HC Energie Karlovy Vary

Boj o naději pokračuje v Liberci

Do konce základní části zbývají energetikům poslední tři zápasy, které rozhodnou o jejich dalším programu. Desáté místo drží Vítkovice, které se snaží dohnat kromě energetiků i hokejisté Pardubic. Karlovarští potřebují nutně bodovat v doupěti Bílých Tygrů, proti kterým se jim letos vůbec nedaří. Všechna tři utkání aktuální sezony vyhrál Liberec poměrem 3:1. Dočká se konečně Energie výhry? Duel startuje v pátek od 18:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

Tygry čeká play-out

Liberci se v letošní sezoně opravdu moc nedařilo, a tak už je nyní jasné, že si v play-off nezahraje. Naposledy se něco podobného Bílým Tygrům „povedlo“ v roce 2004, kdy skončili na 11. místě tabulky, když získali o bod víc než dvanáctá Energie. Tenkrát se ale play-out nehrálo, a tak mohl být Liberec v klidu. Baráž absolvovaly České Budějovice, prohrály s Jihlavou 0:4 na zápasy, a sestoupily do 1. ligy.

Ale zpět na sever Čech. V kalendářním roce 2013 odehrál Liberec 16 zápasů, ve kterých získal 22 bodů, což není úplně zlé. Pro srovnání, pražská Slavia, která bodově dotáhla vedoucí Plzeň, nasbírala v prvních dvou měsících roku 32 bodů. Tygři předvedli v únoru povedenou domácí sérii tří výher v řadě (Třinec 5:4pp, Litvínov 5:3, Pardubice 3:2), ani toto zlepšení jim ale není nic platné. Ale body které nasbírali, se jim ještě pochopitelně mohou hodit v play-out.

Kdo si zahraje play-off?

Plzeň, Slavia, Zlín, Sparta. Tyto čtyři týmy už mají jistý postup do čtvrtfinále play-off. Blízko k této jistotě je i Třinec. Šestý Litvínov ještě musí bojovat. S náskokem čtyř bodů na sedmé Kladno a osmý MOUNTFIELD by ještě potřeboval nějaké body urvat. K potvrzení účasti v předkole stačí Rytířům i Jihočechům jediný bod, případně zaváhání Pardubic.

Desáté místo drží Vítkovice, kterým zbývá odehrát už jen dvě utkání. Pardubice zaostávají o tři body, mají ale horší vzájemnou bilanci, a tak nemají osud ve svých rukou. Pokud chtějí postoupit, musí získat o bod víc než Vítkovice. Energie ztrácí dokonce šest bodů, a tak potřebuje, v ideálním případě, získat z posledních tří zápasů plný počet bodů. Vzhledem k lepší vzájemné bilanci s Vítkovicemi by to mohlo stačit, ale jen v případě že všechny body nezískají i Východočeši. I s nimi mají energetici lepší vzájemnou bilanci. Může také nastat bodová shoda Pardubic, Vítkovic a Brna. Rozhodovala by pak minitabulka, v níž by na tom nejlépe byl ostravský Steel.

Asistent trenéra o postupových šancích

Pátek v 18:30 hodin. To je přesný čas, který hodně napoví o tom, kam by mohly směřovat další kroky hokejistů HC Energie. „Nám je jasné, o co se bude hrát. Všichni hráči si to plně uvědomují.  Víme, že když třikrát v posledních třech kolech vyhrajeme, tak máme reálnou šanci postoupit,“ říká na úvod asistent Kverka a pokračuje: „Nicméně bude to velice náročné. Naděje stále žije a nás to drží v neustálém napětí.“

Karlovy Vary musí utkání v Podještědí zvládnout za tři body. „Pokud bychom prohráli, tak se na nás dotáhnou na rozdíl jednoho bodu a v play-out bychom měli moře starostí. To nechceme. Na druhou stranu jim můžeme utéct na rozdíl sedmi bodíků a i kdybychom se nedostali do play-off, tak nám tento bodový náskok pomůže vyhnout se baráži,“ popisuje Kverka situaci, ve které se jeho tým nachází.

Tygři vyměnili v průběhu sezony trenéra a začali sbírat body. „Daří se jim a my bohužel s nimi nemáme dobrou bilanci. Na druhou stranu můj názor je takový, že favorita tento duel nemá. Když se popereme o body a bude nás to utkání bolet, tak bychom mohli uspět,“ pokračuje.

Zápasovou bilanci naopak mají energetici na své straně při rovnosti bodů s Vítkovicemi a Pardubicemi. „Je to naše výhoda, která nakonec může promluvit do konečné podoby tabulky. Ale když si to uhrají ty dva týmy samy, tak nám nic nepomůže,“ uzavírá.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Doležal (Drtina, Pech), 15. Košťál (Zucker, Vachovec), 37. Nosek (Skuhravý), 48. Doležal (Bicek, Skuhravý) - 12. Palin (Macháček, Hřebejk), 46. Důras (Divíšek, Palin), 46. Hruška (Rutta, Macháček).

HC Slavia Praha – Bílí Tygři Liberec 3:2sn (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Poletín, 53. Micka (Jelínek, Kempný), rozhodující sam. nájezd Kadlec – 22. Fillipi (Bulíř, Kudrna), 59. Fillipi (Čutta).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 49 - 18 - 2 - 5 - 24- 127:141 - 63 b
Průběžné umístění 12. místo
Nejproduktivnější hráč Lukáš Pech – 55 bodů (21+34)
Nejlepší střelec Lukáš Pech - 21 branek
Nejlepší nahrávač Lukáš Pech – 34 asistencí
Nejlepší v +/- Lukáš Pech +8 bodů
Nejtrestanější hráč Jiří Doležal – 69 TM
Brankáři Tomáš Závorka 92.85 %, 2.39 g/z
Lukáš Mensator 89.55 %, 3.45 g/z
Úspěšnost přesilovek 14.4 % (7. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 83.8 % (10. místo v extralize)*

Bílí Tygři Liberec
Utkání v extralize 49 -14 - 3 - 11 - 21 – 131:171 - 59 b
Průběžné umístění 13. místo
Nejproduktivnější hráč Petr Nedvěd - 50 bodů (19+31)
Nejlepší střelec Petr Nedvěd – 19 branek
Nejlepší nahrávač Petr Nedvěd - 31 asistencí
Nejlepší v +/- Antonín Dušek +5 bodů
Nejtrestanější hráč Petr Nedvěd - 145 TM
Brankáři Marek Schwarz 88.87 %, 3.78 g/z
Tomáš Vošvrda 89.08 %, 3.38 g/z
Úspěšnost přesilovek 14.0 % (9. místo v extralize)*
Úspěšnost oslabení 83.5 % (13. místo v extralize)*

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2012/13

11. kolo HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 1:3
24. kolo Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary 3:1
37. kolo HC Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec 1:3

Sestavy z posledního utkání:

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Nosek, Drtina, Parýzek, Gulaši, Grman, J. Látal, Prošek, Kloz - Zaťovič, Pech, Kumstát – Doležal, Skuhravý, Bicek – Pohl, Skladaný, Vlach - Zucker, Vachovec, Košťál

Bílí Tygři Liberec: Vošvrda (v 34. minutě na trestné střílení a na samostatné nájezdy Schwarz) – Čakajík, Šimek, Kolmann, Derner, Čutta, Jánošík, Moravec, Výtisk – Pospíšil, Nedvěd, Víšek – T. Urban, Bulík, Kica – Kudrna, Filippi, Bulíř – Bárta, Vantuch, Galamboš

Související články