HC Energie Karlovy Vary

Lev Berdičevskij: Do Varů se vracím rád

Pozorný karlovarský fanoušek, který navštívil poslední domácí zápasy juniorů, mohl na střídačce hostů zahlédnout známou tvář. V roli asistenta trenéra HK MVD Balašicha působí Lev Berdičevskij, který v 90. letech odehrál několik desítek zápasů za Karlovy Vary. V našem rozhovoru vyjádřil radost nad návratem do bývalého působiště i ziskem pěti bodů ze dvou zápasů MHL.

Útočník Lev Berdičevskij v Karlových Varech odehrál část sezony 1996/97. Šlo o poslední sezonu před postupem tehdejší Becherovky do nejvyšší soutěže a rodák z ruského Permu zasáhl i do strhující baráže s Opavou. Za Karlovy Vary odehrál celkem 25 utkání, ve kterých zaznamenal 13 branek, 9 asistencí a 105 trestných minut.

Jaké máte ze svého návratu do Karlových Varů pocity?
Pocity mám skvělé. Je to místo, kde jsem měl hodně přátel, a město je opravdu krásné. V pátek jsem se byl trochu projít. Prohlédl jsem si dům, kde jsem tu bydlel, i starou halu, kde jsme hráli zápasy. Teď máte krásnou novou arénu. Rád se sem vracím.

Co vám z vašeho krátkého angažmá v Becherovce nejvíce zůstalo v paměti?
Nejvýraznější vzpomínkou pro mě byly zápasy s Opavou o postup. Vy tomu říkáte baráž (použije české slovo).

Kam se vaše kariéra ubírala po odchodu z Varů?
Hrál jsem za Dynamo Moskva, se kterým se nám v sezoně 1999/00 podařilo vyhrát ruskou Superligu. Mimochodem, měl jsem radost, když jsem se doslechl, že Karlovy Vary před pár lety získaly český mistrovský titul. Snad se jim to brzy podaří zopakovat.

Lev Berdičevskij se pěstních soubojů nebojí. Na YouTube je k nalezení řada jeho šarvátek

Kdy jste s hraním hokeje přestal?
Já nepřestal nikdy (smích). Stále hraji za veteránský tým Gazprom Export. V prosinci jsem s ním hrál i tady v KV Areně v rámci oslav výročí karlovarského klubu. Profesionální kariéru jsem ale ukončil v sezoně 2004/05 ve Voskresensku.

A dal jste se na trénování…
Ano, začínal jsem u dětí. V MHL působím teprve první rok. Stále se učím, ale je to pro mě zážitek. Baví mě pracovat s mladými kluky a předávat jim své zkušenosti. Jednou bych si ale samozřejmě rád vyzkoušel trénovat i dospělé. Třeba i v KHL (úsměv).

Co říkáte na karlovarskou juniorku v MHL?
Hráli jsme proti vám letos už čtyřikrát a musím říct, že máte dobrý tým. Hrajete fyzický hokej, dobrý systém. V porovnání s námi máte asi trochu lepší hráče. My se ale v průběhu sezony zlepšujeme, potřebujeme body, protože bojujeme o play-off. Do posledních zápasů jsme dali víc nasazení, proto jsme je vyhráli.

Díky za rozhovor!

Související články

Reportáž | pá 15.2.2013

Balašicha vyhrála i ve druhém utkání