HC Energie Karlovy Vary

Mrazivá cesta do Ostravy přinesla 3 body!

HC Vítkovice Steel - HC Energie 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Po skaplu plzeňských indiánů si Energie vyšlápla na další celek z vrchních pater tabulky. V předehrávce 46. kola Karlovarští sice brzy prohrávali, ale i díky třem využitým přesilovkám skóre otočili a formu nabírající Mensator v závěru dovedl svůj tým k šestému bodovému zisku v řadě. Vítěznou branku, nahrávku a 12 trestných minut zaznamenal útočník Michal Mikeska (na snímku).
Tipsport extraliga, 46. kolo, čt 2.2.2012
Vítkovice
Karlovy Vary
2:4
1:0, 1:2, 0:2
Branky a nahrávky: 7. Káňa J. (Burger, Ujčík), 39. Káňa J. (Burger, Malík) - 23. Košťál (Mikeska), 36. Gawryletz (Kumstát, Pech), 43. Mikeska (Rohan), 53. Zaťovič (Gawryletz, Mocek). Rozhodčí: Hradil, Hrubý - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:7, navíc Mikeska 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 4066. Střely na branku: 39:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Vítkovice: Málek - Malík, Kudělka, Trnka, Ovčačík, Voráček, Punčochář, Bartoň, Koma - J. Káňa, Burger, Ujčík - Pohl, Štefanka, Klimek - T. Káňa, Húževka, Hlinka - Szturc, Strapáč, Šedivý
Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Gawryletz, Gulaši, Gründling, Mocek, Lučka, Rohan, Prošek - Zaťovič, Pech, Kumstát, Košťál, Skuhravý, Zucker, Kotrla, Sýkora, Klíma, Kuběna, Mikeska, Dej

Komentář k utkání

Úvod utkání přinesl minimum šancí s větším množství zakázaných uvolnění, která symbolizovala snahu obou mužstev neudělat chybu. První větší šanci zápasu si vypracoval až v čase v 2:35 vítkovický útočník Sturz, který nadvakrát nedokázal překonat Mensatora, jenž se efektivně roztáhl na brankové čáře a i za pomoci své hole zabránil gólu. S další šancí přišel o dvě minuty později opět vítkovický hráč, tentokrát to byl Burger, jenž si vybruslil z předbrankového prostoru a bekhendovou střelou zkoušel překonat karlovarského gólmana. Ten však byl opět úspěšný. První šanci Varů zaznamenal Zucker, jenž se u mantinelu elegantně zbavil dotírajícího obránce a snažil se procpat puk za Málka. V jeho betonech ale skulinu nenašel.

V čase 6:30 se po zmatku před bránou hostů zjevil Jiří Burger, po kterém vyjeli hned tři hráči hostů, ovšem nikdo z nich nedokázal zabránit střele, která nešťastnou náhodou trefila koleno ležícího Káni a propadla do branky. Na inkasovaný gól mohla Energie odpovědět v následujících třech přesilovkách po sobě. Šance si dokázala vypracovat pouze v té druhé. Ovšem ani Kumstát, jenž se zjevil sám před Málkem, a ani Klíma pěknou střelou z mezikruží gól nevstřelili. Zbytek třetiny se dohrával bez šancí.

Na začátku druhé třetiny dostala hostující Energie opět šanci přesilové hry. Už to vypadalo na další nevyužitou přesilovku, pak ale Michal Mikeska, objíždějící branku, našel krásnou přihrávkou nepokrytého Jana Košťála, a ten svojí typickou střelou v pokleku zamířil přesně. Bylo srovnáno. Vítkovice inkasovaná branka donutila začít hrát aktivněji, což pramenilo až ve faul Romana Proška a první přesilovku domácích. Po uplynutí 33 vteřin z trestu obránce Energie, vyhodil pod tlakem dotírajících útočníků Petr Mocek puk nešťastně mimo hřiště a následovala 1:27 dlouhá přesilovka 5 na 3. Dvojnásobné oslabení Energie odehrála dobře a až na střely Ujčíka a Malíka, domácí naprosto eliminovala. Naopak hosté v přesilovce udeřili, když za vysokou hůl k časomíře putoval Juraj Štefanka. Travis Gawryletz dostal od Kumstáta nahrávku na modrou a jeho přesná střela skončila až za zády Málka. Energie byla poprvé ve vedení. To však netrvalo dlouho. V oslabení útočným faulem poslal Michal Mikeska svůj tým podruhé do tří a Vítkovice rozjely svůj ofenzivní kolotoč. Mensator vzdoroval až do okamžiku další nešťastné teče. Burger vystřelil a teč od brusle Jana Káni znamenala výsledek 2:2 po druhé třetině.

Po divoké druhé třetině nastoupily oba týmy do třetího dějství opatrněji. Obrovskou šanci dostat svůj tým poprvé do vedení měl v 53. minutě zápasu Tomáš Káňa, který nedokázal puk trefit do zcela odkryté klece. Co se nezdařilo na jedné straně, povedlo se na druhé. Necelou minutu po akci Káni vystřelil Martin Rohan na Málka, ten puk betonem vyrazil a Michal Mikeska dokonale odčinil svoje vyloučení ze druhé třetiny a poslal puk do sítě. Vítkovice se snažily o vyrovnání, do šancí se dostali Ujčík, Káňa. Mensator jejich pokusy zlikvidoval. Paradoxní situace zápasu nastala v 53. minutě. Už to vypadalo, že Málek drží puk pod svými betony a bude se přerušovat, když Martin Zaťovič i díky nápovědě hlavního rozhodčího dorazil volně se pohybující puk za nic netušícího Málka. Vítkovice to poté zkoušely více než dvě minuty bez brankáře s šesti bruslaři, ale tento výsledek vydržel až do závěrečné sirény.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): Počítali jsme s tím, že to bude těžký zápas, ale na ledě jsme se podle toho nechovali. Místo abychom vyvíjeli tlak do brány, jsme zbytečně kombinovali a snažili se hrát pro oko diváka. Tak se ale dnes hokej nehraje. Proto jsme zaslouženě prohráli.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že se nám podařilo potvrdit zlepšené výkony z poslední doby a protáhli jsme bodovou šňůru na šest utkání, což se nám letos ještě nepodařilo. Hlavně první třetinu jsme byli lepší, i když jsme ji paradoxně prohráli 0:1. Ale v dalším průběhu se nám taková buldočí snaha a ochota jít do brány vrátila, dokázali jsme skóre otočit. I přes velkou snahu Vítkovic jsme pak vedení v závěru dokázali uhájit.

Související články