HC Energie Karlovy Vary

Energetici porazili Mnichov po padesáti minutách

HC Energie Karlovy Vary – EHC Red Bull München 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
51. minuta. Po dalším z tvrdých zákroků v podání hostujícího celku se trenér domácí Energie Richard Žemlička rozhodl, že nebude riskovat zranění svých svěřenců a odešel s týmem do kabiny. Při pohledu na stav 4:1 pro Energii by se mohlo zdát, že se zápas dohraje a v poklidu skončí. Jenže německý tým byl natolik nabuzen výhrami nad Omskem a Magnitogorskem, že herní převahu Energie nezvládl a pěnil. Dvěma brankami se blýskl Radim Hruška. Oficiální výsledek utkání je po kontumaci 5:0 pro hosty.
Příprava na sezonu, přát., pá 16.8.2013
Karlovy Vary
Mnichov
4:1
0:0, 2:0, 2:1
Branky a nahrávky: 29. Vlach (Zaťovič), 36. Doležal (Vlach, Grman), 48. Hruška (Doležal, Zaťovič), 50. Hruška (Bičánek, Zaťovič) – 46. Haydar (Hinterstocker). Rozhodčí: Šindler, Zubzanda - Maloušek, Schopf. Vyloučení: 7:10 + Gulaši (KVA) 10+OK OT, Smaby (MUE) 10 min. OT, Richmond (MUE) 5+DKÚ, Bois (MUE) 5+DKÚ. Využití: 3:1. Diváci: 1979. Střely na branku: 39:18. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:2.
Karlovy Vary: Závorka – Parýzek, Grman, Bičánek, Šmach, Gulaši, Látal J., Kubka, Drtina J. – Zaťovič, Hruška, Hovorka, Doležal, Vlach, Zucker, Rohan T., Vachovec, Koblasa, Harkabus, Flek, Vaněk D.
Mnichov: Reich – Petermann, Richmond, Smaby, Woznievski, Meirandres, Lewis, Brückner, Bender – Barta, Bois, Duncan, Fretter, Haydar, Hinterstocker, Holzmann, Maurer, Ritter, Seidenberg, Sparre, Urbas.

Komentář k utkání

Obě mužstva se do utkání vrhla s velkou chutí a odhodláním. Bylo ihned jasné, že německý tým nepřijel do Karlových Varů pouze za poznáním, avšak chtěl v utkání zvítězit. V první velké šanci se po hrubé chybě domácích ocitl Hinterstocker. Jeho šanci však zlikvidoval pozorný Závorka. Zanedlouho se v totožné šanci, avšak na druhé straně hřiště, objevil domácí kapitán Zaťovič. Ani on však nedokázal hostujícího muže s maskou prostřelit. Pohlednou akcí se následně prezentoval i čtvrtý útok domácích, složený především z juniorů hrajících MHL. Nebezpečně střílel Flek, dokonce dvakrát dorážel jeho spoluhráč Harkabus. Gólman Reich se však vyznamenal. V největší šanci hostí se objevil Haydar, jež pálil z výborné pozice mimo. Druhá polovina úvodního dějství byla v režii hostujících hráčů. Ti byli důraznější v osobních soubojích a výborně napadali. Domácím se nedařilo kombinovat a proto se často osvobozovali jen za cenu zakázaných uvolnění. Energetiky oživila až přesilová hra v závěru třetiny. Tvrdý projektil vyslal na branku důrazný bek Gulaši. Naneštěstí pro domácí pálil přímo do vyjetého Reicha. Když svými střeleckými pokusy neobstáli ani Zaťovič s Harkabusem, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Úvod druhého dějství okořenilo hned několik tvrdých osobních soubojů. Z ničeho nic se vzápětí zrodila velká šance hostí. Duncan byl úplně sám u vzdálenější tyče. Zákrok utkání však vytáhl Závorka, který se fantasticky přemístil a pokus německého útočníka vyrazil. Na druhé straně zahrozil dobře napadající Koblasa. V klíčový okamžik však nedokázal trefit odkrytou branku. Skóre se měnilo až v devětadvacáté minutě. Parádní individuální akci předvedl kapitán Zaťovič. Kotouče se chopil v obranném pásmu, vybruslil a skvěle našel najíždějícího Romana Vlacha, který parádním blafákem poslal Energii do vedení. Vstřelená branka prospěla kvalitě zápasu. Mnichovští se cítili ukřivdění a chtěli to dát najevo svou tvrdostí. Sudí nechtěli, aby se jim zápas vymkl z rukou, a začali vylučovat. Energetici měli následně výhodu dvou mužů v poli. Několikrát pálil tvrdě Bičánek, brankář Reich se ale několikrát skvěle vyznamenal. Nestačil až na strojovou kombinaci domácích, na jejímž konci stál na hranici brankoviště Jiří Doležal, jemuž branku připravili Grman s Vlachem. V závěru třetiny byli ještě shodně vyloučení domácí Gulaši a hostující Bois. Zadák Energie však navíc vyfasoval desetiminutový osobní trest za nesportovní chování. Emoce neustály a trest do konce utkání si stihl vysloužit i mnichovský obránce Richmond, který neunesl sekání od domácího útočníka Vaňka.

Hrdinou závěrečného dějství byl bezesporu domácí útočník Doležal. Nejprve mohl v přesilové hře přidat svou druhou branku v zápase. Tentokrát však odkrytou klec minul. Zanedlouho si jej vyhlédl hostující Bois a v bitce karlovarskému útočníkovi nedal mnoho šancí. Následovala oboustranná vyloučení. Oba kohouty doplnil na trestné lavici domácí Zucker, který se provinil faulem. Mnichovu se tak naskytla možnost početní výhody. Tu sehrál ukázkově a dokázal snížit. Autorem branky byl Darren Haydar. Hosté se však ze snížení neradovali ani tři minuty. Energetici opět vkusně zakombinovali a brankáře Reicha doslova vyšachovali. Do prázdné brány uklízel kotouč Radim Hruška. Němečtí hráči neunesli další branku ve své síti a opět se vylučovalo na jejich straně. Již několikátou početní výhodu domácích zakončoval po akci Bičánka se Zaťovičem opět Radim hruška. Devět minut před koncem řádné hrací doby vytvořil trenér hostí formaci bijců, kteří šli na led s jasným úmyslem, vyprovokovat další rvačku. Lavička domácích na celou tuto situaci reagovala neobvykle, avšak vzhledem k vývoji zcela logicky. Domácí hráči se rozloučili s diváky a byli svými trenéry odvoláni do šatny. Za celý exces si vysloužila Energie dvouminutový trest pro hráčskou lavici a zápas formálně skončil kontumační výhrou Mnichova 5:0.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Nikdy jsem nezažil zápas, který by se nedohrál. Mám z toho hodně smíšené pocity. Mohli jsme nechat kluky hrát, ale velice bychom riskovali. Už teď máme šest zraněných útočníků a v této části přípravy jsme se přiklonili k rozumnému řešení. Kdybych měl přehlédnout veškeré záludnosti, tak Mnichov je výborný tým. Prezentoval se rychlým, technickým a zároveň i tvrdým stylem hry. Výborně bruslili a snažili se hrát nátlakově. Na druhou stranu my jsme v první třetině výborně bránili naší modrou čáru. Jen mě trochu mrzí, že jsme se častěji nedostávali do rychlého přečíslení. Druhá třetina byla hodně ovlivněna disciplínou soupeře. Bereme to, když někdo hraje tvrdě, tak proti tomu nic. Ale záludnosti, kdy hrozí zranění hráče, tak ty prostě nepřipouštíme. Proto jsme se ve třetí části rozhodli, tak jak jsme se rozhodli. Ještě bych chtěl dodat, že jsme si vyzkoušeli přesilové hry. Zatím jsme na nich pracovali pouze šedesát minut, ale první formace se dokázala rychle sehrát.

Pierre Pagé (Red Bull Mnichov): Trenér hostujícího celku se odmítl po utkání k celému zápasu jakkoliv vyjádřit.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 15.8.2013

Dalším německým soupeřem je Mnichov