HC Energie Karlovy Vary

Energetici jedou do Prahy pro důležité body

Klíčový víkend je tady. Právě v něm se rozhodne o tom, kdo si zahraje baráž. Slávisté můžou být v pohodě, účast v extralize pro příští sezonu už mají jistou. Naopak Karlovarští ještě budou muset bojovat. Ani jednomu týmu se v posledních zápasech moc nedařilo. Energie prohrála tři ze čtyř posledních zápasů, Slavia má v play-out padesátiprocentní úspěšnost výher. Osmý vzájemný zápas v letošní sezoně začíná v pátek od 18:00 na zimním stadionu v Edenu.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Kdo si zahraje baráž?

Slavia už má tedy své jisté. Černého Petra si může vytáhnout Boleslav, Litvínov nebo Energie. Nejblíže baráži jsou Bruslaři. Na třetí příčku, kterou okupují Karlovy Vary, ztrácejí pět bodů. Pokud se chtějí souboji s vítězem první ligy vyhnout, musí vyhrát v pátek Litvínově a v neděli porazit Slavii. Navíc musí doufat, že Energie získá z posledních dvou zápasů maximálně bod. Pokud by k tomu došlo, měly by oba kluby po 81 bodech. Mladá Boleslav má ale lepší vzájemné zápasy.

Energii tedy stačí k udržení extraligové příslušnosti získat dva body. V případě, že se to nepodaří na Slavii, mají Karlovarští šanci ještě v neděli, kdy doma hostí Vervu. Ta má na kontě o bod víc než Energie. Ručinskému a spol. tak stačí k jistotě jediný bod. Ten může Litvínov získat v domácím utkání s Boleslaví nebo v neděli ve Varech. Vše tedy v podstatě záleží na Mladé Boleslavi. Pokud BK v pátek prohraje, je hotovo. Pokud ale v Litvínově uspěje, může být ještě poslední kolo hodně zajímavé.

Souboj se Slavií

Karlovy Vary si můžou ve Vršovicích pojistit účast v příští extraligové sezoně. Energii by měla táhnout tři ofenzivní esa – Lukáš Pech (5+12), Martin Zaťovič (10+5) a Petr Kumstát (6+8). Důležitý bude i výkon Lukáše Mensatora. Slávisté si mezi sebou kanadské body rozdělili rovnoměrněji. V čele je dvojice Michal Vondrka – Jakub Sklenář. Oba mají po pěti bodech. Čtyři body má kvarteto Kadlec, Jaškin, Pospíšil a Jelínek. Hlavní město každopádně uvidí zajímavou bitvu.

Vladimír Kýhos o utkání

Vladimír Kýhos K jistotě v podobě vyhnutí se baráži s vítězem první ligy stačí energetikům pouhé dva body. Minulý víkend Karlovaráci už dvě šance zahodili, když neuspěli na ledě Litvínova a Mladé Boleslavi.

„Stačí nám získat dva body, ale možná ani to ne. Uvidíme, jak bude hrát Mladá Boleslav v Litvínově,“ říká na úvod karlovarský trenér Vladimír Kýhos.

Energie se ale nechce spoléhat na výkon litvínovského celku. „Tam se může stát cokoliv. Pro nás je směrodatné, abychom si to uhráli sami a to už na Slavii,“ přidává.

Trenér do sestavy svého týmu navzdory posledním porážkám nezasahoval. „Myslím si, že to nemá cenu. V Litvínově jsme měli zápas výborně rozehraný, ale bohužel čtyři minuty před koncem jsme nepochopitelně zkolabovali,“ zavzpomínal Kýhos a pokračoval: „Měli jsme odskočit soupeři daleko více. Šancí jsme na to měli opravdu dost.“

To v Mladé Boleslavi mohli energetici na body pomýšlet jen na samotném začátku. Pak už to s nimi šlo z kopce. „Nevím, jak je to možné, ale poslední čtyři roky je to stejné. Dostaneme tři branky a je po zápase. Bohužel. Nepovedlo se, takže teď už musíme zabrat a jistotu si uhrát v Edenu,“ dává trenér Kýhos jasný cíl pro páteční zápas.

Slavii už o nic nejde, nabízí se tedy myšlenka, že by Energii mohla potřebné body přenechat. „To jsou jen spekulace. Možná, že u hráčů Slavie bude trochu chybět motivace, ale oni na druhou stranu hrají naposledy doma a po letošní nepovedené sezoně se budou chtít s vlastními diváky rozloučit vítězstvím,“ vyvrací trenér spiklenecké teorie.

Taktika na pátek zní jasně - vyhrát. „Nesmíme si nechat dát tři branky v první třetině jako posledně. To si prostě nemůžeme dovolit. Nejlepší by bylo dlouho držet vyrovnaný stav. Pokud se nám navíc podaří se prosadit, tak to bude jen a jenom dobře,“ přidává.

Poslední utkání play-out pak Energii čeká v neděli doma s Litvínovem. „Všichni chceme, aby bylo také poslední v sezoně,“ uzavírá Vladimír Kýhos.

Poslední kolo

BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Bahenský (Čutta, Tomas), 18. Podkonický (Žabka, Rýgl), 19. Nouza (D. Výborný, Rýgl), 34. Stieler (Lenc, Loskot) - 20. Kumstát (Pech, Zaťovič), 60. Kumstát (T. Sýkora, Prošek).

HC VERVA Litvínov - HC Slavia Praha 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Majdan, 35. Ručinský (Šlégr, Frolík) - 15. Furch.

Statistiky play-out

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize62 – 21 - 5 - 7 - 29 – 171:189 – 80 b
Průběžné umístění13. místo (3. v play-out)
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech – 12 bodů (5+7)
Nejlepší střelecMartin Zaťovič - 10 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 12 asistencí
Nejlepší v +/-Lukáš Pech, Petr Kumstát +4 body
Nejtrestanější hráčKotrla, Zaťovič, Mocek - 14 TM
Brankáři Lukáš Mensator 90.18 %, 3.29 g/z
Úspěšnost přesilovek21.1 % (1. místo v play-out) *
Úspěšnost oslabení87.9 % (2. místo v play-out) *

HC Slavia Praha
Utkání v extralize62 - 20 - 7 - 8 - 27 – 163:178 - 82 b
Průběžné umístění11. místo (1. v play-out)
Nejproduktivnější hráčMichal Vondrka, Jakub Sklenář – 5 bodů (3+2), (0+5)
Nejlepší střelecVondrka, Jaškin, Pospíšil – 3 branky
Nejlepší nahrávačJakub Sklenář - 5 asistencí
Nejlepší v +/-Šulc, Kolařík, Sklenář, Tomica +5 bodů
Nejtrestanější hráčTomáš Micka - 37 TM
BrankářiMiroslav Kopřiva 92.10 %, 2.40 g/z
Dominik Furch 97.60 %, 0.8 g/z
Úspěšnost přesilovek8.9 % (4. místo v play-out) *
Úspěšnost oslabení89.2 % (1. místo v play-out) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2011/2012

02. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:1
15. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 6:2
28. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 2:4
41. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 4:3p
OUT2 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 1:3
OUT5 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 4:3
OUT8 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 4:1

Vzájemné zápasy 2010/2011

07. kolo HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:2
20. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 3:5
33. kolo HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:2
46. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha 3:2sn
PK1 HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 4:3sn
PK2 HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1
PK3 HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 4:3p
PK4 HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 7:0
PK5 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 3:1

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Mocek, Prošek, Lučka - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Kumstát, Pech, Zaťovič - Skladaný, Sýkora, Dej - T. Rohan, Mikeska, Kuběna

HC Slavia Praha: Furch - Kadlec, Valach, Kuboš, Krejčík, Kolařík, Šulc, Dresler - Pospíšil, Dušek, Krenželok - Vondrka, Hertl, Tomica - Micka, Růžička, Sklenář - Jaškin, Jelínek, Mavrojanidis

Související články