HC Energie Karlovy Vary

Oslabená Energie se nevzdala, otočila podkrušnohorské derby

HC Verva Litvínov - HC Energie 3:4 (2:1, 1:2, 0:1)
Bez pěti hráčů základní sestavy nevstoupili energetici do utkání v Litvínově dobře a dvakrát na soupeře ztráceli dvě branky. Vzestupným výkonem a štěstím v koncovce však postupně vyrovnali hru i skóre a díky vítězné trefě Tomáše Sýkory si připsali tři cenné body. I díky výhře Slavie tak Energie navýšila svůj náskok od poslední příčky na 9 bodů. O další trefy Karlovarských se postarali Skladaný, Kumstát a Zaťovič.
Tipsport extraliga, OUT3, pá 9.3.2012
Litvínov
Karlovy Vary
3:4
2:1, 1:2, 0:1
Branky a nahrávky: 11. Lukeš (Ručínský, Hübl), 16. Černý (Majdan, Brejčák), 23. Jenáček - 17. Skladaný (Mocek), 27. Kumstát, 39. Zaťovič (Pech), 47. Sýkora. Rozhodčí: Husička, Hodek - Novák, Bryška. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4160. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4.
Litvínov: Volke - Černošek, Stříteský, Kousalík, Kubát, Gula, Skuhrovec, Jareš, Brejčák - Kafan, Trávníček, Ručínský, Lukeš, Gerhát, Černý, Hübl, Jenáček, Kubinčák, Laš, Majdan, Hujsa
Karlovy Vary: Mensator - Gawryletz, Gulaši, Gründling, Mocek, Lučka, M. Rohan, Prošek - Zaťovič, Pech, Kumstát - Koblasa, T. Klíma, Kotrla - Dej, Sýkora, Skladaný - Kuběna, Vachovec, T. Rohan

Komentář k utkání

Energie do utkání vstupovala bez pětice hráčů. K dlouhodobě zraněným Košťálovi, Zuckerovi a Mikeskovi přibyl těsně před utkáním Gřegořek, který odsoupil už z předchozího domácího utkání se Slavií. Posledním absentujícím byl disciplinárně potrestaný Václav Skuhravý. Kapitána nahradil v pozici s céčkem na hrudi kanonýr Petr Kumstát.

Začátek utkání byl jednoznačně v režii domácí Vervy. Mensatora ohrožovali Lukeš, Stříteský i Hübl. Celkově to ale nebyly nějak jednoznačné akce. Oba týmy hlavně nechtěly rychle inkasovat. V 9. minutě se po menším tlaku domácích na trestnou poroučel Petr Kumstát. V přesilovce domácí sice hrozili, branku ale nevsítili. To se Litvínovu podařilo až šest sekund po skončení početní výhody. František Lukeš tečoval Ručinského střelu, kterou tak poslal za Mensatorova záda. Trest za nedobře odehranou přesilovku hostí přišel pro Západočechy v 16. minutě. Střela Majdana se dostala až do brankoviště, odkud pohodlně dorážel Jakub Černý. Hosté byli zaskočeni a dělali chyby. Naštěstí pro ně měli za zády Mensatora, který předváděl jisté zákroky. Kubinčák při přečíslení 2 na 1 na gólmanovi Energie vyhořel a z protiútoku se trefili hosté. Konkrétně František Skladaný po pěkném průniku. První třetina tak skončila s jednobrankovým vedením žlutočerných.

Mnozí z fanoušků Energie, kterých do severočeského města dorazila velká parta, ještě ani nedokousali pověstnou litvínovskou klobásu, když se Energie musela bránit první krátké dvojnásobné přesilovce domácích. Půlminutové oslabení 3 proti 5 energetici zvládli, pokračující klasickou přesilovku udělenou po Lučkově provinění už ne. Martin Jenáček nahodil puk na branku, před kterou ho tečoval jeden ze Západočechů. Na změnu směru už nemohl reagovat ani Mensator a Litvínov znovu vedl o dvě branky. Ne však na dlouho. Přesně po čtyřech minutách se v oslabení za obranu dostal nejlepší střelec základní části extraligy, Petr Kumstát. Volkeho nezištně prostřelil mezi betony a rozjásal karlovarské fandy. Energii pak bylo nabídnuto několik šancí po chybách a trestech pro domácí hráče, hosté je ale nedokázali využít. Ve 34. minutě se mohl Litvínov vrátit do dvoubrankového vedení. Kubinčák promáchl před prázdnou brankou, a šanci tak zahodil. Mohlo ho to dost mrzet. To když se pět minut po něm po krásné kombinaci Pecha s Martinem Zaťovičem trefil právě druhý jmenovaný. Kubinčákovi se v zakončení vyloženě nevedlo. Do konce prostřední periody ještě stihl ve velké šanci pouze trefit Mensatora.

Za vyrovnaného stavu vstupovaly oba týmy do třetí části velmi opatrně. Jako blesk z čistého nebe přišly dvě obrovské šance Vervy. Nejprve se po nahození ztratil puk z Mensatorova dohledu, aby ho zkoušel Hübl získat a zasunout do klece. Vše nakonec vyřešil Gründling, který společně s Mensatorem puk u tyčky přikryl. Přesně půl minuty po této zajímavé akci objížděl hostující branku Jenáček, už už zasouval po zemi za čáru, když v tom se do cesty postavila Mensatorova hokejka. Výborný zákrok hostujícího golmana ocenily oba kotle fanoušků. Poté začala úřadovat Energie. Skladaného pokus nemířil mezi tyče, přesto ho Volke přikryl. Z následného vhazování padla branka energetiků. Puk se dostal od Deje k brankářovu levému betonu. Než však dokázal Volke puk přikrýt, přiřítil se Tomáš Sýkora a kotouč za bezmocného muže s maskou dorazil. Verva se snažila tlačit. Nejvíc si ale pokusy kazila sama. Když už to na nějakou akci vypadalo, přišla ztráta nebo vyloučení. Ani Energie ale nedokázala z nabídnutých šancí nic vytěžit. Vše se mohlo zlomit v 53. minutě, kdy si na trestnou lavici k Vachovcovi přisednul i druhý Karlovarák. Hosté pykali za příliš mnoho hráčů na ledě. Litvínov odehrál pár sekund, ale po prvním přerušení si kouč Jeřábek vzal oddechový čas. Domácí se pořádně tlačili, ale na hostující obranu vyzrát nedokázali. Ani pověstná dvojice Hübl - Lukeš puk za Mensatora nedostala, i když měl Viktor Hübl obrovskou šanci, ve které trefil pouze boční síť. Domácí se snažili i nadále, ale všem akcím chyběl jeden poslední krůček k úspěchu. Minutu do konce opustil brankoviště Volke. Ani se šesti bruslaři na ledě, proti čtyřem karlovarským bojovníkům, nedokázali domácí vstřelit branku a hosté si tak z Litvínova odvezli všechny 3 body.

Ohlasy trenérů

Viktor Lukeš (HC VERVA Litvínov): Nezačali jsme špatně, měli jsme dvoubrankový náskok a mohli jsme zvýšit na 3:0, ale dostali jsme branku a najednou náš tlak odezněl. Opět jsme se dostali do dvoubrankového vedení, ale nevážili jsme si toho, hráli jsme laxně a Vary nám dnes ukázaly, že pokud si toho nebudeme vážit, nemůžeme sbírat body. Vary nám dnes daly lekci z produktivity a proto vyhrály.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Přestože to bylo utkání play out, tak mělo svou kvalitu. Domácí měli výborný pohyb, dostali nás pod tlak. Měli jsme štěstí v koncovce, kdy jsme dvakrát vyrovnali se štěstím. Domácí hráli dvakrát dvojnásobnou přesilovku, v závěru i šest na čtyři, ale neproměnili nic. I proto asi dnes nevyhráli.

Související články