HC Energie Karlovy Vary

Karel Mlejnek: V MHL uděláme maximum pro dobré jméno klubu!

Junioři Energie na podzim vstoupí do své první sezony v Mládežnické hokejové lize. Do sezony, ve které je čekají souboje s tradičními kluby jako CSKA Moskva, SKA Petrohrad ale i třeba s bijci z Čechova. Hlavní kouč MHL-týmu HC Energie Karel Mlejnek v našem rozhovoru prozrazuje program přípravy i první jména hráčů, kteří vyztuží sestavu.

Nová a v Karlových Varech vůbec první sezona MHL se rychle blíží. Jak se na ní budete připravovat? Bude něco jinak oproti předchozím sezonám?
Hráči do začátku předzávodního období, to je do 15. července procházejí lékařskými prohlídkami, v posledním červnovém týdnu projdou motorickými testy fyzické připravenosti. Na led vyjedeme 16. července, kdy budeme dvakrát denně po celý týden trénovat v kombinaci s přípravou mimo led v Ostrově. Od 22. července se budeme už připravovat v domácích podmínkách v drtivé většině s dvou fázovým tréninkem na ledě kombinovaným s tréninkem mimo led. 1. srpna sehrajeme doma přípravné utkání s SKA Petrohrad, od 3. do 5. srpna budeme pořádat Vemex Cup za účasti týmů SKA Petrohrad, „Bílí tygři“ Orenburg a Piráti Chomutov. 10. srpna budeme hosty Sparty Praha a 14. sprna už letíme na téměř čtrnáct dní na Světový pohár juniorských klubů do Omsku. 15. srpna při „zastavení“ v Moskvě sehrajeme přátelské utkání s CSKA Moskva. V Omsku nás ve skupině čekají utkání s reprezentací Norska do 20 let, zatím ještě nespecifikovanému týmu USHL, s domácím Omskem a běloruským Dynamem Šinnik Bobrujsk. V případě umístění na prvním nebo druhém místě nás čeká semifinále a poté buď finále, nebo utkání o třetí místo. Návrat je naplánován na 27. srpna. Po tomto datu už přijde samotný start MHL,ale rozlosování zatím ještě neznáme, program po příletu přizpůsobíme začátku soutěže. V přípravě tedy sehrajeme deset až dvanáct utkání, což vidíme jako plně dostačující, neboť základní část MHL čítá celkem 60 utkání.

Jde o nejkvalitnější juniorskou soutěž v Evropě. Co od této soutěže očekáváte a je něco, na co se vy osobně speciálně těšíte?
Očekávám vysokou úroveň dovedností a bruslení našich soupeřů, vysokou taktickou vyspělost a vysokou motivaci a prestiž soupeřů v utkání s námi. Po našich hráčích budeme vyžadovat fyzickou a psychickou připravenost. Tady bych zmínil hlavně psychickou odolnost, pokoru a vůli za každou cenu se zlepšovat a uspět. Chceme hráče s disciplínou a týmovým chováním. Hráče, kteří budou umět přijmout svěřenou roli. Těším se na odhodlání našeho týmu udělat dobré jméno našemu klubu a českému hokeji, stejně tak jako se nám to povedlo loni na světovém poháru juniorských klubů v Omsku. Neříkám, že to bude účast ve finále, ani nechci, aby to teď znělo velkohubě, ale chceme se poprat o účast v play-off. Postupuje osm mužstev ze šestnácti v západní konferenci. V žádném případě to nebude nic jednoduchého, ale uděláme pro to maximum.

V čem myslíte, že bude největší rozdíl oproti extralize juniorů?
Myslím, že největší rozdíl bude právě v úrovni dovedností a bruslení, taktické vyspělosti, hráči budou mít logicky vyšší motivaci. Když odmyslím utkání, tak zcela jistě v medializaci MHL, která je na naše poměry obrovská.

Budete hrát se soupeři z celé Evropy a na většinu utkání se budete dopravovat letecky. To bude určitě také velmi náročné, hlavně pro hráče, že?
Budeme hrát utkání v MHL s týmy z Ruska, Běloruska a Lotyšska. Na utkání se budeme dopravovat letecky, z drtivé většiny z Prahy. Že to bude náročné, je bez jakýchkoliv debat. Oproti loňské sezóně MHL bude výhoda, že utkání základní části budeme hrát jen v západní konferenci (Čerepovec, Jaroslavl, Mytišči, Voskresensk, Stupino, Spartak Moskva, CSKA Moskva, Dynamo Moskva, Viťaz Čechov, Dynamo Riga, SKA Petrohrad, Stříbrní lvi Petrohrad, Junosť Minsk, Dynamo Šinnik Bobrujsk, Chabarovsk). Jedné cestě na dvojutkání do Chabarovsku, který má devíti hodinový časový posun, se ale nevyhneme. I Moskva a Petrohrad mají dvouhodinový časový posun. Možná se to zdá zanedbatelné, ale i tento faktor bude nápor na odolnost hráčů.

Jak bude vypadat soupiska Energie? Už máte domluvené nějaké posily, které budou Energii v této prestižní lize pomáhat?
Jak již klub avizoval, je nutné mužstvo doplnit o skutečnou kvalitu, díky které chceme být konkurenceschopní. Věřím, že všichni noví příchozí hráči to potvrdí. Aktuálně mohu vyslovit jména Dominika Piskoře a Patrika Nováka, kteří v sezóně 2010-2011 byli členy mistrovského juniorského týmu Znojma. Dominik Piskoř loni hrál v Mladé Boleslavi a Patrik Novák ve vicemistrovské Kometě Brno. Od obou si slibujeme velký přínos v ofenzivní části hry, zvýšení výškového průměru našich útočníků, zvýšení důrazu v osobních soubojích a samozřejmě převzetí velmi významných rolí v mužstvu. Dalším novým útočníkem je Jakub Flek a brankářskou dvojici Vladislav Habal, David Fečo doplnil Pavel Krajčovič. U dalších hráčů jsou jednání na velmi dobré cestě a věříme, že jejich příchod dotáhneme do zdárného konce.

Co bude s hráči, kteří nebudou na některá utkání nominováni?
Úvodní týden 16. – 20. července v Ostrově nám poslouží k tomu, že si uděláme představu o kádru 27 hráčů do pole plus tři brankáři, které napíšeme na soupisku pro MHL. Ta smí obsahovat právě 30 jmen. Od následujícího týdne již budeme pracovat pouze s těmito hráči, neboť do odletu do Omsku budou zbývat pouze tři týdny, ve kterých chceme na ledě zapracovat především na organizaci naší hry. To bude nejdůležitější fáze přípravy mužstva na ledě. Alternativy pro hráče, kteří nebudou vytížení v MHL, připravujeme.

MHL také hodně sledují skauti slavných klubů. Myslíte si, že je to pro hráče výzva a mohou nyní nastartovat svojí hokejovou kariéru?
Jak jsem již říkal, v sezóně chceme udělat maximum pro dobré jméno našeho klubu a českého hokeje. Zároveň by MHL měla hráčům poskytnout kvalitní hokejový růst a vývoj a věřím, že významně pomoci při jejich zabudování v seniorském hokeji.

Na ledě KV Areny se budou prohánět budoucí hokejové hvězdy, myslíte si, že to do ochozů přiláká větší počet fanoušků?
To nedokážu odhadnout, ale samozřejmě bychom si to všichni velmi přáli.

Děkuji za rozhovor!