HC Energie Karlovy Vary

Poslední srpnový domácí duel. Do Varů zamíří němečtí Landshut Cannibals

Energetici mohou prozatímní průběh přípravy hodnotit úspěšně. Nové posily prokázaly své kvality, projevili se i nejmladší členové týmu. Nadcházející soupeř by neměl celku z lázeňské metropole klást výrazný odpor. V KV Areně se představí klub z druhé německé ligy Landshut Cannibals. Po duelu, který začíná ve čtvrtek od 18:00, hala potemní a na utkání prvního týmu otevře své brány až v září. Energie totiž stráví následující týdny v zahraničí.
Kde sledovat utkání: Online přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketpro.cz

Z outsidera mezi elitu a zase zpátky

Historie klubu sahá až ke konci druhé světové války. V šedesátých letech navázal úzkou spolupráci s pražskou Spartou a kladl si velké ambice. Z pravidelného outsidera hokejové Bundesligy se postupně stal elitní tým, který v sedmdesátých a osmdesátých letech dvakrát vybojoval mistrovský titul. Hokejová euforie ve městě byla tak velká, že zápasovou kulisu tvořilo i 10 000 diváků, vysoko nad kapacitou tehdy ještě nezastřešené haly.

Znovusjednocení Německa si vyžádalo celostátní soutěž. Vinou nepříznivé finanční situace v německém hokeji ji několik let suplovala Bundesliga a dva nově přijaté východoněmecké celky. Ke vzniku plnohodnotné ligy zvané DEL došlo až v roce 1994. Landshut patřil k jejím zakládajícím členům a v následujících sezonách si mohl dovolit i angažování hráčů z NHL. Ale špatné výsledky poslaly ambiciózní klub do ekonomických potíží.

V květnu 1999 vedení oznámilo, že situace je neslučitelná s účastí v soutěži. Klub upadl do zapomnění a ve třetí lize začal budovat nové začátky. Tým, jehož mládežnický systém je řazen k nejlepším v Německu, už ale opět usiluje o návrat do nejvyšší soutěže. V minulé sezoně dokonce získal druholigový titul, avšak sportovní cestou jsou brány DEL uzavřené...

Působiště Jakuba Grofa a dalších Čechů

Jádro nynějšího kádru Landshutu tvoří překvapivě čeští hokejisté. Kapitán týmu Kamil Ťoupal působí v klubu již čtrnáctým rokem. Nejproduktivnějším hráčem je plzeňský odchovanec Jaroslav Kracík. Jen o několik bodů méně nasbíral v uplynulé sezoně českobudějovický František Mrázek. Za klub hraje i opavský Martin Davídek, ale odkaz zde zanechala i karlovarská Energie. Od nové sezony působí v týmu její odchovanec Jakub Grof.

Česká stopa v klubu je ale mnohem rozsáhlejší. Obou mistrovských titulů dosáhl tým za českého trenéra Karla Guta, na konci sedmdesátých let zde navíc působili i českoslovenští reprezentanti František Pospíšil a Jiří Kochta. V letech devadesátých místní diváci obdivovali brankářské schopnosti Petra Břízy. A nyní? Nyní tým vede český kouč Jiří Ehrenberger.

Energii čeká zahraniční výprava

Následující týdny stráví energetici především mimo republiku. Již za několik dní odcestují na turnaj v Landshutu, kde se mimo domácího celku utkají i se Štýrským Hradcem a HC Thurgau ze Švýcarska. Dále je čeká tři tisíce kilometrů dlouhá cesta až do ruské Ufy, dějiště turnaje O pohár republiky Baškortostán. Energii zde čekají duely s Novokuzněckem nebo slovenskou Skalicí. A samozřejmě také s velkoklubem Salavat Julajev Ufa.

Související články