HC Energie Karlovy Vary

Energie porazila po divoké přestřelce Spartu

ELH: HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha 5:4 (1:1, 2:1, 2:2)
Energetici navázali na výhru nad Kladnem, a porazili i poslední Spartu. Dramatickou gólovou přestřelku rozhodl svou trefou Petr Gřegořek. Dařilo se i dvojici Pech – Kumstát, oba hráči vstřelili v utkání po dvou gólech. Další zápas čeká Energii v úterý, kdy se představí na ledě Třince.
Tipsport extraliga, 14 (TV), ne 21.10.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
5:4
1:1, 2:1, 2:2
Branky a nahrávky: 12. Pech (Kumstát), 26. Kumstát (Nosek), 29. Pech (Nosek, Gřegořek), 44. Kumstát (Pech, Zaťovič), 59. Gřegořek (Pech, Nosek) - 15. Přibyl (Bahenský), 32. T.Rachůnek (Gawryletz, Sičák), 41. Broš, 46. Philipp (Forman, Přibyl). Rozhodčí: Lacina, Svoboda - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 2:5. Využití: 3:1. Diváci: 3045. Střely na branku: 40:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.
Karlovy Vary: Mensator – Gründling, D. Kohn, MacDonald, Gřegořek, J. Látal, Kloz, Nosek, Gulaši – Zucker, Skuhravý, Košťál – Kumstát, Pech, Zaťovič – Pohl, Skladaný, Doležal – Koblasa, Vachovec, J. Heřman
Sparta: Neuvirth - Krstev, Gawryletz, Sičák, Philipp, P. Hořava, D. Kočí - Ton, Broš, I. Rachůnek - Tentkrát, J. Hlinka, T. Rachůnek - Jánský, Foster, Vantuch - Bahenský, Přibyl, Forman - Hovorka

Komentář k utkání

Hráči obou týmů vstoupili od utkání útočně naladěni, a tak se diváci nenudili. Hra byla vyrovnaná, a útoky se střídaly před oběma brankami. První vážnější situace přišla v 6. minutě, kdy hosté poslali puk do brankoviště, a snažili se dorážet. Mensator ale puk za svá záda nepustil. Energetici poté jeli ve dvou na jednoho beka, MacDonaldovi ale střela nesedla.

Tempo se postupně trochu zklidnilo, takže se chvíli žádně větší šance nerodily. První branka zápasu padla ve 12. minutě, kdy se dorážkou prosadil Lukáš Pech. Vedení ale domácím dlouho nevydrželo, o chvíli později si zpoza branky vybruslil Daniel Přibyl, a srovnal na 1:1. Vývoj zápasu mohl otočit Broš, který se dostal ke kotouči po zaváhání obrany, karlovarský gólman ale jeho střelu chytil.

Další ránu na něj vyslal Rachůnek, ale i s tou si Mensator dokázal poradit. Sparta měla v úvodu druhé části mírně navrch, zkoušel to také Krstev, jeho pokus však skončil na betonu gólmana. Ve 25. minutě byl vyloučen Sičák, a Energie trestala. Nosek vypálil od modré, a puk dorazil do sítě Petr Kumstát. Do dobré šance se vzápětí řítil Bahenský, na poslední chvíli mu jí ale uzmul Látal.

V polovině zápasu přišla další početní výhoda Energie, a Neuvirth znovu kapituloval. Svůj druhý gól si po krásné střele z pravého kruhu připsal Lukáš Pech. Pražskému týmu se ale podařilo rychle odpovědět. Taktéž v přesilovce snížil povedenou tečí Tomáš Rachůnek. Sparta poté převzala otěže hry, a byla aktivnější. Vyrovnávací branka ale nepřišla, a hosté mohli naopak inkasovat. Další oslabení ale nakonec přežili ve zdraví. V posledních vteřinách druhé třetiny jel sám na Mensatora Ton, branku ale přestřelil.

Sotva ale začala třetí část, bylo vyrovnáno. Po 22 sekundách hry si od mantinelu před branku najel Michal Broš, a přesnou střelou rozvlnil síť domácí svatyně. V čase 43:49 už ale opět vedla Energie, když se po Pechově přihrávce prosadil střelou z první Petr Kumstát. Tím ale přestřelka neskončila. O dvě minuty později energetici nepohlídali Radka Philippa, který vyrovnal na 4:4.

Sparta hrála aktivněji, a ve 48. minutě měla navíc k dispozici početní výhodu. Karlovarští hráči ale další komplikace nepřipustili. V druhé polovině třetiny začali mít navrch, a dokázali si vytvořit slušný tlak, Neuvirtha ale dlouho překonat nedokázali. Byli však lepším týmem, a tak se nakonec dočkali. V čase 58:55 našel Pech volného Petra Gřegořka, který střelou z první rozhodl o osudu utkání. Nic na něm nezměnila ani závěrečná powerplay hostů.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že Sparta měla týden volno a určitě si nás za tu dobu důkladně nastuduje. Přesto jsme se rozhodli v naší hře nic neměnit a předvádět jako proti Kladnu nátlakový hokej. Jsem rád, že to hráči zvládli celých 60 minut. Myslím, že kolega Sýkora je ke svému mužstvu příliš kritický. Sparta hrála skvěle, dokázala se na nás vždy dotáhnout. Na našem mužstvu ale bylo vidět, že chce vyhrát. Jsem rád za dvě věci. Jednak, že jsme dokázali potvrdit výsledek s Kladnem, a také, že i v tomto pěkném počasí na nás přišlo tolik diváků. Jim patří poděkování, že po úterku, kdy jsme řešili herní krizi, jsme dokázali získat strašně důležitých 6 bodů.

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): Po zhlédnutí zápasu Energie s Kladnem jsme věděli, že nás domácí budou velmi tlačit, protože minule se jim to vyplatilo. Hráčům nemůžu upřít snahu a bojovnost. V celém zápase jsme ale byli málo důrazní v osobních soubojích. V obranném pásmu jsme po nich ztráceli puky a Vary z toho těžily. Utkání rozhodly přesilové hry, které domácí proměnili hned tři.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 21.10.2012

Petr Gřegořek: Cítil jsem, že vyhrajeme

Preview k zápasu | so 20.10.2012

Energie hostí poslední Spartu