HC Energie Karlovy Vary

Šéf brankářské komise ČSLH vedl trénink v KV Areně

V pondělní poledne se v KV Areně uskutečnil společný trénink brankářů karlovarské Akademie pod vedením trenérů HC Energie a zvláštního hosta Radka Tótha. Předseda brankářské komise ČSLH kromě tréninku vedl i následný seminář s video ukázkami pro trenéry. Fotografie z tréninku si prohlédněte v galerii.

Radek Tóth po skončení tréninku přiblížil, jaký byl smysl jeho návštěvy: „Od 1. srpna zastávám funkci šéftrenéra brankářů Českého svazu ledního hokeje. Náplní mé práce je i úzká spolupráce s trenéry brankářů v Akademiích. Na základě hodnocení výkonů brankářů na Mistrovství světa hráčů do 18 let v Soči, brankářském kempu v Třemošné a Memoriálu Ivana Hlinky chceme s trenéry najít tu správnou cestu a optimálně nastavit tréninky v klubech. Moje první cesta vedla právě sem do Karlových Varů, kde úzce spolupracujeme s Romanem Višňákem. Společně se podíváme na sestřihy ze zmiňovaných reprezentačních akcí. Protože jedině ve spolupráci s trenéry se můžeme někam posunout, samotný nic nezmůžu.“

Tréninku na ledě se zúčastnili brankáři z karlovarské Akademie, tedy z družstev juniorů, mladšího a staršího dorostu. Pod dohledem klubových trenérů a Radka Tótha absolvovali zhruba třičtvrtěhodinový nácvik. „V tréninku byly prvky, které všichni gólmani znají. Zaměřovali jsme se na aktivní práci paží před tělem, protože jedním z posledních trendů je střely spíše blokovat, než chytat. Soustředili jsme se, aby kluci měli správnou pozici paží před tělem, ať v základním postoji nebo v rozkleku,“ uvedl šéf brankářské komise a na závěr ještě přidal své dojmy z výkonů karlovarských mladíků. „Musím říct, že tu jsou opravdu šikovní kluci, všichni vypadají dobře. Dobrým příkladem je David Honzík, který je odchovanec Karlových Varů a už má zkušenosti z Kanady. Doufám, že se mu bude v sezoně dařit.“

Hlavním trenérem brankářů karlovarské Akademie se v létě stal Roman Višňák. Kouč, který měl na starost třeba i Petra Mrázka, si řadu prvků pondělního tréninku natáčel na tablet. „Je to nejrychlejší způsob, jak klukům pomoci odstraňovat chyby. Natáčíme je, a když odejdou z branky, můžeme jim hned ukázat, co dělali špatně,“ vysvětluje Roman Višňák. Ten dále kvitoval start spolupráce s Radkem Tóthem.

„Jsem velice rád, že svaz po dlouhé době angažoval specialistu na brankáře. V minulosti tomu tak vždy nebylo. Spolupráce mezi Radkem a trenéry v klubech by měla být velmi úzká a věřím, že práce s brankáři tím v Česku půjde nahoru. Jsem rád, že tu funkci vykonává zrovna Radek. Je to velice zkušený člověk a na spolupráci s ním se těším. Známe se už z doby, kdy jsme já a Pavel Kněžický byli v brankářské komisi. Radek v té době začínal a dnes víceméně pokračuje v naší práci,“ uvedl trenér brankářů Akademie HC Energie Roman Višňák.