HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Závorka: Udělám vše pro to, abych v brance byl já!

Před rokem si nebyl jistý místem v kabině Energie, letos už jeho fotografie zdobí permanentní vstupenky. Brankář Tomáš Závorka se v pondělí společně s týmem začal na ledě připravovat na náročnou sezonu. V té bude chtít navázat na loňské výkony a pomoci týmu k lepšímu umístění. „Do každého tréninku chci jít naplno, jako kdyby to byl zápas,“ říká v našem rozhovoru.

Tomáši, jak se cítíte po prvním tréninku na ledě? Co výstroj, tlačí?
Cítím se hrozně, bolí mě nohy (smích). Ale to je na prvním tréninku normální. Zatím nemám kompletně novou výstroj, čekám na novou vestu, brusle a betony. V tomto jsem měl trochu výhodu, že jsem si mohl obléct některé starší věci, na které jsem zvyklý. V úterý přibyde jedna nová část, tak jsem na to zvědavý.

Určitě je to ale pořád lepší, než příprava na suchu…
Suchá příprava mi vadí hodně, ale uvědomuju si, že je nutná. Na ledě mě to baví víc.

Jaká ta letošní suchá příprava byla?
Byla hodně náročná, alespoň tedy pro mě. V dospělém hokeji jsem pět, šest let a řekl bych, že toto byla jedna ze dvou nejtěžších letních příprav, co pamatuji. Bavily mě všechny kolektivní sporty a nejméně naopak posilovna. To asi každého gólmana.

Absolvovali jste soustředění na Šumavě. Jak moc vám pobyt znepříjemňoval déšť, o kterém hovořil trenér Mlejnek?
Pršelo prvních pár dní, ale stejně jsme jednou na kole vyjeli i v dešti. Také jsme chodili do tělocvičny. A od půlky týdne už svítilo slunce. Musím říct, že to tam bylo fajn. Mně dřív kolo hodně vadilo, ale za poslední roky jsem se na silničním kole trošku naučil. Už jsem tak nebyl nejhorší, ale jen druhý nejhorší (smích).

Vedení klubu deklarovalo, že do sezony naskočíte jako jednička. Jaký je to pocit? Jste rád, za tu jistotu?
Snažím se to moc nevnímat. Loni jsem na začátku ani neměl jistotu, že s kluky budu v kabině, a nakonec jsem z mého osobního pohledu měl hodně povedenou sezonu. Budu se tedy snažit dělat to samé, co loni. Do každého tréninku jít naplno, jako kdyby to byl zápas. Věřím, že se mi to vrátí a bude se mi dařit. A k mé pozici jedničky? Jsou tu se mnou dva mladí kluci. Vláďa Habal chytal v juniorce a Péťa Hruška toho v dospělém hokeji také nemá moc odchytáno… Asi se tedy opravdu počítá s tím, že sezonu bych měl začít já. Ale stát se může cokoli. Pokud to klukům půjde, můžou chytat místo mě. Udělám však vše pro to, abych byl v brance já.


Brankáři A-týmu pro novou sezonu: Tomáš Závorka, Vladislav Habal a Petr Hruška

Kádr se omladil, nemáte jako gólman obavy z absence zkušenosti v obraně?
Tyhle věci já moc neřeším a snažím se soustředit sám na sebe. Vím, že jsou to takové otřepané fráze, ale mně je jedno, jestli přede mnou brání Petr nebo Pavel. Prostě se snažím chytat. Na druhou stranu si myslím, že tým tu máme dobrý. Sice jsou tu mladíci, ale zároveň i zkušení hráči, kteří už mají v extralize nahráno. Myslím si, že by to mělo klapat.

Jste typ, který se nebojí zakřičet a obránce si srovnat do latě?
Rozhodně ne (smích), to nechám na trenérovi. Občas si samozřejmě něco řekneme, snažím se jim pomáhat, ale abych někomu nadával nebo ho učil hrát hokej, to ne. Já jsem brankář a oni hráči v poli. Stejně tak nemám rád, když mě někdo z nich učí chytat (smích). Všichni se snaží hrát pro manšaft, nikdo nedělá chyby schválně, takže nemá cenu, abych někomu nadával.

Během jedné sezony jste se z hráče s nejistou pozicí dvojky dostal do pozice opory týmu, vaše fotka je dokonce i na permanentce. Stává se vám, že vás lidé častěji poznávají?
Že by mě lidi víc poznávali, to jsem nezaznamenal. Přece jen přes masku na hlavě není moc vidět, jak vypadám. A jinak hokej je kolektivní sport, loňská sezona nebyla o tom, že bych podával nějak výborné výkony. Do brány jsem šel, když přišel nový trenér, a prostě si to sedlo. Přišel Jirka Drtina s Michalem Grmanem, kluci se semkli a prostě nám to začalo šlapat. Měl jsem kliku, že jsem do branky naskočil v té chvíli. Stejně tak Mensi na konci sezony také chytal výborně.

O místo v sestavě jste si loni řekl na turnaji v Ufě. Jak se těšíte letos?
Když jsme tam letěli loni, nechtělo se mi tam vůbec. Nakonec to pro mě byl povedený turnaj, na který rád vzpomínám. Celkově se těším na zápasy, méně už ale na cestu a časový posun. Když jsem si na to loni zvykl, už jsme zase letěli domů.

Jak jste strávil dovolenou?
Byla to taková odpočinková dovolená, byli jsme v Egyptě.

V Egyptě? Tam to ale je divoké…
Ne, ne. Byli jsme přímo v Hurghadě a tam byl oproti Káhiře klid, žádný problém jsme nezaznamenali. Jen když svrhli prezidenta, tak místní trochu slavili.

Díky za rozhovor!