HC Energie Karlovy Vary

Derby staršího dorostu ovládla Plzeň

St. dorost: HC Energie - HC Plzeň 1929 2:6 (1:2, 0:2, 0:2)
V západočeském derby staršího dorostu jasně dominoval jeden tým, a byla jím Plzeň. Indiáni od začátku utkání určovali tempo a styl hry. V domácím dresu byl vidět především Jiří Janata (na snímku), který společně s Tomášem Rubešem vstřelili čestné úspěchy Energie. Od většího přídělu branek Energii zachránil brankář Jan Harakal.
Extraliga staršího dorostu, 21. kolo, pá 15.11.2013
Karlovy Vary
Plzeň
2:6
1:2, 0:2, 0:2
Branky a nahrávky: 7. Janata (Bahounek, Soudský), 41. Rubeš (Osmík, Dimitrov) – 7. Hajšman (Kokoška), 15. Vracovský (Walter), 26. Stráský (Vracovský), 27. Opava (Kokoška), 44. Beneš (Suchý), 53. Kaňák (Walter). Rozhodčí: Hynek – Schopf, Tichý. Vyloučení: 3:0. Využití: 0:1. Diváků: 80. Střely na branku: 25:29.
Karlovy Vary: Harakal (Beran) – Blaha, Rulík (C), Bahounek, Soudský, Vodička, Beer – Nguyen, Osmík, Svoboda, Dimitrov, Janata, Rubeš, Čupa, Binias, Čejka, Pastyřík
Plzeň: Štekr (Zeman) – Kaňák, Walter, Polívka, Prokop, Šmíd, Volf, Ivanič, Pokorný – Vlček, Beneš, Suchý, Vracovský, Švarc (C), Stráský, Hajšman, Kokoška, Opava, Kučera, Vavřička, Krystl

Komentář k utkání

Hosté z Plzně předvedli lepší vstup do utkání, kdy aktivní hrou dostávali domácí pod tlak, a to také vyústilo v první gól utkání, kdy se za hosty prosadil Martin Hajšman. To však domácí nepoložilo a za dvacet vteřin srovnal stav Jiří Janata. Domácí se po vyrovnání začali tlačit do zakončení a to přineslo rychlou hru na obou stranách. Energetici doplatili na až příliš agresivní styl hry a přišlo potrestání v podobě prvního vyloučení, které Plzeň dokázala za osmnáct vteřin využít díky Tomáši Vracovskému. Do konce první části už indiáni nepustili domácí do žádné větší šance, a pohlídali si tak skóre, které pro ně po první dvacetiminutovce vyznělo lépe.

Druhé dějství přineslo rychlý nástup obou celků a šance na obou stranách, které však dokázali využít pouze hosté. Dva rychlé direkty Energii uštědřili Jiří Stráský a Patrik Opava a na kostce rázem svítil stav 1:4. Obě branky padly v rozmezí 25 sekund. Z tohoto zásahu se domácí nemohli celou druhou třetinu vzpamatovat. Plzeň byla jasně lepší a energetiky ve všech ohledech přehrávala.

Do třetí části domácí vstoupili podstatné lépe. Neuběhla ani minuta a v signalizované výhodě snížil Tomáš Rubeš. Energetikům to však nebylo nic platné, protože hosté opět zvýšili svůj náskok na tři branky díky Martinu Benešovi. V 52. minutě přidal šestou branku hostů Lukáš Kaňák, a tím zápas definitivně rozhodl. Domácí už nic nedokázali vymyslet, a proto všechny tři body z dorosteneckého derby putují do Plzně.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Na ledě dnes existovalo pouze jedno mužstvo, které po celých šedesát minut jasně dominovalo a hrálo v daleko větší intenzitě než my. U nás utkání nezvládli, tak jak jsme si představovali, především klíčoví hráči, a pak jsme měli v sestavě mnoho hráčů, kteří byli vynikajícími herci a pouze předstírali zápal pro hru a zájem v osobních soubojích. Byl to herecký výkon hodný působení v národním divadle. Utkání mělo několik zlomů, ten poslední přišel po inkasování páté branky. Hodně branek bylo laciných, avšak to jsou jen podružné věci. Soupeř byl v utkání jasně lepší a zcela zaslouženě bere tři body.

Ladislav Čihák (HC Plzeň 1929): Věděli jsme, že Energie má kvalitní tým a je velmi dobře vedena, zápasy s nimi byly vždy vyrovnané a kvalitní. Vždy se hodně bruslilo a dnes to tam napadalo nám. Myslím si, že jsme odehráli kvalitní utkání, soupeř byl stále nebezpečný. Jsem rád, že nám dnes vše vyšlo, tak jak mělo a kluci dodržovali to, co měli. I za stavu 4:1 jsme věděli, že když dá Energie gól, tak bude nebezpečná. Zlom přišel nejspíše při vstřelení páté branky a poté už se utkání spíše jen dohrávalo.