HC Energie Karlovy Vary

Miroslav Vaněk: Do kádru musíme sáhnout razantně

V tradičním hodnocení skončené sezony neskrýval generální manažer klubu nespokojenost s výsledky A-mužstva a nutnost velkých změn. Kvitoval naopak úspěchy mládežnických celků Energie. Přečtěte si obsáhlý rozhovor s Miroslavem Vaňkem na téma minulé i budoucí sezony.

Pane Vaňku, jak stručně zhodnotíte sezonu 2012/13?
Pokud mám být stručný, tak celý ročník skončil pro nás neúspěšně, naštěstí však ne ostudně. Jsme velice rádi, že jsme nespadli do barážové skupiny. Fanoušci nyní určitě sami vidí, jak je tato skupina náročná. Cílem bylo postoupit do předkola, což se nepovedlo. Proto hovořím o neúspěchu.

Kde vidíte příčiny?
Příčin bylo více. Myslím si, že jsme před sezonou postavili tým, který se měl za normálních okolností pohybovat v tabulce na osmém, devátém místě a měl vybojovat minimálně předkolo play-off. Prvním z faktorů neúspěchu byla zranění. Nechceme se na to vymlouvat, ale letos jich bylo opravdu hodně včetně základních pilířů naší sestavy. Problémy měli třeba Petr Kumstát, David Nosek nebo Lukáš Mensator, v průběhu sezony marodila celá řada dalších hráčů. To se negativně odráželo na výkonech mužstva, protože zas tolik kvalitních hráčů jsme neměli. Základ sestavy jsme měli postavený na sedmi, osmi lidech.

Další věcí byla výluka v NHL. Pokud se podíváme na tabulku po konci výluky, tak naše áčko skončilo čtvrté, ale tu obrovskou ztrátu z úvodu soutěže už smazat nedokázalo. Celky jako Kladno, České Budějovice nebo Pardubice posílily o hráče, kterým nikdo v extralize nedokázal konkurovat. Tito hráči jim pomohli udělat body. Bez nich by tabulka především ve spodní části byla mnohem vyrovnanější a možná bychom si na předkolo také sáhli.

Třetí skutečností byla výměna trenérů. Myslím si, že jsme začali sezonu velmi naivně, především v defenzivní činnosti. Hráči zřejmě měli představu, že budou hrát jiný hokej, než na jaký mají. Chyběly základní atributy jako disciplína v herních činnostech a stoprocentní dodržování taktiky. Až s příchodem Richarda Žemličky se tyto věci začaly pomalu zlepšovat. Už poněkolikáté hráči začali soutěž ve stylu, jako by stále ještě bylo přípravné období a probouzet se začali až okolo Vánoc. Takový laxní začátek už nesmíme dopustit.

Další věcí je, že Karlovy Vary se vždy potřebovaly opřít o nadstandardní výkony brankářské jedničky. Všichni víme, že Lukáš Mensator neměl ideální sezonu. Často jsem se ho snažil bránit, protože za tak špatnou defenzivou, kterou jsme předváděli v první polovině soutěže, by nemohl chytat ani Dominik Hašek. Aby gólman odváděl nadstandard, musí mu k tomu pomoc i hráči.

V neposlední řadě nás zklamali někteří hráči, od kterých jsme čekali, že budou oporami. Odešel Petr Gřegořek i všichni tři Kanaďané. Poměr cena výkon tam zkrátka nebyl.

Jaké kroky učiníte, aby se tento scénář neopakoval znovu?
Velmi razantně budeme muset sáhnout do kádru. Čtyři sezony jsme se tu snažili obalovat a doplňovat nějaké zdravé jádro a tři z toho byly neúspěšné, hráli jsme play-out. S tím se musí něco udělat. Zásah do kádru bude pro mnohé fanoušky možná i překvapivý. Sponzory, fanoušky a vůbec celou veřejnost požádáme o trpělivost. Nezbývá nám totiž nic jiného, než postavit takřka nový tým a dlouhodobě s ním pracovat. Změna určitě nenastane hned mávnutím kouzelného proutku. Vrchol nového týmu by měl přijít za dvě, tři sezony, je to dlouhodobá práce. Na druhé straně se pokusíme nabídnout dravost, rychlost a hlad po hokeji.

Kdy veřejnosti odtajníte první změny?
Někdy po 16. dubnu budeme schopní sdělit, kdo končí, kdo zůstává a možná i jména nových hráčů. Každopádně to nebude tak, že bychom 29. dubna zahajovali letní přípravu s kompletním kádrem. Vždycky jsme spěchali, aby už na začátku přípravy bylo mužstvo poskládané. Letos jsme se rozhodli být velmi obezřetní a přípravu začneme s užším kádrem, kde může chybět pět, šest hráčů. Tým budeme doplňovat klidně až do poloviny září, protože si chceme počkat na hráče, kteří budou posilami na ledě a ne jenom na papíře, jak se nám to stalo letos. Vím, že nejlepší hráče si rozeberou kluby z KHL a špičkové extraligové týmy. I tak ale stále zbude dost hráčů, kteří možná nebudou mít věhlasné jméno, ale o to víc se o extraligové angažmá porvou a bude jim ctí nosit karlovarský dres.

Ve funkci hlavního trenéra jste ponechali Richarda Žemličku. Můžete potvrdit zprávy z médií, že jste jednali i se Zdeňkem Venerou a Jiřím Kalousem?
Pro příští sezonu jsme se pokoušeli sehnat co nejkvalitnějšího trenéra, který by nám spolu s nevyhnutelnými změnami kádru pomohl obrátit situaci k lepšímu. Zdeněk Venera a Jiří Kalous skutečně patřili mezi kandidáty, se kterými jsme poměrně dlouho jednali. Domluvili jsme se ale nakonec s Richardem Žemličkou, který od svého nástupu 6. listopadu 2012 odvedl velký kus práce. Nelehkou situaci zvládnul a při výběrů trenérů nebyl oproti zmíněným pánům nijak hendikepován.

Mnohem více radosti vám letos udělala mládež, že?
U mládeže prožíváme radost už několikátý rok po sobě. Letos musím poděkovat a pogratulovat starším dorostencům k opravdu výjimečnému úspěchu. Kluci se dokázali stát mistry České republiky a znovu prokázali, že v Karlových Varech se s mládeží pracuje na špičkové úrovni. Je nejvyšší čas, abychom tyto úspěchy začali promítat do A-mužstva. Tedy aby naši odchovanci co nejvíce pronikali do áčka. Samozřejmě se také musím zmínit o našem týmu juniorů v Mládežnické hokejové lize. Ten jako nováček na velmi vysoké úrovni reprezentoval karlovarský a český hokej.

ČSLH už schválil MHL v Karlových Varech i pro příští sezonu. Jak je to však s plněním rozpočtu pro tuto soutěž?
Měli jsme už pracovní schůzku s vedením společnosti Vemex, která byla generálním partnerem mužstva. Tato společnost byla s účastí maximálně spokojena a bylo nám přislíbeno generální partnerství i pro příští rok. Detailní jednání ještě budou probíhat. Trenéři a vedení mládežnického úseku momentálně dostali za úkol doplnit tým, abychom v příští sezoně opět uspěli po sportovní stránce. Na nás na managementu bude to, abychom se opět domluvili na financování. V tuto chvíli mohu říct, že vše pokračuje zdárně.

Můžete nastínit, jakými změnami juniorka projde?
O místo v A-týmu si řeklo svými výkony několik hráčů. Jmenovitě se jedná o brankáře Habala, obránce Schussera a útočníky Tomečka a Kverku. Tito se přesouvají k áčku. Velmi dobře k tomu mají nakročeno také Harkabus, Dvořák, Kvapil nebo Zadražil. Hráčů s šancí na extraligu je ale víc. Pronikání juniorů do áčka budeme chtít uspišovat, protože je to jedna z cest, jak uspořit finanční prostředky. Do juniorů se naopak posunou někteří mistři ze staršího dorostu. Nebojím se, že bychom sestavili slabý kádr.

A co říci k mistrovskému titulu starších dorostenců?
Starší dorost je součástí Akademie ČSLH, kam také spadají junioři a mladší dorost. Práce ve všech těchto týmech je na vysoké úrovni a přináší to své výsledky. Jak ředitel mládežnického úseku pan Píša, tak šéftrenér Jiří Ryžuk zde odvádí obrovský kus práce. Trenéři počínaje Karlem Mlejnkem, přes Václava Eismanna a konče u Radka Škardy, jsou všichni vynikající odborníci. Co se týče staršího dorostu, tak bych chtěl touto cestou Václavu Eismannovi ještě jednou pogratulovat. Jeho práce byla dlouhodobě vynikající, vychovával pro juniorku kvalitní hráče, ale až do letoška mu chyběl nějaký týmový úspěch. Václav je za Karlem Mlejnkem další pracant, který je ochoten se učit, vnímat nejnovější trendy a pomalu a jistě se bude také posouvat výš a výš.

Vzhledem ke kvalitě mládeže pro vás nové pravidlo o povinné účasti juniorů v extraligových zápasech zřejmě nepředstavuje komplikaci?
Nemáme s tím vůbec žádný problém. Byli jsme jedním z iniciátorů tohoto opatření už v době, kdy jsme navrhovali uzavřít extraligu. To mimochodem za stávající ekonomické situace stále považuji za správný krok. Chtěli jsme, aby reprezentanti v týmu U20 povinně hráli extraligu. Ani v té podobě, v jaké svaz pravidlo schválil, s tím problém nemáme.

Byly to právě výsledky mládeže, co pomohlo uklidnit před pár lety napjaté vztahy s magistrátem?
Úspěchy naší mládeže jsou určitě důležitým argumentem. A nemyslím tím pouze juniory a starší dorost. Kdybychom říkali, co které třídy vyhrály za turnaje, byli bychom tu dlouho. Máme tu 450 dětí, kterým se v klubu intenzivně a celoročně věnujeme. Další argument pro město je nádherná aréna za miliardu, která by bez hokeje jen těžko hledala využití. Myslím si, že po počátečních bojích jsme spolu začali víc a víc komunikovat a dospěli jsme k velmi rozumnému konsensu. Dnes Město Karlovy Vary hokej podporuje velmi významně a my jsme mu za to vděční.

Jistě už začínáte přemýšlet o rozpočtu pro novou sezonu…
Nastavili jsme si plán ve stejné výši jako v sezoně 2012/13. Rádi bychom dali dohromady rozpočet ve výši 84 milionů korun. Ve stávající ekonomické situaci je to velmi náročný cíl a tyto prostředky se nám budou jen velmi těžce dávat dohromady. Jednání s partnery teprve začínají, chytřejší tedy budeme na konci srpna. Rozpočtu budeme muset přizpůsobit složení A-mužstva, které je největším žroutem peněz. Jak už jsem říkal, budeme hledat kvalitu bez věhlasných jmen.

Jak moc vám sestavování rozpočtu komplikují neúspěchy A-týmu?
Na problémy s rozpočtem mají vliv hlavně dvě věci. První je všemi zmiňovaná ekonomická krize, která skutečně existuje. Karlovarský hokej podporovalo velké množství stavebních firem, dnes na mantinelech najdeme jen dvě, zatímco předtím jsme jich měli patnáct. Problémy mají i firmy v jiných oborech. Ekonomika firem se na problémech našeho rozpočtu podle mě podílí ze sedmdesáti procent. Druhou věcí jsou skutečně výsledky našeho A-mužstva, vinou kterých také některé sponzory ztrácíme. Firmy se ptají, proč nám měly dávat peníze, když na nás nechodí tolik lidí a nejsme v televizi, protože nehrajeme play-off. Po sezoně jsem také hráčům řekl, že výsledky se odráží na našem rozpočtu a některé hráče si prostě dál už nebudeme moci dovolit.

Děkuji za rozhovor!