC Energie Karlovy Vary

Zaskočí tápající Energie rozjetou Slavii?

V rámci 41. se energetici po venkovní dvouzápasové štaci vrátí do domovské KV Areny. Její ochozy zhlédnou duel celků ze samého dna extraligové tabulky. Energetici přivítají dvanáctou Slavii. Karlovarští ze dvou výjezdů nepřivezli ani bod, a tak přivítají svěřence kouče Růžičky v roli posledního celku tabulky. Případná výhra může partu kolem kapitána Skuhravého posunout k pronásledované Boleslavi. Vše se rozhodne na ledě, tudíž neváhejte a přijďte v pátek 20.1.2011 od 18:10 podpořit Energii!
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Z metropole střídavě polojasno

Výkony celku Slavie jsou až extrémně nevyrovnané. Dá se říct, že v žádném období z letošní sezony nepřevažují červené nebo zelené výsledky. Vstup do sezony měli svěřenci trenéra Růžičky povedený, což se ale po dvou výhrách rozplynulo po následných čtyřech prohrách bez bodu. Následovala výhra, pak zase prohra, a takto by se dalo pokračovat až do současnosti.

Při pohledu na výsledkovou listinu týmu je až alarmující počet utkání, ve kterém se slávisté nedočkali ani čestného střeleckého úspěchu. V konečném součtu odjížděli letos Pražané ze zápasu, ve kterém ani jednou neskórovali, hned šestkrát. Pak jsou tu ovšem utkání, ve kterých hráči klubu z metropole „nasází“ relativně vysoký počet branek, ale bez bodového efektu. Například Brnu nasázela Slavia pět branek, ale to ani zdaleka nestačilo na devět přesných zásahů Komety. V Litvínově to také vypadalo slibně, ale nakonec bral tým jen bod po prohře na nájezdy v poměru 5:6.

Současně však týmu nelze ubrat snahu se zvednout. Jakoby slávisté potřebovali spadnout na dno, aby se probrali. Z posledních pěti utkání vyhrál pražský celek hned ve třech případech za plný bodový zisk a jednou bral dva body za výhru v prodloužení. Právě v posledním utkání přetlačili hráči v obranné bitvě Zlín v nastaveném čase 2:1.

Vladimír Kýhos o utkání

Vladimír Kýhos Trenér Vladimír Kýhos dokázal sice vyhrát první dvě utkání, když převzal kormidlo Energie po Václavu Baďoučkovi, ale následně jeho tým padá tabulkou a zastavuje se až na samém dně. Současným cílem mužstva je tak zisk bodů a odpoutání od posledního místa. „Nemůžeme si dovolit zůstat na posledním místě s nějakou větší bodovou ztrátou. To by bylo hodně nepříjemné,“ varuje karlovarský trenér.

Šance obou celků jsou na začátku utkání vyrovnané. „Bude to 0:0 a uvidí se, jak se začne klání vyvíjet. Každopádně my jsme se snažili oživit sestavu, takže jsme útoky trochu přeskládali. Už v Litvínově jsme na tom pracovali a bylo na naší hře vidět určité zlepšení. Věřím, že se Slavií to bude ještě o další krok lepší,“ přeje si kouč Kýhos na úvod svých prognóz.

Utkání rozhodne počet vstřelených branek. „Slavia se v posledních zápasech nastartovala a je hodně nebezpečná. Navíc se uzdravilo několik klíčových hráčů a dobré výkony podává i Dominik Furch. Nás nečeká nic jednoduchého,“ pokračoval Kýhos.

Navíc „sešívaní“ jsou venku lepší než doma. „Dokazují to celou sezonu. To je další důkaz toho, že přijede velice náročný a nepříjemný soupeř,“ upozorňuje trenér prvního mužstva.

Špatná nálada, neboli psychická deka. Ta začíná na mužstvo Energie doléhat. „Když jsem přišel a vyhráli jsme dva zápasy, tak to bylo dobré. Jenže následně jsme prohráli několik zápasů a propadli jsme se na dno tabulky. Nálada tak nemůže být nejlepší. Nicméně jsem přesvědčený, že se tým ještě dokáže zvednout a to po všech stránkách,“ pokračuje.

Na otázku kdo se postaví do branky trenér okamžitě odpověděl. „Chytat bude Salfa (Salfický, pozn. red.),“ přiznal Kýhos.

Nemůžeme si dovolit další bodové výpadky, varuje Gřegořek

Petr Gřegořek Ze začátku týdne měl Petr Gřegořek menší zdravotní problémy. „Bolelo mě koleno. Tyto potíže jsem měl už během léta, ale teď už by to mělo být v pořádku. Odpočinul jsem si dva tréninky a to je všechno. Mělo by to být v pohodě,“ popsal obránce Energie své zdravotní komplikace.

Duel se Slavií bude náročný na bruslení i fyzické kontakty. „Bude to s nimi taková klasika. Bude se hrát nahoru dolu a já bych si moc přál, kdyby to bylo se šťastným koncem pro nás. My už si další bodové výpadky nemůžeme dovolit,“ pokračoval.

Problém týmu je psychika. „Leží na nás taková menší deka. Teď už bude záležet jenom na nás, jak se s tím vypořádáme. Máme ztrátu na předposlední místo a my jí musíme dohnat. Nemůžeme se spolehnout na to, že se vše pokusíme posbírat během play-out. To je velice nepravděpodobné, že bychom v této části soutěže všechno vyhráli,“ odhaduje Gřegořek.

Nadstavbová část extraligy o udržení se hraje trochu jinak. „Nechci spekulovat o tom, že se zápasy domlouvají. Naším cílem je si vybudovat co nejlepší pozici před startem celého play-out a vyhnout se baráži,“ zná Petr Gřegořek jasný úkol.

Poslední kolo

HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Ručinský (Hujsa, Jareš), 33. Gerhát (Kubinčák), 36. Hanzl (Kubát), 59. Ručinský (Černý) - 15. Kumstát (Skladaný, Pech).

HC Slavia Praha - PSG Zlín 2:1 (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Kadlec (T. Hertl, Krenželok), 63. Šulc (Pospíšil) - 24. Důras (Leška, Kubiš).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize40 – 11 - 2 - 4 - 23 – 106:125 – 41 b
Průběžné umístění14. místo
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech – 32 bodů (12+20)
Nejlepší střelecPetr Kumstát - 21 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 20 asistencí
Nejlepší v +/-Lukáš Pech +12 bodů
Nejtrestanější hráčMichal Gulaši - 96 TM
Brankáři Lukáš Mensator 89.46 %, 3.16 g/z
Marek Benda 87.72 %, 4.29 g/z
Tomáš Závorka 88.68 %, 3.65 g/z
Dušan Salfický 91.64%, 2.97 g/z
Úspěšnost přesilovek11.9 % (8. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení85.5 % (12. místo v extralize) *

HC Slavia Praha
Utkání v extralize41 - 13 - 3 - 5 - 20 - 101:123 - 50 b
Průběžné umístění12. místo
Nejproduktivnější hráč Vladimír Růžička – 23 bodů (11+12)
Nejlepší střelecTomáš Kůrka – 13 branek
Nejlepší nahrávačVladimír Růžička, Petr Kadlec - 12 asistencí
Nejlepší v +/-Michal Vondrka +8 bodů
Nejtrestanější hráčPetr Kalus - 134 TM
BrankářiMiroslav Kopřiva 89.7 %, 3.1 g/z
Robert Slipčenko 80 %, 6.7 g/z
Dominik Furch 90.9 %, 2.7 g/z
Úspěšnost přesilovek11.9 % (7. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení85.2 % (13. místo v extralize) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2011/2012

02. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:1
15. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 6:2
28. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:4

Vzájemné zápasy 2010/2011

07. kolo HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:2
20. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 3:5
33. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:2
46. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 3:2sn
PK1 HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 4:3sn
PK2 HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1
PK3 HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 4:3p
PK4 HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 7:0
PK5 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:1

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Schusser, Lučka, Mocek, Gulaši, Gründling, Prošek, M. Rohan - Kumstát, Pech, Košťál - Zaťovič, Sýkora, Skladaný - Zucker, Klíma, Kotrla - Dej, Mikeska, Kuběna.

HC Slavia Praha: Furch - Kadlec, J. Krejčík, Krejčí, Kolařík, Dresler, Šulc, Roth - Pospíšil, Alinč, Vondrka - Kůrka, V. Růžička ml., Žejdl - Jaškin, T. Hertl, Krenželok - Micka, Jelínek, Sklenář - Doležal.


Naváža Energie se Slavií na dvě poslední výhry ze vzájemných duelů?

Související články