HC Energie Karlovy Vary

Energie poprvé v sezoně zdolala Slavii

ELH: HC Energie - HC Slavia Praha 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) Po Zlínu a Plzni získala Energie skalp dalšího favorita. Díky poctivé defenzivní práci a páté letošní nule Tomáše Závorky stačil Karlovarským k zisku tří bodů jediný gól Lukáše Pecha z úvodu druhé minuty a pojistka Martina Zaťoviče do prázdné branky.
Tipsport extraliga, 44. kolo, ne 27.1.2013
Karlovy Vary
Slavia
2:0
1:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 2. Pech (D. Nosek, J. Drtina), 60. Zaťovič (Pech Skuhravý). Rozhodčí: Trombík, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 3723. Průběh utkání: 2:0.
Karlovy Vary: Závorka - Nosek, Drtina, Prošek, Gulaši, Grman, J. Látal, Kloz - Bicek, Pech, Zaťovič - Pohl, Roman Vlach, Doležal - Zucker, Skuhravý, Košťál - Koblasa, Vachovec, Skladaný.
Slavia: Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Koma, Kolařík, Kempný, Holub - Micka, P. Jelínek, Tomica - Hertl, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, Alinč, Krenželok - Skokan, Klhůfek, Poletín.

Komentář k utkání

Úvodní dvě minuty utkání znamenaly pro mužstvo z Prahy pod vedením Vladimíra Růžičky studenou sprchu. Počáteční nátlak před brankou Furcha znamenal pro slávisty oslabení díky vyloučení Kučného. Následných dvacet vteřin pak bylo možno vidět povedený přechod do útočného pásma, na jehož konci stál Lukáš Pech. Ten se po vydařené přihrávce od Davida Noska na modrou bez váhání rozhodl zakončit a z velké vzdálenosti překvapil Furcha.

To hosté si museli na vážnější šanci počkat až do deváté minuty utkání. Před brankou Závorky se ocitl osamocen Žejdl a už to vypadalo na vyrovnání. Vyražený kotouč však nedokázal zpracovat a Slavia v dalších minutách musela čelit nebezpečným výpadům ze strany Energie.

Slavia se začala probouzet až závěrem první třetiny. Elitní Hertlova formace několikrát dokázala zatopit domácímu brankáři. Ten však všechny pokusy o vyrovnání zlikvidoval nebo vyrazil.

Dvě minuty před koncem první třetiny se nabídla Pražanům prozatím největší šance na vyrovnání. Jiří Drtina při rozehrávce uklouz,l a poslal tak do samostatného nájezdu Alinče. Alinč zvolil ale špatné zakončení a Závorka s přehledem vyrazil mimo ohrožení branky. Do kabin se tedy lépe odcházelo domácím, kteří po první třetině drželi náskok 1:0!

Úvod druhé třetiny nabídl domácím šanci navýšit vedení. Bicek byl při úniku na Furcha zahákován a rozhodčí bez váhání nařídil trestné střílení. Bicek kličkou a zakončením bekhendem ale nájezd nevyužil.

V dalším průběhu bylo k vidění několik šancí před oběma brankami, které však gólem neskončily. Atmosféru v aréně nabudili Vachovec s Kadlecem, kteří se dostali do šarvátky. Zredukoval se tak na dvě minuty počet hráčů na ledě. Ani větší prostor však nepřinesl kýženou branku.

Až závěr druhého dějství ustálil hru, která se přenesla před branku Furcha. Domácí ex-kapitán Václav Skuhravý dokázal u mantinelu vybojovat kotouč a vytvořit si šanci. Tu mohl korunovat Zaťovič, ale volný prostor ve výstroji Furcha nenašel.

Sboru Vladimíra Růžičky se podařilo být aktivnějším až při vstupu do poslední třetiny. Slavia se snažila hrát jednodušeji a více střílet. Například Klhůfkovu šanci zlikvidoval Závorka doslova na brankové čáře svým levým betonem.

Na nápor Slavie odpověděli domácí stejnou mincí. Martin Zaťovič se dostal v 48. minutě do slibného zakončení. Ani on ale nedokázal bekhendem překonat stále sebevědomějšího Furcha.

Pražanům se krátil čas, což vedlo k otevření obrany a soustředění všech sil do útoku. O to více se nabízelo domácím výpadů a nájezdů v přečíslení. Druhé branky utkání se ale diváci nedočkali ani při těchto šancích.

V závěru utkání museli domácí čelit ohromnému náporu Slavie. Kadlec se snažil z obrany dirigovat útok Pražanů. To vedlo k mnoha střelám nebezpečných pro Závorku. Slavia se padesát vteřin před koncem řádné hrací doby uchýlila ke hře bez brankáře. Václav Skuhravý vybojoval po buly v obranné třetině kotouč, nahrál Lukáši Pechovi, který prázdnou branku svým pokusem netrefil. To se povedlo až napodruhé Martinu Zaťovičovi. Domácí kapitán tak zpečetil první letošní vítězství svého týmu nad Slavií.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Už po několikáté nám vyšlo první střídání. Následující proměněná přesilová hra rozhodla o utkání. Zbytek třetiny jsme ale polevili a měli jsme se Slavii problémy. Slavia dobře napadala a tím si vytvořila mnoho šancí. Ve třetí třetině jsme pak zapracovali na obraně a nepouštěli jsme Pražany do gólových šancí. Sice to bylo trochu na krev, ale zvládli jsme to. Slavia hrála opravdu dobře a myslím, že se utkání muselo divákům líbit.

Ondřej Weissman (HC Slavia Praha): Utkání se rozhodlo už ve druhé minutě. Byli jsme ze začátku ospalí, což vedlo k laciné brance. Myslím si, že jsme poté nehráli tak špatně. Vytvářeli jsme si nátlak i šance. Ale když je nedokážeme proměnit, tak těžko dokážeme vyhrát. S hrou jsme spokojeni, s výsledkem nikoli.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 27.1.2013

Pech překonal rekord Róberta Tomíka

Preview k zápasu | so 26.1.2013

Energie doma přivítá rozjetou Slavii