HC Energie Karlovy Vary

Pavel Kněžický v přípravě najezdí méně cyklokilometrů, vše si vynahradí ve svém volnu

Příznivci cyklistiky v řadách hokejistů Energie se v letošní suché přípravě musí smířit s menším počtem vyjížděk, než tomu bylo v předešlých sezonách. V novém tréninkovém plánu více prostoru dostaly jiné aktivity. Velký fanda pohybu na dvou kolech trenér Pavel Kněžický přesto bere věc s nadhledem. „Možná je to i dobře. Hráči si alespoň vyzkouší něco jiného,“ říká v našem rozhovoru, ve kterém prozradil i závody, na které se osobně chystá.

Trenér brankářů Pavel Kněžický je vášnivým cyklistou. Závodí za stáj CK Sport Blažek a během léta podstoupí mnoho závodů. „Snažím se soustředit na maratonky. Je to pár dní, co jsem se vrátil z Rakouska, kde jsme jeli přes 170 kilometrů,“ říká na úvod trenér a cyklista Pavel Kněžický v jedné osobě.

A výsledky nemá kouč špatné. „V Rakousku jsem byl devatenáctý ve své kategorii. To je ze tří set startujících dobré umístění,“ pochlubí se s úsměvem a přidává: „Dalším podnikem, které se účastním je Giro Chodov. Naposledy se jel závod na Blatenský vrch, a tam jsem skončil celkově druhý a ve své kategorii první. Takže jsem se tak trochu povozil.“

Trenér Kněžický v minulých letech na kolech honil i své hokejové svěřence a nejednou se mužstvo vypravilo i na Klínovec. „Připravoval jsem tuto část přípravy. Vsázel jsem na vytrvalost, kterou hráči dokázali nabrat. Bohužel každý z trenérů se na všechno dívá z jiného úhlu pohledu, takže letos větší výšlapy vynecháváme. Možná je to i dobře. Hráči si alespoň vyzkouší něco jiného,“ popisuje Pavel Kněžický změny v náplni tréninků.

Ještě minulou letní přípravu měl Kněžický zdatného soupeře. Útočník Marek Melenovský cyklistiku miluje a nanečisto si zajel i několik etap Tour de France. „Byla to tak trochu zábava. Hecovali jsme se navzájem. On byl mladší, ale já toho měl zase naježděno mnohem více,“ vzpomíná trenér.

Samotný seriál Giro Chodov se letos koná poprvé. Jeho jednotlivé etapy, jako například Okolo výsypky, či Habartovské okruhy se už ale jezdí dlouho. „Myslím si, že je to dobře připravené. Na Karlovarsku i Sokolovsku je mnoho tras, které se dají jezdit. Já bych byl rád, kdyby samotných závodů v seriálu bylo mnohem více,“ přeje si Kněžický.

Kromě seriálu Giro Chodov jezdí Kněžický i další závody. „Převážně to jsou marathony nebo Král Šumavy. Chtěl bych se vypravit i na nějaký závod na Moravě. Účastním se v dresu stáje Sport Blažek amatérské ligy Šumavy,“ uzavírá.