HC Energie Karlovy Vary

V předehrávce na led Jágra a spol.

Povzbuzeni nedělní kanonádou vyzvou hokejisté Energie ve čtvrtek od 18:10 kladenské Rytíře. Těm se v posledních utkáních nedaří, stále však disponují řadou hvězd, jež dokážou rozhodovat zápasy. Utkání v přímém přenosu vysílá TV Fanda.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

Kladenští Rytíři se aktuálně dělí o čtvrtou příčku s litvínovskou Vervou. Za své postavení vděčí výluce v NHL, díky které se do klubu vrátila řada slavných odchovanců. Jaromír Jágr s Tomášem Plekancem a jejich dvorním nahrávačem Markem Židlickým dotáhli Středočechy do pater, o která by za standardních okolností usilovali jen stěží. Rytíři vstřelili třetí nejvyšší počet branek v extralize, i když se jejich stroj na vítězství v poslední době zadrhává.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI

1. Jaromír Jágr 36 b (15+21)
2. Tomáš Plekanec 35 b (17+18)
3. Marek Židlický 22 b (2+20)
Ještě na začátku listopadu Rytíři nadchly hokejovou veřejnost epickou bitvou v Pardubicích zakončenou vítězstvím 9:6, o dva dny později rozstříleli Chomutov 7:2, po reprezentační pauze však začaly jejich výsledky upadat. Středočeši prohráli s Mountfieldem, Třincem, Zlínem a Slavií. Když už výhra nad lídrem tabulky z Plzně naznačovala návrat formy, přišla v posledním kole porážka v Litvínově, který se tak Kladnu bodově vyrovnal.

S trenérem o utkání

Trenér Jaromír Kverka si je kvalit soupeře plně vědom. Na druhou stránku říká, že si tým nejede do středních Čech pro porážku. „Čeká nás složité a těžké utkání, ale proč by nemohlo být vítězné? Jsme si vědomi síly kladenskou celku, ale my chceme navázat na naše vítězství,“ říká asistent na lavičce HC Energie na úvod.

Rytíři se po posledních neúspěších nenachází v optimální pohodě, a to by mohla být výhoda pro karlovarský tým. „Možná že ano, ale podle mého jen velice malá. Uvidíme, jak na sobě Kladno zapracovalo. My jsme se dokázali posledními výsledky uklidnit a rádi bychom z toho těžili v dalších zápasech. Třeba právě na Kladně,“ pokračuje Kverka.

Ačkoli již několik hvězd kladenský kádr opustilo, stále mají Rytíři ve svém středu borce jako Plekanec, Jágr, Patera nebo Hlaváč. „Síla Kladna je jasná a velká. My se s tím musíme vypořádat. V posledních zápasech jsme moc branek nedostali a z toho také budeme vycházet,“ dodává karlovarský asistent.

Můžeme být úspěšní, říká Doležal

Jiří Doležal

Jirko, jaké utkání ve čtvrtek čekáte?
Budou nepříjemní stejně, jako když hráli v KV Areně. Věřím, že pokud dokážeme navázat na výkon, který předvádíme v posledních zápasech, a také na souboj s nimi v Karlových Varech, tak uspějeme.

Energii se v poslední době daří, zatímco Kladno se trápí. Bude tedy psychická výhoda na vaší straně?
Začali jsme střílet branky a v týmu je mnohem lepší nálada. Už se nemusíme strachovat o výsledek a není to jen o jedné brance. Na druhou stranu Kladno v současnosti zrovna v pohodě nehraje. Stále to jsou ale výborní hráči. Musíme navázat na poslední zápasy a nedovolit jim skórovat. Pokud se budeme držet naší defenzivní taktiky a nebudeme se s nimi pouštět do nějakého bezhlavého útočení, tak můžeme uspět.

Jak moc je podle vás nepříjemná první formace Kladna?
V této pětce nastupují nejkvalitnější hráči z České republiky vůbec. Nepříjemní jsou už jen tím, že si umí krásně nahrát, uvolnit se a zakončit do prázdné branky. Na druhou stranu, když je pokryjeme, můžeme pomýšlet na úspěch.

Je Kladno oslabeno, když nemá Kaberleho či Tlustého?
Asi jim tito hráči chybí, ale zase tak moc ne. Branky dávají pořád. Co se týče současné situace Kladna, tak na každý tým někdy dojde krize. Tak to prostě je. Někdo se s ní vypořádá během několika zápasů, někoho se třeba drží celou sezonu.

HC Energie Karlovy Vary - HC Mountfield České Budějovice 8:0 (2:0, 5:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Nosek (Kumstát, Zaťovič), 3. Pech (Kumstát), 26. Doležal (Polák V., Vachovec), 31. Zucker (Gulaši), 32. Vachovec (Doležal, Drtina), 34. Polák, 37. Skladaný (Košťál, Kloz), 54. Kumstát (pen.)

HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno 5:3 (1:1, 2:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Černý (Holub), 29. Stříteský (Hanzl), 36. Martynek (Zeman, Hübl), 58. Trávníček (Posmyk), 60. Hübl (Majdan) - 15. Jágr (Plekanec), 22. Jágr (Židlický, Patera), 32. Plekanec (Jágr, Židlický)

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 25 - 7 - 2 - 4 - 12 - 64:79 - 29 b
Průběžné umístění 11. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech - 29 bodů (7+22)
Nejlepší střelci Petr Kumstát - 12 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech - 22 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kumstát +6 bodů
Nejtrestanější hráč Martin Gründling - 51 TM
Brankáři Lukáš Mensator 89,24 %, 3,53 g/z
Tomáš Závorka 93,38 %, 2,10
Úspěšnost přesilovek 15,6 % (4. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 83,5 % (10. místo v extralize)*

Rytíři Kladno
Utkání v extralize 25 - 13 - 0 - 4 - 8 - 83:66 - 43 b
Průběžné umístění 4. místo
Nejproduktivnější hráč Jaromír Jágr 36 bodů (15+21)
Nejlepší střelci Tomáš Plekanec - 17 branek
Nejlepší nahrávač Jaromír Jágr - 21 asistencí
Nejlepší v +/- Marek Černošek +15 bodů
Nejtrestanější hráč Petr Micek - 31 TM
Brankáři Jan Chábera 91,62 %, 2,68 g/z
Úspěšnost přesilovek 16,8 % (3. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 84,5 % (8. místo v extralize)*

Vzájemné zápasy 2011/2012

04. kolo Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:3
17. kolo HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno 4:1
30. kolo Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:1
43. kolo HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno 1:2sn

Vzájemné zápasy 2012/2013

13. kolo HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 3:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - MacDonald, Nosek, Drtina, Gulaši, Gründling, Grman, Kloz - Vachovec, Káňa, Skladaný, Zaťovič, Pech, Košťál (A), Skuhravý (C), Kumstát, Polák V., Pohl, Doležal, Zucker

Rytíři Kladno: Chábera – Židlický, Černošek, Majeský, Piskáček, Procházka, Doudera, Macholda, Mocek – Jágr, Plekanec, Strnad – Bicek, Patera, Hlaváč – Kuchejda, Dragoun, Kuchler – Melka, Lukáč, Eberle