HC Energie Karlovy Vary

Dvořák ze Soči: S osmnáctkou jsme mohli udělat lepší výsledek

Soči - Hned dva zástupce měli energetici na mistrovství světa hráčů do 18 let. Kromě Martina Kohouta se do výběru trenéra Luďka Bukače mladšího pro šampionát v ruském Soči probojoval i obránce Tomáš Dvořák. Oba se nakonec podíleli na čtvrtfinálové účasti českého týmu poté, co je vyřadila favorizovaná Kanada. „Turnaj byl organizátory skvěle připravený,“ říká mladý bek.

Tomáš Dvořák se v ruském Soči brzy zařadil mezi důležité defenzivní postavy českého týmu. Nakonec i on ale musel spolknout hořkou pilulku v podobě tvrdého čtvrtfinálového vyřazení od Kanady. Na výběr javorových listů čeští mladíci po porážce 0:6 vůbec nestačili.

„Šancí jsme si proti Kanadě vytvořili dostatek, jenže jsme dopláceli na špatnou koncovku. Zatímco soupeř své šance využil, my jsme nedokázali vyzrát na výborně chytajícího Desrosierse,“ našel Dvořák příčinu čtvrtfinálového vyřazení. „Kdybychom jako první skórovali my, zápas by třeba vypadal jinak. Naopak jsme inkasovali pokaždé na konci třetiny, což nás zlomilo,“ dodal.

Čeští mladíci tak sice napravili loňské vystoupení z domácího šampionátu, na kterém museli hrát o udržení. S pouhou účastí ve čtvrtfinále ale úplně spokojeni nejsou. „Těžko hodnotit, jestli čtvrtfinále je úspěch nebo ne. Chtěli jsme bojovat o medaile, což se nepovedlo,“ smutnil Dvořák.

Češi na turnaji vyzráli pouze na sestupující Lotyše. V základní skupině Američany, Finy ani domácí Rusy o body neobrali. „Pokaždé jsme byli ale blízko. K úspěchu chyběl kousek,“ naráží karlovarský obránce na těsné porážky s favority.

Kdo by podle českého obránce měl nakonec šampionát vyhrát? „Na titul jsem favorizoval domácí Rusko. Neskutečně jim pomáhají fanoušci, kteří dokáží vytvořit skvělou atmosféru,“ odhadoval po čtvrtfinále Dvořák. Jenže domácí sborná v semifinále podlehla po samostatných nájezdech výběru USA.

Hokejista působící v karlovarské juniorce hrající mezinárodní MHL si pochvaluje zázemí olympijského areálu v Soči, ve kterém se letošní šampionát osmnáctek uskutečnil. „V obou arénách jsme se cítili výborně. Jak ve velké hale Bolšoj, tak ve vedlejší Šajbě. Organizátoři připravili pro hokej skvělé zázemí,“ komentuje Dvořák.

Toho rovněž zaujala komplikovaná dopravní situace v městě ležícím na pobřeží Černého moře. „Občas nám trvala dlouho cesta z hotelu na stadion. Stávalo se, že jsme v kolonách uvízli až na několik hodin. Účast na takovém turnaji byl ale obrovský zážitek. Přestože kromě hokejových hal připomíná olympijský areál jedno velké staveniště,“ poukazuje obránce na ruský kolorit.

Dvořák po celou sezónu nastupoval v karlovarské juniorce hrající ruskou MHL. Na závěr sezóny pak pomáhal v play-off i domácímu dorostu v české extralize. „Sezóna v MHL mi dala hodně. Hraje se na větším kluzišti, více se tam bruslí, je to zkrátka odlišný hokej v porovnání s českou juniorskou nebo dorosteneckou ligou,“ vysvětluje.

„Když jsem se po sezóně v MHL vrátil na play-off dorostenecké extraligy, pocítil jsem znatelný rozdíl. V ruské lize působili hráči jako Ničuškin či Barbašev, kteří nastupovali i v KHL, takže kvalita soutěže byla znát. Tempo v české dorostenecké lize bylo pomalejší,“ uzavírá někdejší hráč Havlíčkova Brodu.