HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška o prvním tripu: Bodů jsme mohli přivézt více

Zatímco A-tým netrpělivě vyhlíží začátek Tipsport extraligy, junioři už mají za sebou čtyři mistrovská utkání. Z úvodního venkovního tripu si přivezli čtyři body za prohru v nájezdech v Jaroslavli a výhru v základní hrací době v Čerepovci. Naopak v Petrohradu energetici prohráli se SKA-1946 i Stříbrnými Lvy. Za prvním tripem se ohlížíme s trenérem Tomášem Mariškou.

Trenére, jak jste spokojen s vystoupením vašeho týmu na prvním tripu?
Já bych své hodnocení rozdělil na dvě části. První je kvalita předvedené hry. S tou si myslím, že spokojeni být můžeme. Odehráli jsme čtyři utkání s kvalitními soupeři a v žádném jsme herně nezaostávali. Lehce nespokojeni jsme ale s bodovým příděl. Myslím si, že jsme z toho tripu mohli odjíždět se ziskem větším o 2-3 body.

Hned v úvodním zápase v Jaroslavli jste získali bod. V utkání jste však vedli o dvě branky. Není tak jeden bod málo?
S odstupem několika dnů to může vypadat jako škoda. Nicméně musíme si uvědomit si sílu a kvalitu soupeře. Domácí nastoupili v kompletní sestavě, v níž nechyběli hráči, kteří budou nastupovat i v KHL nebo hrají v ruské dvacítce. V tomhle utkání jsme nebyli lepším týmem, skórovali jsme šťastně a poté se po zbytek zápasu bránili. Několikrát nás podržel výborný brankář Honzík a vlastně díky němu jsme získali alespoň ten jeden bod.

Následovala celkem přesvědčivá výhra v Čerepovci, který hrál loni na čele divize. Změnila se nějak jeho hra?
Almaz Čerepovec oproti loňskému ročníku omladil kádr. Nastoupilo proti nám hodně mladých, nezkušených hráčů. Nicméně nám toto utkání vyšlo, zejména v koncovce. Vstřelili jsme pět branek a při troše štěstí jich mohlo být ještě více.

Následovalo dvojutkání v Petrohradě. První zápas se SKA-1946 jste prohráli 5:6. Bylo utkání tak otevřené, jak nasvědčuje skóre?
Nemyslím si, že to utkání příliš otevřené. Hrálo se ale v tréninkové hale SKA, na malém kluzišti a hokej byl samozřejmě odlišný. Hra se přelévala ze strany na stranu. Obrany nebyly nikterak otevřené, ale oběma týmům se dařilo v ofenzivě. Bylo to jedno z utkání, kde jsme alespoň bod navíc mohli vybojovat. Poslední tři minuty jsme domácí nepustili ze třetiny a v poslední minutě jsme nastřelili dvě tyče a jedno břevno. Měli jsme tedy i trochu smůly.

Na závěr tripu jste narazili na Stříbrné Lvy, které jste vysoko přestříleli, ale bod jste nezískali žádný. Kde byla chyba?
Myslím, že jsme byli jasně lepším týmem. V úvodní třetině jsme promarnili řadu slibných šancí. Soupeř měl dostatek sil, protože hrál teprve své druhé utkání, zatímco my jsme nastupovali ke čtvrtému náročnému zápasu v řadě navíc s náročným cestováním. V první polovině zápasu se nám nepodařilo vstřelit branku a poté nám trochu začaly docházet síly. Navíc domácí hnalo výborné publikum, které zaplnilo celý stadion. Hráči se jim odměnili maximální obětavostí a nasazením v obraně, kterým ubojovali vítězství.

První tři zápasy odchytal David Honzík, čtvrtý pak David Fečo. Proč jste se rozhodli pro změnu?
S výkony Davida Honzíka jsme byli maximálně spokojení. Na tripu nás podržel ve všech utkáních, do kterých nastoupil. Byla však u něj po třech zápasech patrná únava a jelikož máme letos vyrovnanou brankářskou dvojici, rozhodli jsme se nasadit Davida Feča. Ten zachytal také velmi dobře a rozhodně naši důvěru nezklamal.

Trip s vámi absolvovali i Kverka s Tomečkem, kteří už patří na soupisku A-týmu. Byla důvodem nějaká zranění?
Důvody jsme měli dva. Jednak nám vedení klubu chtělo maximálně pomoci s dobrým vstupem do sezony, a proto poslali kluky s námi. Byli jsme za to rádi. Druhým důvodem pak byla odložená maturita, kterou museli skládat hráči základního kádru Harkabus, Vrána a Troška. Plnili si své školní povinnosti a nemohli s námi odcestovat. Další hráč Dan Vachutka neměl ještě vyřízenou registraci, takže nám chyběli celkem čtyři hráči. I proto vedení vedení posílilo hráči z A-mužstva.

Sestava pro domácí zápasy už se vrátí k normálu?
Naše dohoda byla taková, že nám Kverka s Tomečkem vypomohou pouze na úvodním tripu. Nadále už se tedy budou věnovat práci v A-mužstvu. Zároveň už by ale měli být k dispozici všichni ostatní. Přesnou sestavu ještě nevím, bude se odvíjet od zdravotního stavu některých hráčů.

Díky za rozhovor!