HC Energie Karlovy Vary

Roman Prošek: Proti Zlínu se 3 body cení

Z vítězství po desetigólové přestřelce se Zlínem se radoval i Roman Prošek. Třiatřicetiletý obránce se po Novém roce nenápadně vrátil do sestavy a předvádí spolehlivé výkony bez bodových příspěvků ale i výrazných minel. „Ve druhé formaci dostávám více prostoru. Musím to zaklepat, hraje se mi dobře,“ říká v našem rozhovoru.

Romane, nakonec to nebyl tak snadný zápas, jak se zpočátku zdálo, že?
Ze začátku to vypadalo jednoduše. Zlín je ale hodně nepříjemný soupeř, kterému se tu navíc, co si tak pamatuju, vždy dařilo. Pořád jsme si tedy museli dávat pozor směrem dozadu. Naštěstí se nám i po první třetině dařilo přidávat další góly, takže skóre zůstávalo pro nás dobré. Celkově to byl těžký zápas.

V závěru hosté dotahovali, byla na vás znát nervozita. Co vám říkal trenér během timeoutu?
Trenér říkal, ať se uklidníme a hrajeme svojí hru. Bylo to z naší strany takové zblázněné. Zlín začal riskovat, napadali ve dvou, ve třech hráčích a my se z toho tlaku nedokázali dostávat.

Nevzpomněli jste si na předešlé utkání, kdy jste tu se Zlínem ztratili náskok 2:0?
O tom konkrétním utkání jsme se nebavili. Ale pamatuji si, že tady u nás a vlastně i celkově venku, hráli vždycky dobře. Letos jsou navíc nahoře v tabulce, mají sebevědomí, takže jsme si na ně museli dávat pozor.

V zápasech Zlína obvykle moc gólů nepadá, dnes jsme jich však viděli hned deset…
Dnes to skutečně vypadalo jako otevřený zápas. Jindy mají ale hru založenou na obraně. Asi to vyplynulo z toho, že se nám rychle podařilo dát góly a Zlín pak musel hru otevřít. Naštěstí to tam klukům dnes padalo.

Nemrzelo vás, že to tam nespadlo i vám, když to šlo tak hladce?
To vůbec. Mně stačilo, že jsme vyhráli. Proti Zlínu se vyhrává těžce, takže tyhle 3 body jsou opravdu cenné.

Ze zápasů s Vítkovicemi. Třincem a Zlínem máte 6 bodů. Je to podle vás úspěch?
Šest bodů s těmito těžkými soupeři je podle mě dobrých. Ale dobře jsme hráli i v Třinci. Takže nějaký bodík jsme klidně mohli urvat i tam. Zase to ale nemuselo vyjít jindy, takže buďme rádi za šest.

Zvedla se tím nálada v kabině? A jak byste ji porovnal s atmosférou v Mostu a Kadani, kde jste letos také působil?
Nálada je vždycky dobrá tam, kde se vyhrává. V Kadani je tedy nálada dobrá, naopak v Mostě to snad ani nebudu komentovat. No a ve Varech… Sice jsme v tabulce dole, ale ještě není všemu konec a pořád máme o co hrát. Nemůžeme být nějak moc skleslí, protože to už by byl úplný konec.

Jak toto své cestování vnímáte? Mrzelo vás vypadnutí ze sestavy po úvodu sezony, nebo jste to trochu očekával?
Samozřejmě, že mě přesun mrzel, extraliga je extraliga a ve Varech jsem navíc doma. Ale co se dalo dělat. Kdybych to v hlavě moc řešil, stejně by mi to nepomohlo. Každopádně teď jsem rád, že zase mohu hrát za Energii.

Kde hledat příčiny letošní dobré formy Kadaně v první lize? Co jste vypozoroval?
Musím říct, že na první ligu tam jsou docela dobré podmínky. Zázemí, trenéři i parta, vše je tam dobré. Jsou tam mladší kluci, kteří hrají takový živý systém. Také mají dobrého gólmana. Pomáhá jim propojení s Chomutovem, jako jejich farma Kadaň docela šlape.

Čím myslíte, že jste si vysloužil návrat do základní sestavy?
Ani nevím, prostě mi zavolali, že se mám vrátit. Vím, že odešel Dustin, tak si na mě asi vzpomněli (úsměv).

Myslíte, že od trenéra Žemličky dostáváte více prostoru, než když Energii trénoval Vladimír Kýhos?
Rozdíl je spíš v tom, v jaké formaci hrajete. Teď ve druhé lajně mám toho času na ledě samozřejmě víc. Když jsem hrál ve čtvrté, tak to bylo jiné. Čtvrtá lajna toho času nikdy tolik nemá. Musím to tedy zaklepat, teď se mi hraje líp.

Související články

Ohlasy k zápasu | po 21.1.2013

Roman Vlach: První třetina byla zlomová

Ohlasy k zápasu | st 23.1.2013

Jan Košťál pokořil metu 700 utkání