HC Energie Karlovy Vary

Energetici s Landshutem otočili a nadělili mu pět branek

A-tým: HC Energie - EVL Landshut Eishockey 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)
Karlovarská Energie odehrála druhé domácí utkání v rámci přípravy na sezonu 2013/14. S německým Landshutem, který o týden dříve porazila na jeho ledě 6:3, si po nepovedeném vstupu do utkání, kdy inkasovala dvě slepené branky, nakonec poradila a vyhrála v poměru 5:3. Dvakrát se v utkání prosadil centr první formace Radim Hruška. Brankou si zápas osladil i sváteční střelec Michal Gulaši. Další utkání odehraje Energie na svém ledě v pátek, přivítá další německý celek, a to EHC Mnichov.
Příprava na sezonu, přát., út 13.8.2013
Karlovy Vary
Landshut
5:3
2:2, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 12. Koblasa, 13. Zaťovič (Hovorka, Hruška), 30. Hruška (Grman, Zaťovič), 38. Gulaši (Vlach, Rohan M.), 49. Hruška (Hovorka) – 10. Abstreiter (Davídek), 11. Armstrong (Thornton), 57. Godfrey (Thornton, Armstrong). Rozhodčí: Kostourek, Zubzanda – Belko, Gerát. Vyloučení: 6:8, navic Morris (LAN) 10 min OT. Využití: 1:1. Diváci: 1979. Průběh utkání: 0:2, 5:2, 5:3.
Karlovy Vary: Habal – Parýzek, Grman, Bičánek, Rohan M., Gulaši, Schusser, Kubka, Tomeček – Zaťovič (C), Hruška, Hovorka – Doležal, Vlach, Zucker – Rohan T., Vachovec, Koblasa – Harkabus, Kverka, Vaněk
Landshut: Stewart (43. Eisenhut) – Godfrey, Kronthaler, Geipel, Wagner, Smazal, Rogl – Brandl, Thornton, Busch, Davídek, Loibl, Schmidpeter, Zimmermann, Brenniger, Abstreiter, Morris, Forster, Armstrong

Komentář k utkání

Utkání začali aktivněji domácí a již ve druhé minutě měli možnost přesilové hry. Ta se jim však nevydařila. Vlastně jediný výraznější pokus zaznamenal domácí křídelník Koblasa. Jeho střela byla tvrdá, avšak nepřesná. V domácí brance dostal přednost Habal a na pořádný zákrok si musel počkat až do osmé minuty, kdy jeho pozornost vyzkoušel z mezikruží hostující Busch. Slabší chvilku si vybral domácí brankář o chvilku později. Po vynikající akci hostí se kotouč ocitl až na holi Petera Abstreitera, jehož střela propadla Habalovi přes lapačku a skončila v síti. Neuběhla ani minuta a na kostce svítilo již skóre 0:2. Další parádní kombinaci zakončoval přesně Riley Armstrong. Domácí však dokázali na nepříznivý výsledek rychle zareagovat. V podstatě ihned po vhazování se vrhl do útočného pásma agilně hrající Petr Koblasa, jeho projektil vyrazil hostující gólman pouze před sebe, kde si touš srazil nešťastně do vlastní sítě vracející se obránce. Uplynulo přesně padesát devět vteřin a KV Arena se radovala z vyrovnání. O to se postaral domácí kapitán Martin Zaťovič, jenž prostřelil německého brankáře mezi betony. Diváci viděli během necelých tří minut čtyři krásné branky. Přestřelka je určitě musela bavit. Konec úvodního dějství nabídl ještě po přesilové hře na každé straně. K vážnější šanci už však nedošlo.

Druhou třetinu načali svěřenci trenéra Žemličky aktivněji. Svým pohybem si dokonce domácí řekli o početní výhodu pěti proti třem, tu ale nedokázali využít. Za zmínku stála jen dělovka Bičánka, jež skončila v lapačce spolehlivě chytajícího Stewarta. Hráči Landshutu byli již v plném počtu, když Zaťovič parádně našel před brankou najíždějícího Radima Hrušku, který se sám před brankářem zachoval jako správný kanonýr a poslal domácí do vedení. Hostující brankář chytal výborně. Jeho slabinou však bylo místo mezi betony. Ke konci druhého dějství mu tudy totiž propadla ještě jedovatá střela Michala Gulašiho. Karlovarský obránce propálil vše a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení.

Začátek třetí třetiny patřil opět domácím. Ihned v úvodu vystřídal Landshut muže v brankovišti. Stewarta nahradil Eisenhut. Ihned po svém nástupu do branky se musel činit. Ve vlastním oslabení totiž parádně vybídl Vlach ke skórování Zuckera. Zakončení domácího rychlíka však zastavila pouze branková konstrukce. Hosté působili v těchto okamžicích odevzdaně. Nechtěli však, aby utkání skončilo fiaskem a začali přitvrzovat v osobních soubojích. Eisenhut odolával domácím střelcům. Nestačil až na pokus Radima Hrušky, který svým druhým zásahem v utkání zvýšil náskok Energie. Německý celek vrhl vše do útoku a snažil se s utkáním ještě něco udělat. Malou odměnou mu bylo snížení, které zařídil tři minuty před koncem utkání Josh Godfrey. V úplném závěru neudržel nervy na uzdě hostující útočník Morris a obdržel osobní desetiminutový trest za nesportovní chování.

Karlovarští trenéři tak určitě mohou být spokojeni. I přes rozsáhlou marodku dokázali jejich svěřenci zvítězit i ve svém čtvrtém přípravném utkání a stále se mohou pyšnit stoprocentní bilancí. Čas na oslavy však určitě nemají. Již v pátek totiž zavítá do lázeňského města další bavorský celek, tentokrát z Mnichova.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): Pro nás bylo utkání s Landshutem velmi těžké, což bylo na obrazu hry velmi patrné. Jednalo se o další zápas v přípravě, ve které máme dost zranění, a tak je pro nás velmi pozitivní věcí to, že se nám podařilo i v takovém rozpoložení a složení utkání velmi rychle ze stavu 0:2 otočit a až do konce kontrolovat.

Jiří Ehrenberger (trenér EVL Landshut): Máme velice mladý tým, někteří hráči hrají i za juniorský tým, pro který je každá zkušenost s „velkým“ hokejem, který hrají Karlovy Vary nebo Nižněkamsk, s nímž jsme se potkali na našem ledě. Tempo obou manšaftů je o dost vyšší, než tempo druhé nejvyšší německé soutěže, kterou hrajeme. Hráči tak musejí hodně zrychlit, rychleji přecházet z útoku do obrany a naopak a celkově využívat každého nabídnutého centimetru. Tyto zkušenosti budou pro nás v sezoně velmi cennými. Co se týče dnešního utkání, je škoda, že jsme o dvoubrankový náskok rychle přišli, když domácí vstřelili šťastnou branku po odrazu puku od našeho obránce. Takové věci se ale stávají a pro nás je důležitým aspektem to, že v pár střídáních jsme dokázali Energii potrápit, na čemž můžeme do sezony stavět.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 12.8.2013

V úterý do KV Areny zavítá Landshut