HC Energie Karlovy Vary

Snad MHL přiláká diváky, přeje si junior Martin Funk

Karlovarským juniorům začne už za několik týdnů první sezona v Mládežnické hokejové lize (MHL), ve které se utkají s nejlepšími mládežnic. Všichni hráči Energie se už na novou sezonu v této prestižní lize určitě těší a výjimkou není ani obránce Martin Funk, kterému jsme položili pár otázek.

Martine, jak snášíte letní přípravu, která je u většiny sportovců neoblíbená? Také vám tato část sezony vadí, nebo je to naopak?
Patřím do té většiny sportovců, kteří letní přípravu nemají moc v lásce, ale je to hodně důležitá část sezony, bez které by to samozřejmě nešlo. Absolvovat se musí, protože z ní budeme těžit velkou část sezony.

Po letní přípravě nastoupíte na dovolenou. Už máte naplánováno, kam vyrazíte před náročnou sezonou?
Určitě tam bude nějaká krátká pauza před nástupem na led. Letos žádnou dovolenou neplánuji, ale doufám, že bude i v České republice hezké počasí. Chci alespoň na pár dní vyrazit k vodě, relaxovat a samozřejmě také odpočívat a nabrat sílu.

Poté už začne dril na ledě a příprava na novou sezonu MHL. Jak se těšíte na zápasy v této prestižní lize? Je nějaký tým, na který se těšíte ze všech nejvíc?
Mládežnická hokejová liga je pro nás veliká výzva. Hrát na mezinárodní úrovni, každý zápas všechny o něco obohatí a snad pomůže do budoucna. Moc tam ty týmy neznáme, ale určitě se těšíme třeba na zápasy s Ufou, Omskem nebo třeba s CSKA Moskva. To bude velký hokejový svátek.

Jak jste vůbec přivítal zprávu, že si zahrajete MHL?
Přijal jsem jí s radostí, je to jedna z nejkvalitnějších juniorských hokejových lig. Snad i přitáhne do ochozů KV Areny nějaké fanoušky, jako je tomu v zahraničí, kde chodí na juniory i tisícovky lidí. Je to velký rozdíl hrát před stovkou lidí a potom třeba v Omsku, kam chodí na zápasy juniorů i deset tisíc fanoušků, to je samozřejmě fantastický zážitek a všichni se na tohle nesmírně těšíme.

V čem myslíte, že bude největší rozdíl oproti zápasům v extralize juniorů?
Myslím, že rozdíl bude velký. Bude to rychlejší, hráči budou šikovnější a navíc v Rusku se hraje na širokých hřištích, což taky hraje roli na stylu hry. Musíme pořádně makat a připravit se na náročnou sezonu. Každý z nás ale ví, že nás nečeká nic jednoduchého. Určitě se s tím popereme!

S jakým cílem vstupujete do nové soutěže? Jaké umístění na konci základní části by pro vás bylo dobrým výsledkem?
Tak za prvé, mým cílem je udělat vše, co bude v mých silách, abych se dostal a udržel v kádru. Konkurence tu bude hodně velká. Když to vyjde, tak samozřejmě podávat co nejlepší výkony, aby byl tým úspěšný. Nastupujeme jako nováčci do MHL, možná nevíme úplně přesně, co nás čeká, ale určitě nechceme být jen do počtu. Chtěli bychom se probojovat do play-off a pokusit se o co nejlepší umístění.

Myslíte, že vám zápasy v této soutěži mohou pomoci v další fázi kariéry?
Myslím, že pomůžou každému hráči, který bude MHL hrát. Přece jenom to budou utkání na mezinárodní úrovni, budou to hodně sledované zápasy. Každý hráč bude pod tlakem a takové duely dávají každému nejvíce.

Jak už jste říkal, na zápasy některých týmů chodí tisícovky diváků. Myslíte, že podobná návštěvnost bude i na některých zápasech v KV Areně?
Jak jsem už odpovídal, tak v to doufám. Uvidíme, jestli se to ve Varech chytí, ale já si myslím, že i pro fanoušky to bude zajímavá a lákavá soutěž. Bude k vidění kvalitní hokej! I nám hráčům se hraje daleko líp před plnou halou, než před stovkou lidí. Doufáme, že na domácích zápasech bude v hledišti co nejvíce lidí, určitě by nám to v těžkých zápasech strašně pomohlo.

Co byste chtěl vzkázat divákům před začátkem nového ročníku MHL?
Ať nám drží palce a chodí si osobně vychutnat hokej na špičkové mezinárodní úrovni. Určitě se bude na co dívat!