HC Energie Karlovy Vary

Souboj zelených rozhodla už první třetina

Salavat Julajev Ufa – HC Energie 6:3 (5:1, 0:0, 1:2)
Vítěznou sérii Energie v přípravě razantně ukončili hokejisté z hlavního města Baškortostánu. Ufu nezaskočila ani rychlá branka Doležala a hned v úvodní třetině nastřílela pět puků do branky Tomáše Závorky. I v dalším už poklidnějším průběhu prokazoval ruský velkoklub kvalitu a v závěru povolil Marku Hovorkovi a Romanu Vlachovi pouze snížení skóre.
Příprava na sezonu, Turnaj Ufa, po 26.8.2013, Ufa Arena
Ufa
Karlovy Vary
6:3
5:1, 0:0, 1:2
Dodatečné samostatné nájezdy: 1:0 (Makarov). Branky a nahrávky: 2. Hartikainen (Filatov), 6. Pihlström, 10. Mirnov (Pihlström), 12. Filatov (Koněv, Makarov), 16. Grišin, 45. Zinovjev (Růžička) – 1. Doležal (Vlach), 48. Hovorka (Drtina, Hruška), 54. Vlach (Kverka). Rozhodčí: Kadirov R., Kadirov I. - Gorděnko, Tomilov. Vyloučení: 4:4, navíc Látal J. 5 min. + OK. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 6:1, 6:3.
Ufa: Tarkki – Proškin, Kolcov, Sopel, Koněv, Babčuk, Grišin, Isangulov, Gurkin – Růžička, Zinovjev, Chlystov – Filatov, Makarov, Hartikainen – Pilström, Kajgorodov, Mirnov – Musatov, Gluchov, Stěpanov – Pankov
Karlovy Vary: Závorka – Drtina, Gulaši, Grman, Látal J., Šmach, Bičánek, Parýzek, Rohan M. – Doležal, Vlach, Kverka, Koblasa, Vachovec, Rohan T. Zaťovič, Hruška R., Hovorka, Dlouhý, Balán, Tomeček V.

Komentář k utkání

Sedmizápasová vítězná série Energie v letošní přípravě skončila velmi ráznou stopkou v prvním utkání turnaje o Pohár republika Baškortostán. Přesto vše na samotném začátku vypadalo přímo idylicky. Hned z prvního náporu dostal puk do sítě Ufy Jiří Doležal, který ve spolupráci s Romanem Vlachem důsledně napadal a dostatečně důrazný byl také v zakončení.

Jenže radost trvala jen pár vteřin. Chvíli po vhazování zaskočil lehkovážnou karlovarskou rozehrávku Filatov, který v přečíslení předal puk Harviainenovi. Rozhozený Závorka neměl šanci zasáhnout. První přesilovka hostí jen přibrzdila neodvratné. Nažhavení julajevci dál hnali jeden útok za druhým proti téměř bezmocnému Závorkovi.

V 6. minutě už domácí vedli. Aktivní Pihlström v dalším přečíslení zužitkoval ideální přihrávku Sopela. Než se stačili energetici vzpamatovat, vyrval z karlovarských spárů puk opět Pihlström a Mirnov z blízkosti mířil přesně pod víko. A další katastrofa přišla v 11. minutě. Dlouhý nápor proměnil ranou do opuštěné branky Filatov. Děsivou čtvrthodinku uzavřel dokonalou ranou od modré Sergej Grišin.

Od tohoto okamžiku nastala změna, domácí už netlačili vše přímo do brány, ale chtěli nechat vyniknout své technické dovednosti. Pro to neměla Energie pochopení a dokázala již mnohem efektivněji brzdit domácí nápady.

Od druhé třetiny byly Západočeši důstojným soupeřem. Nebezpeční byli Vlach s Doležalem, dobře pálil od modré Parýzek, do nadějné pozice se prorval bojující Hovorka. Zaťovič dokonce v přesilovce nastřelil tyčku! Salavat naopak hrozil hlavně v závěru prostředního dějství. V pětiminutové přesilovce po vyloučení Jana Látala točili domácí jednu kombinaci za druhou, přetížená defenziva i s dávkou štěstí ustála nejen Koněvovu ránu do tyče.

Další branky přinesla až třetí část. Po vyšachování karlovarské obrany poslal puk do sítě Zinovjev. Zaslouženě se nakonec dočkali také Západočeši. Marek Hovorka během jediného střídání ohrozil snad pětkrát soupeřova brankáře. V posledním případě už měl snadnou pozici. Drtinova rána od modré se vykutálela přímo na jeho hůl, skórovat nebyl problém.

A necelých šest minut před sirénou dostal výsledek ještě příznivější podobu. Kverka s Doležalem a Vlachem úspěšné operovali v útočném pásmu, v brance však neskončila přímá střela, nýbrž finální přihrávka sražená bránícím hráčem Ufy. V samotném závěru si ještě několik těžkých zákroků připsal ze všech stran ostřelovaný Závorka, na třígólovém rozdílu to už nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 26.8.2013

Představujeme soupeře pro turnaj v Ufě