HC Energie Karlovy Vary

Kanibalové se prokousali k vítězství po nájezdech

HC Energie – Landshut Cannibals 5:6 sn. (2:2, 3:1, 0:2 - 0:1)
Ani druhé utkání se zahraničním soupeřem v tomto týdnu se energetikům nepovedlo podle představ. Proti německému Landshutu měli štěstí v koncovce, ale až příliš často nechávali brankáře Bendu napospas německým nájezdníkům. Hosté i díky hattricku Petera Abstreitera v poslední třetině vyrovnali dvoubrankový náskok Energie a po skončení základní hrací doby zvítězili v dodatečných nájezdech.
Příprava na sezonu, 4. kolo, čt 16.8.2012
Karlovy Vary
Landshut
5:6sn
2:2, 3:1, 0:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 10. Vachovec, 20. Kumstát (Pohl, Vachovec), 22. Gründling (Kohn), 31. Gulaši (Pohl), 37. Zucker (Skuhravý) - 10. Davídek (Geipel), 14. Abstreiter (Grof, Elsner), 30. Ťoupal (Mrázek, Abstreiter), 46. Abstreiter (Elsner, Ťoupal), 57. Schütz (Kracík), 61. Abstreiter. Rozhodčí: Zubzanda, Grech – Gerát, Ondráček. Vyloučení: 4:7, navíc Grof (LHT) 10 min. za nesp. chování. Využití: 2:1. Střely na branku: 34:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:6.
Karlovy Vary: Benda – Rohan M., Prošek, Gulaši, Látal, Gründling, Kohn, Kloz, Parýzek – Zaťovič, Kumstát, Doležal, Keith, Pohl, Košťál, Skuhravý (C), Zucker, Polák, Vachovec, Heřman, Rohan T.
Landshut: Pielmeier – Kronthaller, Schütz, Grof, Geipel, Smazal, Wagner, Ťoupal (C) – Brandl M., Thornton, Brandl T., Davídek, Kracík, Welz, Elsner, Trew, Abstreiter, Mrázek, Schmidpeter, Kruminsch, Forster

Komentář k utkání

Před samotným začátkem utkání, na které dorazila i skupina německých fanoušků, vhodil čestné bully pan Bernd Wöllenstein, majitel společnosti S. & W. Automobily, která již sedmnáctým rokem patří k významným partnerům HC Energie a zároveň podporuje lední hokej v Landshutu.

Oproti úterní líté bitvě s Ufou se utkání neslo v přátelském duchu. Energie začala aktivněji. Ve 4. minutě stál sám před brankou Zucker, než se ale stačil zorientovat, vypíchl mu puk gólman Pielmeier. Skóre tak v 10. minutě otevřel až Vachovec, jehož nahození z úhlu propadlo brankáři podél tyčky. Kanibalové se do zápasu vrátili v téže minutě, kdy Martin Davídek chladnokrevnou střelou mezi Bendovy betony potrestal chybu domácí obrany.

Domácí se však z tohoto úderu nepoučili a v roli favoritů si stále počínali až příliš lehkovážně. Probrala je až pohledná spolupráce Grofa s Peterem Abstreiterem, kterou vyšachovali gólmana Bendu, a druhý jmenovaný pohodlně zakončoval do prázdné branky. Gólová ztráta nastartovala energetiky do vyšších obrátek a dvě vteřiny před přestávkou se v dvojnásobné přesilovce s přispěním tečujícího Ťoupala prosadil Petr Kumstát.

Začátek druhé periody německému týmu ukázal, jak vrtkavá může být hokejová štěstěna. Zatímco parádní souhra hostů až před prázdnou branku gólem neskončila, Trew přestřelil, tak na druhé straně se ujala lehká střela po ledě v podání Martina Gründlinga. Po několika dalších šancích se hostům sice podařilo vyrovnat zásluhou Kamila Ťoupala, ale domácím brzy vrátil vedení Michal Gulaši. Domácí obránce se v přesilovce prosadil ze stejného místa, odkud skóroval i Gründling, a vstřelil tak svůj vůbec první gól v dresu Energie. Zatímco všech dosavadních gólů dosáhla Energie s pomocí tečí či brankáři zakrytého výhledu, v 37. minutě se diváci konečně dočkali i hokejové parády. V zápase aktivní David Zucker si z pravého křídla nabruslil do mezikruží, kličkou zmátl Pielmeiera a poslal puk za jeho záda. Energie po 40 minutách vedla 5:3.

Cestu za klidným vítězstvím si však na začátku poslední periody zkomplikovala dvěma vyloučeními. Fauly Tomáše Rohana ani Matta Keitha německý tým sice nepotrestal, ale krátce po skončení Kanaďanova trestu se hosté přece jen prosadili. Svůj druhý gól v utkání zaznamenal Peter Abstreiter. Pokračovalo se ve vyrovnaném hokeji, do šancí se dostávaly oba celky. Definitivní pojistku domácího vítězství mohl ve 49. minutě přidat Tomáš Rohan, příklepem ale orazítkoval pouze spojnicí tyčí, což po dlouhé diskusi uznala i dvojice hlavních rozhodčích. Když pak Energie nevyužila ani 2 minuty trvající přesilovku 5 na 3, musel přijít trest. Marco Schütz v 57. minutě vystřelil remízu 5:5 v základní hrací době, aby Peter Abstreiter jako jediný exekutor dodatečných nájezdů mohl zkompletovat hattrick.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Energie Karlovy Vary): Dnes se na nás trochu podepsala únava i přístup hráčů, který určitě nebyl takový, jaký předvedli v úterý. Hráče jsem upozorňoval, že tou nejsou žádní nazdárci, ale soupeř nás přesto předčil nasazením. V ničem jiném to nebylo. Bohužel se nám zranil Tomáš Polák. Kromě něj máme zraněného Noska a Tomáše Klímu. Dnes už měl hrát Petr Gřegořek, ale opět ho chytla záda a zítra jde na magnetickou rezonanci. Lukáš Pech začal dnes trénovat a příští týden už by měl hrát.

Jiří Ehrenberger (Landshut Cannibals): Obě mužstva jsou v podobné fázi přípravy. Dnes to byl náš třetí přípravný zápas. Trénujeme poměrně hodně a bruslařsky jsem od mužstva dnes nečekal zázraky. Ale hráči se snažili a celkem se jim dařilo držet s Karlovými Vary tempo. Trochu nešťastně jsme prohrávali, ale jsem rád, že kluci to nevzdali a hráli pořád dál. Na jednu stranu jsme dělali chyby v obraně, ale zároveň mě potěšilo, že jsme tu dokázali vstřelit 5 branek. Tyhle výsledky ale pořád nelze brát příliš vážně. Příprava bude ještě dlouhá, nás například čeká ještě 11 zápasů.

Fotogalerie

Související články