HC Energie Karlovy Vary

Energie s Vítkovicemi poprvé v sezoně za dva body

ELH: HC Energie Karlovy Vary – Vítkovice Steel 2:1sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)
Poprvé dokázali energetici v sezoně 2012/13 dovést do vítězného konce zápas, který skončil po šedesáti minutách hry nerozhodně. Oba týmy odehrály upracovaný zápas, který nakonec v samostatných nájezdech urval pro domácí barvy skvělou kličkou Petr Pohl. Energie si tak připisuje důležité dva body a ztrátu na svého pátečního soka stáhla na jeden bod.
Tipsport extraliga, 21. kolo, pá 16.11.2012
Karlovy Vary
Vítkovice
2:1sn
0:0, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 54. Pech (Zaťovič, Kumstát), rozhodující nájezd Pohl - 39. Ujčík (Klimek). Rozhodčí: Hodek, Svoboda - Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 3049. Střely na branku: 43:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Karlovy Vary: Závorka - D. Nosek, J. Drtina, Kloz, Grman, MacDonald, Gulaši, J. Látal, Gründling - Kumstát, Pech, Zaťovič - J. Doležal ml., Pohl, V. Polák - T. Káňa, Skladaný, Skuhravý - Heřman, Košťál, Zucker
Vítkovice: Šindelář - R. Polák, Barinka, Rehák, Sloboda, Kuba, Voráček, L. Kovář, Sedlák - Ujčík, Burger, Klimek - Huna, Roman, Svačina - Bartánus, Strapáč, R. Hruška - Szturc, Kolouch, Šedivý

Komentář k utkání

Utkání dvou týmů, pro které se zatím sezona nevyvíjí zcela dle jejich představ, začal několika střelami na obou stranách, brankaři však byli pozorní. V přesilové hře ze čtvrté minuty se pak navíc Energie nedokázala prosadit a otěže utkání chtěli převzít hosté. Tomu ale zabránilo další jejich vyloučení. Energie ale nabídnutou šancí pohrdla.

Po konci početní výhody měl velkou šanci domácí Heřman, ale v dobré pozici promáchl. Několik šancí pak měli i hosté, Závorka však energetiky držel nad vodou. Hluchou pasáž první periody přerušila až další přesilovka domácích. Ani třetí nabídku Energie nezužitkovala.

Hned, jak skončila v první minutě druhé třetiny jedna početní nevýhoda, přišel z hostující strany další nedovolený zákrok. Domácí však pokračovali v nastoleném trendu a jejich pokusy končily na Šindelářovi. Kumstát měl pak dvě pěkné příležitosti, ale prim hráli oba gólmani. Závorka nezůstával za svým protějškem z Vítkovic, což potvrdil v likvidaci přečíslení 2 na 1 v podání hostujícího Ujčíka a Szturce.

Pak přišel další faul hostí. Vyloučen byl Klimek. Domácí dlouho nevěděli, jak Šindeláře překonat. Pak ale přišla střela od modré z hokejky Petra Pohla a Energie se radovala z branky. Ta však neplatila kvůli faulu Jiřího Doležala, který viděli sudí těsně před Pohlovou střelou. Na trestnou tedy v bolesti odešel Doležal a stav byl stále 0:0. Tato situace hodně pomohla hostujícím hráčům, kteří se plni energie vrhli na domácí.

V přesilovce zahrozili hlavně díky Svačinovi. Ten ale nakonec pouze promáchl před prázdnou brankou. 73 sekund do druhé přestávky ale otevřel Viktor Ujčík skóre. Poté, co si udělal z obranného pásma Energie slalomovou trať, si položil Závorku a zakončil šikovně do prázdné branky.

Třetí část začala tlakem Energie, Šindelář měl plno práce a karlovarští střelci mu pozici vůbec neusnadňovali. Na druhé straně si několik nepříjemných pokusů připsal aktivní Doležal. Ale ani on se neprosadil. Oba týmy pokračovaly v nastoleném trendu, Energie se snažila o útočení, Vítkovice bránily. Domácí se nakonec prosadili, když v 54. minutě trefila Zaťovičova přihrávka brusli Lukáše Pecha, od které se puk dostal za brankovou čáru. Regulérností branky si byli sudí jisti a ani nepotřebovali konzultaci s kolegou u videa.

Energetici, povzbuzeni vyrovnáním, ještě přidali na aktivitě. Tvrdé střely obránců Energie střídaly výborné zákroky Šindeláře, a tak už v základní hrací době branka nepadla, na hokejisty čekalo prodloužení.

V tom sice hráči obou týmů měli pár šancí, za zmínku stojí akce Pechovy formace a také rychlý protiútok v podání Burgera. Ani jeden z týmů však v prodloužení branku nedal, a tak se šlo na nájezdy.

V první sérii neuspěli Šedivý s Polákem, v té druhé se pak trefili jak hostující Ujčík, tak i domácí Zaťovič. Když se pak v sérii číslo tři neprosadil Burger, měl Petr Pohl šanci na rozhodnutí. Florbalovým obkroužením puku překvapil Šindeláře, nad jehož rameno pak puk poslal a získal bonusový bod pro domácí barvy.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to těžké utkání. Věděli jsme, s čím hosté přijedou. Naráželi jsme na jejich vysoké obránce a propracovanou defenzivu. Srážely nás neproměněné přesilovky. Ale přes to všechno jsme až do poslední chvíle věřili, že zápas zvládneme, a to se klukům nakonec povedlo. Za to jim chci poděkovat. Před utkáním v Pardubicích jsme se po konzultaci s trenérem brankářů rozhodli nasadit Tomáše Závorku a svými výkony nás velmi potěšil.

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel): Podruhé v řadě jsme sehráli velmi dobrý zápas. Za posledních šest třetin jsme inkasovali jeden gól. Znamená to, že naše defenziva pracuje velmi dobře, a chlapci za to zaslouží pochvalu. Zisk čtyř bodů ze dvou zápasů nás velmi těší.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 17.11.2012

Drtina načal angažmá dvěma výhrami