HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský sledge hokej je po čtyřech letech znovu zlatý!

Aktualizováno. Sportovní klub vozíčkářů Sharks Karlovy Vary porazil v dramatickém druhém finálové utkání Spartu Praha 2:1 a stal se mistrem České sledge hokejové ligy 2012/2013! Žraloci zvítězili v sérii 2:0 na zápasy a potřetí v desetileté éře klubu získali mistrovský titul. Naposledy slavili sledgemani v památném finále 2009 v Plecharéně.

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)

Branky: 37. M. Geier (Forgo), 38. J. Berger (Forgo) - 44. Z. Krupička (Klíma). Rozhodčí: Fagan - Červenka, Matas. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 150. Vývoj utkání: 2:0, 2:1. Hráno 9. března 2013 v Ostrově. Konečný stav série 2:0.

Karlovy Vary: B. Mach - J. Berger, Hrbek, M. Geier, Jeřábek, Janko, Lindák, Nejedlý, Forgo, Očenášek, J. Švec.

Praha: Vápenka - Z. Krupička, Zapletal, J. Krupička, Zikmund, Raul, Klíma, Podhradský, Němec.

Žádné útočné manévry. Finalisté, dobře vědomi si důležitosti utkání, nehodlali nechat se strhnout vynikající atmosférou na stadionu a vsadili od počátku na důslednou hru bez větších chyb. První vážnější ohrožení branky obstaral Geierův průnik po levém křídle až v 10. minutě, sparťanský brankář byl na místě. Hosté vystrčili růžky půl minuty před koncem třetiny, v přesilovce doráželi Klíma a Z. Krupička, ale i Mach v domácí brance prokázal svoji připravenost.

Žraloci vstoupili do druhé části v početní výhodě, paradoxně však musela být v pozoru Machova lapačka proti unikajícímu Z. Krupičkovi. Po šarvátce před Vápenkou putovali s menším trestem ze hry Forgo s Němcem a více prostoru přineslo šance. Raulův pokus likvidoval Mach nadvakrát, na druhé straně domácí publikum jen zahučelo po Geierově přízemní střele, která se odrazila od Vápenkovy sledge.

Nejblíže veledůležitému prvnímu gólu byl v prostřední třetině kapitán Sparty Zdeněk Krupička. Na konci 23. minuty ujel do svého typického sóla, jenže dlouhá klička gólmanovi byla až moc dlouhá a Mach udržel bezbrankové skóre. Oba týmy si bez úspěchu vyzkoušely po jedné přesilové hře, ale závěr třetiny přece jen jednu změnu přinesl. Karlovarští si postupně začínali vytvářet územní převahu a i když je Sparta držela mimo střelecké pozice, taktiky soupeřů se začaly rýsovat v jasných obrysech.

Napjatí diváci si o druhé přestávce mohli odpočinout při soutěži, v níž tři šťastlivci vyhráli originální hrané žraločí dresy z tohoto utkání. Třetí perioda potvrdila nastolený trend a nože sledge hokejových sání kreslily zářezy především v útočném pásmu Karlových Varů. Bergerova překvapivá přihrávka z otočky našla u vzdálenější tyče volného Forga, prudký pas však centr elitní formace minul. Sparta trpělivě bránila a čekala na svoji příležitost. Otázku kdo s koho nakonec rozlouskla 37. minuta k radosti domácích. Forgo našel nepokrytého Michala Geiera a ten střelou po ledě překvapil Vápenku. Divácká odezva na první trefu řádně prověřila ve stísněném prostoru ostrovského stadionu ušní bubínky všech přítomných.

V následující minutě se pro Spartu velmi nevýhodně nechal vyloučit Raul a nálada na straně Karlových Varů se mohla přiblížit bodu varu. Po pouhých šestnácti sekundách Forgova žabka proskočila mezi kruhy k Jiřímu Bergerovi a ten z otočky spektakulárně prostřelil prostor Vápenkovy lapačky, 2:0! Hosté okamžitě přispěchali s oddechovým časem a taktickou poradou. Sedm minut před koncem to se Spartou vypadalo všelijak, jen ne dobře.

Hosté se však ke své cti nevzdali a vyrobili ze závěru utkání dokonalé drama. Ačkoliv přesilovku při vyloučení Bergera sehráli katastrofálně, po jejím skončení si před Macha výborně najel Zdeněk Krupička a po ideální Klímově přihrávce nedal brankáři šanci. Za stavu 2:1 necelé dvě minuty před třetí sirénou vrhli Pražané všechny síly do útoku a vynutili si další faul. Geier odešel k trestné lavici v čase 44:26 a Sparta sáhla k herní variantě šesti proti čtyřem. Skvělým přístupem Žraloků se ale dostala k jediné zblokované střele, a tak po závěrečném hvizdu mohla naplno propuknout karlovarská radost ze třetího mistrovského titulu!

Sportovní klub vozíčkářů Sharks si nadělil ke svým desátým narozeninám ten nejlepší dárek a stal se aktuálně nejúspěšnějším klubem v historii České sledge hokejové ligy. Za vynikající podpory fanoušků převzal z rukou náměstka primátora města Karlovy Vary zlaté medaile i pohár pro vítěze ročníku 2012/2013 a mohl se odebrat k zasloužené oslavě.

Série Zlín - Pardubice

Loňský mistr ze Zlína získal útěchu alespoň v podobě bronzových medailí. V odvetě na svém ledě mu stačil jediný přesný zásah a po výhře 5:2 na východě Čech vyhrál sérii o třetí místo 2:0 na zápasy.

SHK Lapp Zlín - SHK Pardubice 1:0 (0:0, 1:0, 0:0). Konečný stav série 2:0.
Branka: 16. Hábl (Šafránek, Palát).