HC Energie Karlovy Vary

Hokej je férovější, než býval, soudí Skuhravý

Před vítězným zápasem s Chomutovem podepsal kapitán Energie Václav Skuhravý Chartu fair play. Charta se netýká jen samotných hráčů, kteří plní roli vzorů pro mladé talenty. K jejím myšlenkám se mohou na webových stránkách hlásit i fanoušci. Právě o fair play mluvil Václav Skuhravý po skončení zápasu.

Václave, co pro vás osobně znamená fair play?
Myslím, že to ke sportu patří. Je dobré, že se poslední tři roky podepisuje Charta, aby i mladí hráči v jakýchkoliv sportech viděli, že i my chceme hrát fair play.

Když některý z vašich spoluhráčů hraje přehnaně agresivně. Domlouváte mu pak?
Nejde tolik o agresivitu, jako spíš o nějaké zákeřnosti nebo něco podobného. Když se třeba někdo dotkne puku a rozhodčí to neviděl, tak si řekneme, abychom se přiznali. Tak je to i z druhé strany, a pokud to takhle bude fungovat, tak je to jenom dobře.

Je podle vás český hokej více férový než například před pěti lety?
Řekl bych, že hodně. Hodně kluků se teď přiznává, když tečují zakázané uvolnění nebo když puk vylétne ven. Myslím, že se to hodně zvedlo.

Máte pocit, že je český hokej ve fair play pozadu oproti jiným hokejovým zemím?
To nevím. Nemůžu hodnotit, jak to chodí v jiných ligách, ale jak jsem řekl, tady v Čechách se to hodně zvedlo.

Co chování českých hokejových fanoušků. Je podle vás v rámci fair play?
Myslím si, že chování fanoušků na hokejových stadionech je lepší než na těch fotbalových. Možná proto, že hala je uzavřená a většinou je všechno snímané kamerami. Fanoušci se podle mě na všech stadionech chovají v mezích slušnosti.

Kdybyste měl dát cenu fair play jednomu hráči Energie, kdo by to byl?
To je složité, takových hráčů je víc. Je těžké říct jedno jméno, fair play musí hrát celý tým. A pak to přenášet na mladší generace, jako jsou junioři a dorostenci. Je důležité, aby to viděly i malé děti, abychom je vychovávali k tomu, že fair play je potřeba.

Díky za rozhovor!