HC Energie Karlovy Vary

Energie míří pro další body do Litvínova

Povzbuzeni výhrami nad soupeři z vrchních pater tabulky vyjedou hokejisté Energie ve čtvrtek od 18:10 na litvínovský led. V podkrušnohorském derby půjde tentokrát opravdu o hodně. Domácí Verva okupuje šestou příčku, která zajišťuje přímý postup do play-off. Díky vyrovnanosti extraligy však nemají vůbec nic jistého, proto potřebují vyhrát. Energetici se zase chtějí přiblížit o kousek blíže předkolu. Utkání můžete sledovat na TV Fanda.

Litvínov překvapením extraligy

Pokud má letošní ročník extraligy nějaký tým, který experty a fanoušky příjemně překvapil, pak je to rozhodně litvínovská Verva. Tým Vladimíra Jeřábka a Petra Rosola doznal před sezonou řady hráčských změn. Většinou se však jednalo o průměrné hráče. Žádnou hvězdu se na sever republiky nalákat nepodařilo. Opět se tak ukazuje, že hokej je především kolektivní sport, kde osamocené individuality moc nezmůžou. V Litvínově fungují všechny čtyři formace a každá si splňuje své povinnosti. O produktivitu se stará především první lajna, tedy zkušení František Lukáš s Viktorem Hűblem, kteří vychovávají po svém boku mladého Juraje Majdana. Z předsezónních posil se nejvíce bodově prosazují Robin Hanzl a rychlík Rostislav Martynek. Obranu táhne dvaadvacetiletý Matěj Stříteský společně s o dva roky starším Karlem Kubátem. Oba prokazují, že i mladí obránci mohou mít v extraligovém týmu klíčovou roli. Litvínovská družina měla excelentní start do sezony. Poslední kola, jako by byla ale trochu v útlumu. Vedení Vervy se snažilo tým nakopnout. Hostovat do Chomutova proto poslalo zkušeného Vojtěcha Kubinčáka. Jak moc bude tento matador Litvínovu chybět prověří parta Richarda Žemličky již ve čtvrtek.

Energie pojede na sever s rekordmanem

Poslední domácí zápas Energie proti Slavii byl výjimečný hned v několika směrech. Karlovarští dokázali poprvé v sezoně přelstít Růžičkovu družinu, jež i letos bez problému míří do play-off. Především však obě branky zařídil Lukáš Pech, který svým dvoubodovým přídělem přepsal historické statistiky lázeňského klubu. V letošní sezoně totiž nasbíral centr elitní karlovarské formace již 53 bodů. Na čele statistik vystřídal Róberta Tomíka s 52 body, který držel svůj rekord ze sezony 2000/2001. Jak sám Lukáš Pech prohlásil, snaží se bodovat v každém utkání a především pomoci týmu k zisku bodů. Navýší své osobní statistiky již v podkrušnohorském derby?

Trenér Kverka: Do přestávky chceme 6 bodů

Ve čtvrteční předehrávce 45. kola hokejové Tipsport extraligy se hokejisté karlovarské Energie představí na ledě Litvínova. Energetici mají jasný úkol. Vybojovat tři body a prodloužit vítěznou sérii na čtyři zápasy. „Pokud chceme pomýšlet na play-off, tak jednoduše musíme vyhrát. Jinak to prostě nejde,“ říká asistent Jaromír Kverka před utkáním.

Do zápasu ale nezasáhnou dva obránci základní sestavy. „Martin Gründling má problém na hrudníku. Jedná se o dlouhodobější zranění. Jirka Drtina měl zvýšenou teplotu. Uvidíme, jestli nastoupí. Každopádně raději povoláme jednoho z obránců, kterého máme v první lize,“ přidává podrobnosti.

Na druhou stranu do tréninku se vrací dvojice Kumstát – Polák. „Petr bude k dispozici až po přestávce. Vojta Polák pojede do Litvínova s námi jako třináctý útočník,“ popisuje zdravotní stav dlouhodobě nemocných.

Úterní dohrávky a předehrávka byly karlovarskými hokejisty důsledně sledovány. „Výsledky hrály pro nás. To se musí nechat. Na druhou stranu poslední celé kolo bylo naopak proti nám. Tak či tak my si to musíme uhrát sami. My musíme z posledních osmi utkání minimálně pětkrát vyhrát za tři body. Jinak nemáme šanci,“ rozebírá Kverka situaci v tabulce a pokračuje: „Bylo by pro nás dobré, kdyby týmy v první šestce začaly vyhrávat a braly body naším přímým konkurentům.“

Hodně napovědět může už čtvrteční předehrávka. „Bylo pro mne trochu překvapivé, kam se až Litvínov v tabulce dostal. Hrají dobře a uvolněně. Jsou silní v útoku, ale my se musíme s nimi o tři body doslova porvat. Podle mého je to jeden z hratelných soupeřů, to je ale dnes každý tým,“ popisuje asistent na lavičce Energie cíle pro dnešní klání.

Čistě teoreticky, pokud by Karlovy Vary uspěly, tak se minitabulka sedmi celků od šestého do dvanáctého místa smrskne na deset bodíků. „Je to hodně vyrovnané. Jak už jsem řekl, nejlepší by pro nás bylo, kdyby začala opět sbírat body i Plzeň. Naším cílem je vyhrát a ještě více nahustit pole okolo desátého místa,“ říká Kverka.

V neděli se pak Karlovaráci představí na ledě Pardubic, na které ztrácejí jeden jediný bod. „V posledních zápasech se nám daří a kdybychom získali do přestávky šest bodů, bylo by to super. Ovšem, když si dovezeme tři body, tak budeme rádi a vše, co bude navíc, tak bude bonus,“ dodává.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 2:0
Branky a nahrávky: 2. Pech (Nosek, Drtina), 60. Zaťovič (Pech, Skuhravý)

HC Vítkovice Steel – HC Verva Litvínov 4:3 pp
Branky a nahrávky: 6. Huna (Roman, Svačina), 22. Huna (Svačina, Sloboda), 51. Roman (Svačina, Sloboda), 63. Svačina (Huna) – 7. Rapáč (Pšurný, Gula), 10. Lukeš (Hűbl, Lukeš), 42. Černý (Rapáč).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 44 - 16 - 2 - 5 – 21 - 113:123 - 57 b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 53 bodů (21+32)
Nejlepší střelec Lukáš Pech - 21 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 32 asistencí
Nejlepší v +/- Petr Kumstát, Lukáš Pech +6 bodů
Nejtrestanější hráč Michal Gulaši – 64 TM
Brankáři Lukáš Mensator 89.5 %, 3.45 g/z
Tomáš Závorka 93.35 %, 2.10 g/z
Úspěšnost přesilovek 16.1 % (6. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 85.3 % (7. místo v extralize)*

HC Verva Litvínov
Utkání v extralize 44 - 17 - 6 - 5 - 16 – 135:128 - 68 b
Průběžné umístění 6. místo
Nejproduktivnější hráč Viktor Hűbl - 50 bodů (16+34)
Nejlepší střelec František Lukeš – 22 branek
Nejlepší nahrávač Viktor Hűbl - 34 asistencí
Nejlepší v +/- Matěj Stříteský +11 bodů
Nejtrestanější hráč Viktor Hűbl - 50 TM
Brankáři Petr Franěk 88.37 %, 4.14 g/z
Pavel Francouz 91.81 %, 2.63 g/z
Úspěšnost přesilovek 13.1 % (9. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 84.6 % (8. místo v extralize)*

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/2013

06. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Verva Litvínov 4:2
19. kolo HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 5:2
32. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov 2:3

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Nosek, Drtina, Gulaši, Grman, J. Látal, Prošek - Zaťovič "C", Pech, Bicek – Doležal, Vlach, Pohl – Zucker, Skuhravý, Košťál – Skladaný, Vachovec, Koblasa.

HC VERVA Litvínov: Francouz – Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brečák, Posmyk, Jareš – Mejdan, Hűbl, Lukeš – Martynek, Piroš, Rusinský – Rapáč, Černý, Pšurný – Baláž, Smolka, Ludvík.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 1.2.2013

Skuhravý: Tři góly v přesilovkách rozhodly

Reportáž | čt 31.1.2013

Verva potvrdila domácí formu