HC Energie Karlovy Vary

Udrží Energie domácí sérii proti Steelu?

Tipsport extraliga má v pátek na programu své 15. kolo. Karlovarští hokejisté neuspěli v posledním utkání na ledě Chomutova, a v KV Areně se budou chtít vrátit na vítěznou vlnu a potěšit své fanoušky. V cestě budou stát vítkovičtí hokejisté, kteří prožívají výsledkovou krizi a prohráli všechny tři poslední duely. Zvládnou energetici utkání proti ostravskému celku? Zápas startuje v pátek v 18:00 a všichni jste srdečně zváni.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Vítkovičtí prozatím za očekáváním

Moc důvodů ke spokojenosti zatím v ostravském klubu mít nemohou. Po čtrnácti kolech jsou se ziskem 17 bodů na desáté příčce Tipsport extraligy. Vítkovice trápí především domácí výsledky a výkony. V ČEZ Aréně se radovali svěřenci trenéra Oremuse z výhry jen jedenkrát. Shodou okolností to bylo ve druhém kole proti Karlovým Varům.

Vítkovickou ofenzivu táhne, stejně jako loni, duo Ondřej Roman (4+9) a Rudolf Huna (6+7), oba útočníci nasbírali prozatím 13 bodů. Na třetím místě je v klubových statistikách velezkušený Jiří Burger (2+9).

Obraně dominuje Karol Sloboda, který v minulosti oblékal i karlovarský dres. V dosavadním průběhu nasbíral 14 bodů, za dvě branky a pět asistencí. Hned za ním jsou urostlí beci, jmenovitě Richard Stehlík (2+3) a reprezentační obránce Michal Barinka (1+4).

Ani jeden z vítkovických gólmanů si však zatím post jasné jedničky nevybudoval. Větší část utkání (9) odchytal zkušenější Roman Málek, pro kterého hovoří lépe i statistiky. Poslední zápasy však dostal důvěru Filip Šindelář (5).Těžko proto odhadovat, kdo se v pátek postaví do vítkovického brankoviště proti karlovarské Energii.

Energii se doma naopak daří

Energie získala v dosavadním průběhu 15 bodů, což ji řadí na průběžné dvanácté místo. Karlovy Vary jsou však v úplně opačné situaci, než Vítkovice. Pod Karlem Mlejnkem zvítězili energetici ve všech domácích utkáních, naopak venku získali pouze jeden bod. Dá se proto očekávat, že v pátečním utkání budou chtít svou povedenou sérii prodloužit.

Nejproduktivnějším hráčem Západočechů je Roman Vlach, který dokázal nasbírat již 13 bodů (5+8). Hned za ním je v týmových statistikách kapitán Martin Zaťovič (4+4). Obraně velí zkušený Radim Bičánek, jež má na kontě 5 kanadských bodů (1+4). Za zmínku stojí i druhý nejproduktivnější obránce Jiří Drtina. Sice prozatím nasbíral jen 3 body (1+2), v odehraných čtrnácti zápasech však ještě nepoznal, jaké je to pykat na trestné lavici. Jeho disciplína je tedy skutečně obdivuhodná. Jasnou brankářskou jedničkou je Tomáš Závorka, který je zároveň druhým nejvytíženějším gólmanem v celé extralize. Více minut odchytal jen Dominik Furch ze Slavie Praha.

V sestavě se objeví Petr Pohl

Po dvou venkovních porážkách si hokejisté karlovarské Energie dávají jasný úkol a to zabrat v domácím zápase s Vítkovicemi. „Je to jednoduché. Musíme vybojovat tři body,“ říká asistent trenéra Jaromír Kverka před utkáním.

Dvě porážky v řadě, především ta z Chomutova, jsou pro tým varováním. „Musíme se plně koncentrovat a z posledních zápasů si vzít ponaučení. Jiný výsledek než tři body si nepřipouštíme,“ přidává Kverka.

Trenérské duo muselo udělat změny v sestavě. „Do utkání nenastoupí Standa Balán, který má zdravotní potíže se stehenním svalem. Do sestavy naopak nasadíme Petra Pohla, který se zařadí do první formace. Chceme udělat nějaké změny po zápase v Chomutově, který byl opravdu špatný,“ pokračuje.

Vítkovice momentálně neprožívají šťastné období. Z posledních tří zápasů si připsaly tři porážky a to ještě na vlastním ledě.„Já si osobně myslím, že hrají o něco lépe venku než doma. Jsou jako na houpačce, chvilku se jim daří a pak zase padají. Disponují kvalitním útokem a mohou klidně venku vstřelit čtyři nebo pět branek,“ varuje Kverka před ofenzivní silou soupeře.

Energie bude pokračovat v nátlakové hře, kterou předváděla v posledních zápasech na vlastním ledě.„Budeme se sice tlačit před branku soupeře, ale nesmíme zapomínat na obranu. Nemáme zase tak kvalitní tým, abychom mohli s někým lítat nahoru dolu. To by bylo harakiri,“ podotýká asistent trenéra.

Michal Gulaši radí zjednodušit hru

Pro obránce Michala Gulašiho jsou Vítkovice srdeční záležitostí. „Tak logicky jsou mi velmi známé, když jsem Ostravák. Na Vítkovice ale koukám jako na každého jiného soupeře.,“ říká typickým přízvukem „kratkeho zobaku“.

Cílem Energie jsou tři body, ale jak je získat? Na to Gulaši odpověděl: „Čím? Jednoduchostí, bojovností a důrazem směrem do branky. Ničím jiným to nepůjde,“ reagoval.

Ze zápasu s Chomutovem si vzalo celé mužstvo ponaučení. „Hráli jsme složitě a komplikovaně. Nemůžeme si dovolit vymýšlet nějaké blbosti. Musíme hrát přímo a chodit před branku. To je zbraň, která bude platit i na Vítkovice,“ dodal Michal Gulaši.

Poslední utkání

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
Sestava KVA: Závorka – Kubka, Bičánek, Šmach, Drtina, Grman, Gulaši – Hovorka, Vlach, Zaťovič – Látal, Balán, Doležal – Zucker, Vachovec, Dlouhý – Tomeček, Hruška R., Koblasa.

HC Vítkovice Steel - MOUNTFIELD HK 2:5 (0:2, 1:2, 1:1) Sestava VIT: Šindelář – Barinka, Štencel, Kudělka, Sloboda, L. Kovář, Stehlík, Pastor – Húževka, Burger, J. Káňa – Svačina, Roman, Huna – Szturc, Valčák, Strapáč – Hlinka, Kolouch, Kucsera.

Vzájemné zápasy 2011/2012

07. HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:3 pr.
20. HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 4:3
33. HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 3:1
46. HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 2:4

Vzájemné zápasy 2012/2013

08. HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 1:4
21. HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:1 sn
34. HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 1:3
47. HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 8:3

Vzájemné zápasy 2013/2014

02. HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 4:2

Nejvyšší vzájemná výhra

17.10.2008 | HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 5:0
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet inkasovaných branek

Nejvyšší vzájemná prohra

25.2.1999 | HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 8:0
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet vstřelených branek

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 25.10.2013

Petr Pohl: Bylo to opravdu těžké utkání