HC Energie Karlovy Vary

St. dorostenci v Havířově nakročili k postupu

St. dorost: AZ Havířov - HC Energie 0:3 (0:1, 0:1, 0:1) Úspěšný den karlovarské mládeže potvrdili i starší dorostenci, kteří do osmifinále play-off vstoupili vítězstvím 3:0 na ledě Havířova. O tři karlovarské branky se postarali Michálek, Jirušek a Gorčík, gólman Jakub Frček vychytal čisté konto. Série hraná na dvě vítězství se nyní stěhuje do KV Areny, kde pokračuje v pátek od 16:00.
Extraliga staršího dorostu, OF1, st 13.3.2013
Havířov
Karlovy Vary
0:3
0:1, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 14. Michálek (Veverka), 25. Jirušek (Beránek, Janata), 44. Gorčík (Michálek, Bláha). Rozhodčí: Šutara - Vengřín, Záviský. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 264. Střely na branku: 26:23. Průběh utkání: 0:3. Stav série: 0:1.
Havířov: Šimeček - Ďurkáč, Šteffko, Bahounek, Heinzl, Adamík, Chroboček, Potočný V., Potočný J - Wróbel, Orság, Kotala, Carbol "C", Fejko, Polak, Sonnek "A", Gola R., Bednář, Synek "A", Gola P., Caruk
Karlovy Vary: Frček - Vaněk, Binias, Blaha, Priškin, Michálek "A", Rulík, Kodl, Veverka "C", Šafář, Beránek, Molnár, Dimitrov, Rubeš, Vrána, Gorčík, Petrov, Jirušek, Janata, Pfister

Komentář k utkání

Utkání se začalo zostra, ale i přesto jsme museli na první střelu čekat do 4. minuty, když Gorčík trefil Šimečkův beton. AZ si místy vytvářel stálý tlak na soupeře, ale nic víc než šance Carbola z něj nevyplynulo.

V 11. minutě to byla Energie, jenž měla velkou šanci. Jiruškova střela skončila pod rukou Šimečka. Ve 13. minutě si velký tlak vytvořily Karlovy Vary, z toho plynulo vyloučení a přesilová hra. O minutu později, když už se vrátil na led vyloučený hráč AZ, Energie udeřila. Patrik Michálek nastřelil puk od modré čáry na lapačku Šimečka, kterému puk prošel až za záda – 0:1.

AZ se ihned snažil na vývoj zápasu reagovat, ale Orság byl z dobré pozice odstaven. Ve 25. minutě se opakovala situace z předešlé třetiny, stálý tlak hostů přinesla další branku. Před branku se s pukem vytočil Miroslav Jirušek a zasunul puk za ležícího Šimečka – 0:2.

Ve 26. minutě dostal výhodu přesilové hry i havířovský AZ. Velké šance a dobrý pohyb, ale branku nepřinesl. Blízko k ní měl Carbol a Caruk. O chvíli později se v další početní výhodě ocitl Synek téměř sám u tyčky, ale trefil beton přesouvajícího se Frčka.

Ve 34. minutě dvakrát zaúřadovaly betony Šimečka. Po střele Gorčíka i Rulíka se puk odrazil mimo branku. Na konci druhé třetiny se pokusil lehkým nahozením po otočce prosadit Orság, ale puk šel těsně vedle tyčky!

Ve 44. minutě dokázala Energie využít nabídnutou výhodu při signalizovaném vyloučení. Na modré si vzal puk Sebastian Gorčík a lehce pustil puk po ledě na branku. Puk prošel vymezenou uličkou mezi hokejkami i hráči mezi betony Šimečka – 0:3.

Bylo jasné, že to může znamenat rozhodující zásah. Uprostřed třetí periody ubránily Karlovy Vary několik oslabení, čímž udělali velký krok kupředu. V 53. minutě vystřelil Patrik Michálek tak, že Šimeček musel tento puk vyrazit nad sebe a následně vytěsnit koncem lapačky těsně nad horní tyčku. V podobné pozici si poradil havířovský brankář i napodruhé.

V 57. minutě ujal, už nepozorné obraně Havířova, Molnár, ale v koncovce si na Šimečka nepřišel! AZ zápas nakonec nevzdal a dále bojoval o čestný úspěch. Ale když se nepodařilo Robinu Golovi ve dvou šancích překonat výborně chytajícího Frčka, bylo jasné, jak zápas skončí.

Utkání vyhrály Karlovy Vary 3:0 a ujaly se vedení 1:0 v sérii. Už v pátek budou mít možnost sérii rozhodnout na domácím ledě, to AZ se bude snažit oddálit konec sezony.

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (AZ Havířov): Věděli jsme, co nás čeká. Hráči však dneska ukázali svou nevyzrálost. Předvedli jsme řadu individuálních chyb a hlavně někteří ukázali, jak se nemá jít do play-off. To se musí hrát úplně jinak. Dvě třetiny to bylo bez tlaku a bez střelby a nešli jsme naproti tomu vyrovnat nepříznivý stav. Prohráli jsme si to zejména ve druhé třetině, kdy nám soupeř odskočil na dvě branky. Pro mě jako trenéra je to dneska velké zklamání od týmu.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to oboustranně vynikající utkání a s výborným nasazením, tak jak se v play-off hraje. Obě mužstva pracovala na krev. Naši hráči udrželi stanovený koncept hry, tak jak jsme si to před zápasem domluvili. Na soupeře jsme byli dobře připraveni a podařilo se nám využít příležitosti, které nám nabídl. Oporou nám byl brankář Frček, především při přesilovkách soupeře. Těch měl Havířov možná trochu víc, než si zasloužil. Dnešní výhra je jen první krok a zdaleka není ještě nic rozhodnuto.