HC Energie Karlovy Vary

Potvrdí Energie v Třinci návrat formy?

Po dvou domácích úspěších vyráží energetici bojovat na led soupeře. V úterý od 17:00 se představí v třinecké Werk Aréně, kde se tamním Ocelářům pokusí oplatit porážku z druhého kola. Do cesty se jim postaví i střelecký fenomén Růžička.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

Oceláři letos prožili solidní vstup do sezony a v první čtvrtině nasbírali 25 bodů. Vydrží-li jim toto tempo, nebudou mít s účastí ve čtvrtfinále problémy. Družina kouče Turka těží především z efektivní ofenzivy, Třinec nastřílel nejvíc branek ze všech extraligových celků, konkrétně 49.

Třetinu z nich přitom vstřelil jediný hokejista. Berounský rodák Martin Růžička po svém návratu z ruského Chabarovsku zastínil v Tipsport extralize i esa z NHL a s luxusním náskokem šesti branek vede tabulku střelců. Útočnou sílu Třince představují i další zkušení hráči jako Radek Bonk, David Květoň, Václav Varaďa či konstruktivní obránce Josef Hrabal.

Oceláři se na svůj led vrací po čtyřzápasové venkovní sérii, ve které poslední dva zápasy (Plzeň, Pardubice) prohráli. Doma se budou chtít předvést, a o to je pozice Energie těžší.

O utkání s Lukášem Mensatorem

Vraťme se ještě k utkání se Spartou. Jak jste je viděl?
Pokaždé, když utkání takto dopadne, tak máme v šatně radost. Uleví se nám. Já se ale trochu vrátím. Bavil jsem se s kamarádem, který mi řekl, že všechna vítězství někde někomu musíte dát, abyste si je jednou vzali zpátky. To se v zápasech se Spartou s Kladnem povedlo. Ztratili jsme dvě utkání a teď jsme si vzali body zpět. Potřebovali bychom uhrát nějakou šňůru, tak abychom jsme se posunuli do středu tabulky. Takto jsme stále na hraně. Teď nás čeká cesta do Třince, kde to budeme mít hodně těžké.

Sparta je poslední, ale jako outsider nepůsobila, že?
To rozhodně ne. Osobně si myslím, že je to jen otázka času, kdy se posunou v tabulce do vyšších pater. Na druhou stranu nám pomohlo, že jsme vyhráli a odskočili jsme jim. Hrálo se o pomyslných šest bodů.

Na koho tedy podle vás zbyde černý Petr, tedy poslední příčka?
To si vůbec netroufnu říci. Nedokážu odhadnou, které čtyři celky se nedostanou do play-off. Soutěž je velice vyrovnaná, a i když se před sezonou říkalo, že tam bude Litvínov a Chomutov, tak se podívejte na tabulku teď. Obě mužtva hrají dobře a pohybují se okolo šestého místa. Celá soutěž je momentálně otočená naruby.

Třinci máte co vracet, doma jste s tímto soupeřem prohráli…
Jim se na nás dlouhodobě daří. Už od doby, kdy k nim přišel brankař Čechmánek. Jsou velice silní a nepříjemní. Na druhou stranu jsme tým, který dokáže sebrat body těm nejsilnějším a tam, kde má vyhrát, prohrává. Možná se nám povede překvapit i v Třinci.

Myslíte, že se opět bude rozhodovat v závěru?
Pokud by se nám podařilo dovést zápas do vyrovnaného stavu, bylo by to pro nás super. Viděl jsem poslední zápasy, kdy se jim opravdu daří. Růžička je velice produktivní a padá mu to tam. Doufám, že se nám bude v Třinci dařit sahat po bodech co nejdéle.

Cíl je tedy jasný. Získat nějaký ten bodík…
Každý bod je dobrý. To jsem si říkal i v zápase se Spartou. Minutu před koncem to bylo 4:4 a já bych bod bral. Na druhou stranu by nás takový výsledek možná trochu mrzel, ale povedly se nakonec tři. Vyhráli jsme a to je výborné.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 5:4 (1:1, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 12. Pech (Kumstát), 26. Kumstát (Nosek), 29. Pech (Nosek, Gřegořek), 44. Kumstát (Pech, Zaťovič), 59. Gřegořek (Pech, Nosek) - 15. Přibyl (Bahenský), 32. T. Rachůnek (Gawryletz, Sičák), 41. Broš, 46. Philipp (Forman, Přibyl).

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Oceláři Třinec 5:4 (3:1, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Hemský (Vašíček), 17. Hemský (Kousal, Zohorna), 19. Somík (Bartek), 53. Krejčí (Kindl, Kolář), 57. Bartek (Somík, Vašíček) - 6. M. Růžička II (Adamský), 31. Peterek, 37. Galvas (Peterek, Květoň), 45. Hrabal (Zíb, Bonk).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 14 - 5 - 0 - 4 - 5 - 39:46 - 19 b
Průběžné umístění 11. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 18 bodů (4+14)
Nejlepší střelec Petr Kumstát - 8 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 14 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kumstát +6 bodů
Nejtrestanější hráč Martin Gründling – 45 TM
Brankáři Lukáš Mensator 90.96 %, 3.06 g/z
Tomáš Závorka 90.71 %, 3.20 g/z
Úspěšnost přesilovek 15.4 % (5. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 81.2 % (10. místo v extralize)*

HC Oceláři Třinec
Utkání v extralize 14 - 7 - 2 - 0 - 5 - 49:36 - 25 b
Průběžné umístění 4. místo
Nejproduktivnější hráč Martin Růžička – 25 bodů (16+9)
Nejlepší střelec Martin Růžička – 16 branek
Nejlepší nahrávač Radek Bonk - 12 asistencí
Nejlepší v +/- Lukáš Galvas +6 bodů
Nejtrestanější hráč Lukáš Zíb - 38 TM
Brankáři Peter Hamerlík 93.75 %, 2.4 g/Z
Šimon Hrubec 92.86 %, 3.0 g/Z
Úspěšnost přesilovek 20 % (2. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 88.6 % (5. místo v extralize)*

*Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/2013

02. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 2:5

Vzájemné zápasy 2011/2012

12. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 2:6
25. kolo HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 1:0
38. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 1:4
51. kolo HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 2:0

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Gründling, D. Kohn, J. Látal, Kloz, Gřegořek, MacDonald, D. Nosek, Gulaši - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Pohl, Skladaný, J. Doležal - Koblasa, Vachovec, J. Heřman.

HC Oceláři Třinec: Hamerlík (21. Hrubec) – Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Klesla, Ovčačík, Lojek, Klouček – M. Růžička, Bonk, Varaďa – Květoň, Peterek, Adamský – Klimenta, Polanský, Rákos – Hrňa, Zagrapan, Orsava.

Související články

Ohlasy k zápasu | út 23.10.2012

Třinec je trochu zakletý, hlesl David Nosek

Reportáž | út 23.10.2012

Energetici vysoko prohráli v Třinci