HC Energie Karlovy Vary

Žraloci si vystříleli mečbol nad Pardubicemi

SKV Sharks - SHK Pardubice 5:0 (2:0, 1:0, 2:0). Stav série: 1:0. Karlovarským sledge hokejistům viditelně prospělo rozšíření kádru a po dvou těsných výsledcích v základní části si v úvodním semifinále poradili se soupeřem z Pardubic jednoznačně 5:0. Střelecky zazářil kapitán Jiří Berger se čtyřmi trefami, třikrát asistoval navrátilec Michal Geier a z posil se jedním přesným zásahem uvedl i Zdeněk Krupička. Za stavu 1:0 v sérii můžou Žraloci 4. února v Pardubicích rozhodnout o postupu do finále.

SKV Sharks Karlovy Vary - SHK Pardubice 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky: 8. J. Berger (M. Geier), 11. J. Berger (Nejedlý), 18. J. Berger (M. Geier), 39. Z. Krupička (M. Geier), 40. J. Berger (Nejedlý). Rozhodčí: Fagan - Schopf, Mach. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 35. Vývoj utkání: 5:0. Hráno 21. ledna 2012 v Ostrově.

Karlovy Vary: B. Mach (od 31. Vápenka) - J. Berger, Hrbek, Nejedlý, Janko, Lindák, Forgo, Očenášek, Z. Krupička, T. Berger, M. Geier.

Pardubice: Drahý - P. Kubeš, V. Buhr, M. Michalec, J. Kubeš, Chudomský, Horníček, Hýbner, Kolek, R. Buhr, Motyčka.

Bez otálení a vyčkávací taktiky vstoupili aktéři do semifinálového boje a jak Drahý, tak Mach měli do tří minut za sebou ostré zákroky. Skóre však neotevřeli J. Berger a Z. Krupička na domácí, ani P. Kubeš na hostující straně. Po vyrovnaném začátku se projevila větší zkušenost karlovarských hráčů. I když nejdříve Z. Krupička zblízka přestřelil, v půlce 8. minuty přetavil Geierovu přihrávku napříč pásmem Jiří Berger v úvodní branku.

Pardubice se prosazovaly jen těžko, naopak karlovarský tlak zesiloval. Jeho vyústění přinesla 11. minuta, kdy znovu Jiří Berger využil nedůrazného bránění a dělovkou z pravého kruhu zvýšil na 2:0. Mustangové částečně zvedli hlavy, Motyčka střílel ze zajímavé pozice mezi kruhy, ale vzápětí opět ujížděl Z. Krupička sám na Drahého. Váhavého zakončení využil P. Kubeš k dobruslení nebezpečného soupeře a smazání šance na třetí zásah domácích v úvodní třetině.

Na dobrý obranný zákrok mohl pardubický kapitán navázat útočným úspěchem hned v úvodu druhé části, to by ale musel tváří v tvář Machovi přízemní střelou uspět. Nestalo se, a tak iniciativu převzali opět domácí. Z. Krupička z prostoru mezi kruhy pokračoval ve zvyšování procenta úspěšnosti Drahého, stejně jako Jiří Berger pokračoval ve zvyšování rozdílu ve skóre. Ideální Geierův pas stačilo z voleje správně trefit.

Mustangové dostali příležitost korigovat stav v přesilovce, jenže tu nelze označit za povedenou. Naopak, těsně před vypršením Geierova trestu ujel do brejku J. Berger, tentokrát ovšem Drahý zachoval klid a nenechal se zmást pohybem rameny. Závěr druhé třetiny příliš vzruchu nenabídl, snad jen Motyčkův pokus ze druhé vlny snesl měřítka semifinále play-off.

V poslední třetině pokračoval marný souboj Zdeňka Krupičky s Vlastimilem Drahým. Ze tří pokusů během dvou minut vytěžil host ze Sparty pouze nastřelenou horní tyč. Jak fungují semafory v Pardubicích se jen o chvilku později přesvědčil i Tomáš Berger. Vápenka, který na třetí třetinu nahradil Macha, měl naopak minimum práce. Největší pozor si musel dát ve 37. minutě proti snaživému Motyčkovi u levé tyče.

Rozuzlení minizápasu mezi Krupičkou a Drahým padlo ve 39. minutě. Zdeněk Krupička po výjezdu z rohu zakončením po ledě ke své úlevě konečně překonal pardubickou hráz v brance. V končící 40. minutě pak Jiří Berger zavěsil nad padajícího gólmana popáté a zaokrouhlil konečný výsledek. Janko šestou trefu z dorážky už nepřidal a utkání se i přes karlovarskou přesilovku v poklidu dohrálo.

Druhý díl semifinálové série se odehraje v Pardubicích 4. února, případný třetí rozhodující zápas o den později tamtéž.

Ohlasy

Jiří Berger st. (trenér, Karlovy Vary): "Celý zápas jsme měli pod kontrolou, výsledek mluví za vše a já můžu být jenom spokojený. Zahráli si všichni ze sestavy a posily se ukázaly výborně. Macha jsem poslal do brány, aby se trochu otrkal v play-off."

Pavel Kubeš (kapitán, Pardubice): "Prohráli jsme zaslouženě, Vary nás za celou dobu k ničemu nepustily. Odchod Michala Geiera na druhou stranu je hodně znát, s ním jsme proti Varům sehráli v základní části vyrovnaný zápas."

Série Kolín - Zlín

Vítěz základní části se Zlína neponechal nic náhodě a na kolínské ledě zvítězil 4:1. Hattrickem se blýskl Erik Fojtík, který se vrátil z hostování ve Studénce, a za domácí už jen korigoval v závěru Zdeněk Šafránek.

SK Draci Kolín - SHK Lapp Zlín 1:4 (0:1, 0:2, 1:1). Stav série 1:0.
Branky: 44. Šafránek (Pabst) - 10. Fojtík (Hábl), 18. Fojtík, 30. Fojtík (Zapletal), 37. Hábl.